/

4 x Getest: digitale kledingkastapps

Handige tools voor het verduurzamen van je garderobe

5 minuten
3 x Getest: digitale kledingapps

Girl math: als je een mooie blouse van 90 euro ruim 100 keer draagt, kost hij maar 90 cent per keer dat je hem aan hebt. Bijna gratis. Daar worden we blij van. Want goedkoop en vooral ook duurzaam. Maar hoe hou je bij hoe vaak je een kledingstuk draagt? Digitale kledingapps geven je een perfect overzicht van wat je in je kast hebt en hoe vaak je een kledingstuk draagt. Wij testten de kledingkastapps The Acquired, Whering, Acloset en Smart Closet.

Genieten van kledingstatistieken

59% van mijn kledingkast bestaat uit tops, 21% zijn broeken. 15% van mijn garderobe is donkerblauw. 13 kledingstukken komen van Vinted en 7 van de Kringwinkel. Een zelfgemaakt jasje droeg ik het vaakst: 56 keer sinds ik mijn outfits registreer.

Met deze kledingstatistieken uit mijn kledingapp zie ik precies welke kleding ik daadwerkelijk draag en welke items achterin mijn kast blijven liggen. Wanneer ik winkel, zie ik of een nieuwe broek past bij de rest of lijkt op wat ik al heb. En een van mijn favoriete voordelen: als ik niet weet wat ik aan moet trekken, geeft de app stijlvolle suggesties.

Duurzame kledingkast

Gemiddeld dragen we kleding 7 keer voor we het weg doen. Zeven keer. Terwijl je ieder kledingstuk het best 30 keer draagt voor een break even qua productiekost voor het milieu. We zijn blijkbaar de grootste kledingdumpers ter wereld. Met die cijfers valt dus nog veel te winnen. Door je kledingkeuzes en koopgedrag te analyseren kom je tot een kast vol kleding die je met plezier 30 keer zult dragen. En daar helpen kledingapps je bij.

Meer lezen: Hoe je met kleine aanpassingen je garderobe duurzamer maakt

Voordelen van digitale kledingkastapps

Met veel plezier scroll ik door mijn gedigitaliseerde kleding en stel ik digitaal outfits samen. Ik kan niet beweren dat ik nooit meer outfitstress heb en dat ik nu al mijn kleding zeker 30 keer draag, maar het gebruik van een kledingapp brengt veel voordelen.

  • Altijd overzicht: Ook al ligt een topje achterin je kast, je weet dat je hem hebt omdat hij vooraan in je app staat. Je weet sneller wat je vaak aan hebt of wat je nooit draagt en beter doorverkoopt.
  • Nieuwe outfitsuggesties: Je ziet direct welke kleren goed bij elkaar passen of een verrassende combinatie vormen. Sommige apps geven ook goede suggesties. Het bespaart je iedere ochtend sowieso tijd om aangekleed te geraken.
  • Duurzaamheid: Je bent je veel bewuster van je kledinggebruik waardoor je minder geneigd bent om impulsieve aankopen te doen.
  • Efficiënt winkelen: Je ziet meteen of die nieuwe broek of rok bij je eigen kleding past en of het een meerwaarde voor je collectie is. Of dat je al meer van dit soort jasjes hebt, die je bijna niet draagt.
  • Georganiseerde levensstijl: Je kunt kledinglijstjes maken voor verschillende gelegenheden zoals voor vakantie of om te repareren. Dit bespaart je tijd en stress als je op reis vertrekt of naar de kleermaker gaat.

Welke kledingapps zijn goed?

De afgelopen jaren heb ik verschillende apps getest. Ze bieden ongeveer dezelfde functionaliteiten: je kunt precies bijhouden hoe vaak je kledingstukken en outfitcombinaties draagt. Voor gebruik fotografeer je al je kleding en voeg je de foto’s met bijbehorende tags toe aan de app. De ene app biedt meer kledingstatistieken, de ander uitgebreide services om extra goed voor je kleding te zorgen. Ze hebben allemaal hun eigen voordelen. Wij testten The Acquired, Acloset en Smart Closet.

1. The Acquired

The Acquired is de eerste digitale garderobe-app die ontwikkeld en beheerd wordt in België. De app is bedacht door Lynn Mikolajczak, digitale garderobestylist en stijlexpert. De app is gericht op businessvrouwen en maakt een luxueuze indruk. Naast het beheer van je kleding en planning van outfits kun je een stijlquiz doen om je persoonlijke core stijl te ontdekken. Via de app boek je hersteldiensten om de levensduur van je handtassen of schoenen te verlengen. En er staat een team klaar om bij jou thuis jouw garderobe te digitaliseren.

Voordelen

  • App van Belgische makelij. Support your locals!
  • Mogelijkheid om persoonlijke stijlhulp in te roepen met 1-op-1 WhatsApp-ondersteuning en advies van een ervaren stylist.
  • Beschikbaarheid van opstartservice voor jouw digitale garderobe. Je krijgt een audit van je garderobe en je kleding wordt gefotografeerd en in de app gezet. Hier betaal je uiteraard wel extra voor.
  • De app is gratis.

Nadelen

  • Weinig statistieken en tags beschikbaar om meer over je kledinggebruik te weten te komen.
  • Het verwijderen van de achtergrond van je kledingfoto’s duurt redelijk lang.

2. Whering

De Britse kledingkastapp Whering legt de focus op het maken van outfits (voor jou). Waan je Cher uit Clueless en swipe door je kleding om goede combinaties te maken. Met deze app importeer je gemakkelijk nieuwe kledingstukken en de fotoachtergrond verdwijnt moeiteloos. Het is een zeer gebruiksvriendelijke app met goede outfitsuggesties, maar niet perfect.

Voordelen

  • De app biedt veel inspiratie voor outfits op basis van jouw stijl en de items in je kast. Er wordt geëxperimenteerd met AI: je kunt tindergewijs swipen tussen kledingcombinaties.
  • Je kunt per kledingstuk aangeven hoe vaak je het gedragen hebt, ook al heb je het niet in je planner geregistreerd. Ideaal als je de cost per wear wilt berekenen.
  • De app is gratis en er zijn geen advertenties.

Nadelen

  • Met het correct indelen van kledingcategorie, kleur en tags heeft de app wel wat moeite. Mijn bloesjes worden standaard ingedeeld als bandeautop.
  • De overzichtspagina van je kleding is niet overzichtelijk en lastig te sorteren. Onhandig als je outfits voor je planner maakt.

3. Acloset

Acloset is een Zuid-Koreaanse app met ingebouwde AI-mogelijkheden. Bij het uploaden van je kledingfoto’s worden tags zoals kledingtype, seizoen en kleur voor je ingevoerd. De foto-achtergrond wordt moeiteloos verwijderd waardoor je digitale garderobe er overzichtelijk uitziet. De AI-outfitsuggesties houden rekening met seizoen en kleur wat deze functionaliteit zeer bruikbaar maakt. Acloset heeft een eigen tweedehandskledingmarktplaats waar je kleding kunt kopen en verkopen (maar in België is dat aanbod klein).

Voordelen

  • Zeer gebruiksvriendelijk. De app loopt soepel, geen wachttijd tussen schermen en ziet er overzichtelijk en duidelijk uit. Alles wordt opgeslagen in de cloud, als je van telefoon wisselt ben je niets kwijt.
  • Doordat je veel tags kunt invullen, zijn je statistieken ook uitgebreid en inzichtelijk.
  • AI-outfitsuggesties zijn goed en bruikbaar.

Nadelen

  • De app was gratis, maar sinds 1 januari 2024 moet je een (duur) abonnement op de app nemen als je meer dan 100 items in je digitale kast wilt uploaden of als je de app reclamevrij wilt gebruiken.
  • De gesuggereerde outfits zijn soms écht te koud of warm, ondanks dat de app je locatietemperatuur kent.

3. Smart Closet

Smart Closet springt er uit wat betreft aanpasbare categorieën en tags. Hierdoor krijg je persoonlijk en uitgebreid inzicht in je kledingkast. Dat was voor mij het grootste pluspunt van de app: de uitgebreide statistieken. Nadeel is echter het ontbreken van AI-functionaliteiten. Dat betekent dat je kleding volledig zelf moet invoeren en dat outfitsuggesties op niet veel trekken. Je kunt je outfit-collages openbaar zetten en die van anderen bekijken. Aangezien de app door veel mensen gebruikt wordt, heb je een gigantische inspiratiebron tot je beschikking.

Voordelen

  • Aanpasbare kledingcategorieën waardoor je een persoonlijke gebruikservaring hebt.
  • Zeer uitgebreide kledingstatistieken, zoals cost-per-wear voor ieder kledingstuk.
  • Veel outfit- en kledinginspiratie van andere gebruikers en ingebouwde webshop.

Nadelen

  • Het verwijderen van fotoachtergronden werkt niet feilloos en geeft soms rommelige resultaten.
  • Het kost veel tijd om je kleding te digitaliseren door ontbreken van AI.
  • Voor automatische back-up moet je bijbetalen. Toen ik dat nog niet wist, ben ik 2 jaar aan kledingstatistieken verloren bij een telefoonupdate.

Moet ik een garderobe-app downloaden?

Ja! En mocht je na deze review twijfelen voor welke van de kledingapps je moet gaan, raden we je Whering aan wegens het grote gebruiksgemak. Het kost best wat tijd om je kleding te digitaliseren. Neem hier een paar uur de tijd voor, of voeg iedere dag kleding toe die je gaat dragen. Het maakt dat je meer waardering krijgt voor de kledingstukken die je hebt, beter weet wat voor jou waardevol is en geeft inspiratie tot nieuwe outfits.

Meer lezen: Waarom heb ik niets om aan te trekken?

Afbeelding bovenaan: Victoria Strelka_ph

Cleo

Cleo (33) houdt van kleding. Van mooie stoffen, mooie kleuren, mooie patronen. Om te bekijken, om te dragen, om te maken en om te verzorgen. Voor Salut magazine zoekt ze stijlvolle kledingstukken van eerlijke merken voor kleurrijke combinaties. Verder spit ze graag tweedehandswinkels uit en kijkt ze naar andere makers op Youtube.

1 Comment

  1. […] Ik ruimde mijn kledingkast niet op, maar gooide alles nog wat meer door elkaar om mijn kast te digitaliseren in SmartCloset, geïnspireerd door een vriendin die de app al een paar jaar gebruikt. De kleding die ik het meest draag, staat er inmiddels in. Op de langere termijn geeft het hopelijk inzichten mijn kast en de kleding die ik wel/niet veel draag. Mijn kastinhoud blijkt nogal zwart, niet dat ik er echt een app voor nodig had om dat vast te stellen. Op dit moment draag ik alleen maar joggingbroeken, dus meer nuttige inzichten levert het voorlopig niet op. Meer weten hierover? Salut Magazine testte verschillende kledingapps. […]

Comments are closed.

Vorig artikel

15 dates om in de lente te doen

Volgend artikel

#LisaintheCity: de dating-burn-out

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.