/

4 x tips om thuis minder voedsel weg te gooien 

Beter voor het milieu én je portemonnee.

2 minuten
voedselverspilling

Vandaag is het de internationale dag van bewustwording van voedselverlies en voedselverspilling. Die bewustwording is hard nodig: we gooien jaarlijks 175.498 ton voedsel weg in Vlaanderen. Oftewel 26 kg (!) per persoon. Voor een gemiddeld gezin is dit zo’n 2 tot 3 winkelkarren per jaar. 

Voedselverspilling heeft een enorme impact op het milieu. Volgens onderzoek van het WWF zou 6-8% van alle door mensen veroorzaakte broeikasgasemissies kunnen worden verminderd als we stoppen met voedselverspilling. Tijd om in actie te komen.

Oorzaken van voedselverspilling

Bij veel Belgen belandt voedsel al eens in de gft-bak, op de composthoop of zelfs in de vuilnisbak. Het gaat hierbij om ongeveer 8% van de totale aangekochte hoeveelheid voedsel en drank. Opvallend is dat voedselverlies in huishoudens vooral te wijten is aan te veel te koken, op te scheppen of in te schenken. Een tweede belangrijke reden is dat het voedsel verkeerd bewaard wordt of te lang is blijft liggen, waardoor het niet langer eetbaar is.

Voorkom voedselverspilling met 4 simpele tips

Met deze 4 tips voorkom je dat voedsel slecht wordt en je het weg moet gooien:

  • Optimaal bewaren
    Door voedsel op de correcte manier te bewaren, behoud je een optimale kwaliteit en verleng je de houdbaarheid. Gekoelde producten berg je na aankoop zo snel mogelijk in de koelkast op. De ideale koelkasttemperatuur is 4°C, maar de temperatuur in de koelkast is niet overal gelijk. Zo zet je vlees en vis op de onderste legger in de koelkast, daar is de temperatuur het laagst. Brood dat je niet de dag zelf opeet, kan je het best invriezen en per dagdeel ontdooien. Zo is brood een maand houdbaar.
  • Dubbelcheck houdbaarheid
    Er is een groot verschil tussen de houdbaarheidslabels ‘TGT’ en ‘THT’ die je op voedingswaren vindt. ‘Te gebruiken tot’ (TGT) is altijd bedoeld voor verse producten en als die datum is verstreken, is de veiligheid van het voedsel niet meer gegarandeerd. Voor ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) gebruik je jouw zintuigen als de datum is verstreken. De gouden regel: kijk, ruik en proef, want de kwaliteit van het voedsel is in veel gevallen na de THT-datum nog uitstekend.
  • Creatief koken met restjes
    Het is niet altijd makkelijk om de porties juist in te schatten bij het koken. Heb je de honger van je tafelgenoten toch overschat? Vries de restjes in, of google op de ingrediënten van je restjes en kijk welke recepten je er nog mee kan maken. Ook bij het kuisen van groenten komen restjes vrij, zoals wortelloof of broccolistelen. Maak van dit wortelloof eens pesto en van de broccolistelen een lekkere soep. Van oud brood maak je gemakkelijk croutons die elke salade of soep wat extra crunch geven.
  • Sauzen en confituren
    Een overmaat aan fruit of groenten kan je ‘slim’ verwerken voor het “te laat” is. Van kilo’s tomaten maak je snel heerlijke passata of een lekkere saus. Bewaar alles goed in luchtdichte potten. Fruit, zoals kersen of pruimen, maar ook groenten als courgetten, laten zich snel en eenvoudig tot confituren verwerken. Heb je nog een overrijpe banaan liggen? Snij ze in stukjes en vries we in. Ideaal voor een snelle post-workout smoothie. Het invriezen of inmaken verlengt de houdbaarheid aanzienlijk.
voedselverspilling

Download de Plan-eet app van Vlaco

Daarnaast heeft Vlaco vzw, die zich al 30 jaar inzet om voedselverspilling te bestrijden, een app ontwikkeld: de Plan-eet app boordevol tips, tricks en recepten om bewuster om te gaan met voedsel  en gemakkelijk restjes te redden. 

Maak een gratis account aan en hou bij hoeveel voedselverlies jou kost en wat de CO2-uitstoot ervan bedraagt. Sla inspirerende recepten op en leer van de tips & tricks van de restjesspecialisten. Met de Plan-eet app wil Vlaco een bewustere omgang met voedselverspilling in jouw dagelijkse leven integreren.

Lees ook: zo voorkom je voedselverspilling op vakantie.

Beeld: Kristina Snowasp

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

Recept: snelle vegan wok met kip en pindasaus

Volgend artikel

#LisaintheCity: red flags tijdens het daten

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.