/

5 tips om stress te verminderen

Hoe om te gaan met stress en weer controle over je leven te krijgen.

3 minuten
5 tips om stress te verminderen

Als je de keuze had, zou je stress het liefst verbannen uit je leven. Zodat je weer vrij kunt ademen en er wat ruimte in je hoofd komt. Stress kan je helemaal in beslag nemen. Je kijkt ’s avonds al op tegen de volgende dag en ligt ’s nachts te piekeren. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om stress te verminderen. Dit zijn 5 tips die je apart van elkaar kunt uitproberen, of allemaal tegelijk. Werkt er een niet voor jou, probeer dan de volgende. Geen stress 😉

1. Je bent geen superheld

Alle ballen in de lucht hoog houden, deadlines op het werk halen, het huishouden op orde, en er altijd piekfijn uitzien? Dat lukt niemand, of toch niet voor een langere periode. Wake up, je bent geen superheld! Stop met het jezelf moeilijk maken en accepteer dat ‘niet perfect’ ook goed genoeg is.

Bedenk hoe je het leven voor jezelf gemakkelijker kan maken: vergt het bedenken van een weekmenu, boodschappen doen en koken jou veel energie? Laat je boodschappen bezorgen of neem een abonnement op een maaltijdbox. Sta je ’s ochtends altijd uren voor de spiegel te twijfelen welke outfit je aan moet doen? Neem een zondagmiddag de tijd om je kast door te spitten en stel 10 outfits samen. Fotografeer ze en bewaar ze in een mapje in je telefoon, zodat je altijd inspiratie hebt.

2. Vermijd overhaaste beslissingen

Wanneer we onder stress staan, wordt ons vecht-of-vluchtinstinct geactiveerd. Dat kan leiden tot impulsieve keuzes met lange termijn gevolgen. Na een uur of acht ’s avonds begint ons brein het wat rustiger aan te doen en zich voor te bereiden op de slaap. Laat het dus uit je hoofd om tussen dan en acht uur ’s morgens beslissingen te nemen, oké? We hebben niet voor niets de uitdrukking ‘ergens een nachtje over slapen’.

Afwachten lijkt op het eerste gezicht niet per se een goede tactiek om stress te bestrijden, maar het werkt wel, want in de loop der tijd kunnen dingen veranderen en kun je de dingen in je hoofd weer beter op een rijtje krijgen, waardoor je betere keuzes kunt maken. En als je twijfelt, praat dan eens met iemand die jou goed kent, die de situatie objectief kan bekijken en die niet gestrest is – anders nemen jullie met z’n tweeën de verkeerde beslissing.

3. Neem het heft in eigen handen

Onthoud dat het grootste deel van je stress voortkomt uit de manier waarop je reageert, niet uit hoe het leven is. We hebben vaak meer invloed op de situatie dan we denken. Een belangrijk uitgangspunt om je aan vast te houden: ‘if it’s out of your hands, it deserves freedom from your mind too.’ Kun je iets aan de situatie veranderen, doe dat dan. Zo niet, stop met zorgen maken – dat is zinloos en verandert niets aan de situatie.

Soms denken we in een uitzichtloze situatie te zitten, terwijl er veel meer in onze macht ligt. Ongelukkig in je relatie? Opnieuw beginnen na je 30e kan gewoon – je hebt als het goed is nog ruim 50 jaar te leven, veel te lang om in een ongelukkige relatie te zitten. Dreig je in een bore-out te geraken op je werk? Ga in gesprek met je werkgever, waarschijnlijk kijken ze graag met je mee naar oplossingen in plaats van het (dure en tijdrovende!) proces in te gaan van het aanwerven van een nieuwe collega omdat jij ontslag hebt genomen.

4. Maak een concreet plan

Wanneer stress allesoverweldigend voelt, kan het helpen om een concreet plan van aanpak te maken. Inclusief to do’s en tijdschema’s. Hierdoor kun je stress beter beheersen omdat het gevoel van oneindigheid wordt verminderd en er duidelijke stappen worden gezet om met situaties om te gaan. Het komt erop neer dat je vooruit moet kijken, door dit soort afspraken met jezelf te maken:

  • Als mijn werkdruk over een maand niet verminderd is, ga ik met mijn baas praten.
  • Als ik over een halfjaar nog zo krap bij kas zit, ga ik bedenken hoe ik kan bezuinigen.
  • Als ik mijn nieuwe baan over drie maanden nog niet leuk vind, ga ik iets anders zoeken.
  • Als mijn been over drie weken nog pijn doet, ga ik naar de dokter.

Elke keer als een tijdslimiet verstrijkt, kun je actie ondernemen. Tijdschema’s maken stress beter hanteerbaar omdat hij niet meer oneindig lijkt. Je voelt dat er haltes en eindpunten zijn en stappen die gezet moeten worden. Er is een grens aan die vreselijke gevoelens en je hebt ze beter in de hand. Wel belangrijk: wees specifiek in de afspraken die je maakt en zet een herinnering in je agenda zodat je de afspraak niet vergeet.

5. Durf om hulp te vragen

Terugkomend op punt 1 uit dit artikel: je bent geen superheld. Vraag daarom om hulp als je tegen een probleem aanloopt. Het ervaren van stress kan een zware last zijn en wanneer anderen je kunnen helpen deze last te verlichten door enkele zaken over te nemen, ben jij beter in staat om jouw stress aan te pakken. Zet je trots opzij en vraag anderen om hulp. Je zult ze een dienst bewijzen, want mensen helpen over het algemeen graag. Het zorgt ervoor dat ze zich nuttig voelen.

Hoe om te gaan met stress

€19,90 | Noordboek

De tips uit dit artikel zijn afkomstig uit het boek ‘Hoe om te gaan met stress, 40 technieken om weer controle over je leven te krijgen’, vanaf vandaag te koop. In het boek geeft auteur James Withey 40 technieken om stress de baas te blijven, geschreven in de vorm van persoonlijke verhalen en anekdotes. De tips zijn gebaseerd op zijn jarenlange ervaring als hulpverlener.

James Withey is opgeleid als counselor en werkte vijftien jaar in de verslavings- en daklozenzorg en in de geestelijke gezondheidszorg. Hij leeft met depressie en angst en schrijft en spreekt over geestelijke gezondheid.

Beeld: Pexels

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

5 x De beste renovatievloggers op YouTube

Volgend artikel

6 manieren om als volwassene nieuwe vrienden te maken

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.