5x De beste cosy games om te ontstressen

Vergeet je stress: duik in de knusse wereld van rustgevende cosy games.

3 minuten

Herinner je je nog de urenlange speelplezier met The Sims of Rollercoaster Tycoon? Diezelfde ontspanning ervaar je als volwassene nog steeds met zogenaamde cosy games. Dit genre, met Animal Crossing als bekendste spel, is perfect voor als je na een drukke dag wil wegdromen in een knusse, digitale wereld.

Wij selecteerden 5 top cosy games voor ultieme ontspanning op alle consoles: Playstation, Xbox, Nintendo Switch en PC. Struin door betoverende landschappen, ontmoet schattige personages, verzamel planten en kom volledig tot rust.

1. Stardew Valley

Je hebt de boerderij van je opa in Stardew Valley geërfd. Gewapend met afgedragen gereedschap en een paar munten zet je de eerste stappen op weg naar een nieuw leven. Heb jij het in je om van het land te leren leven, en deze overwoekerde velden tot een bloeiend thuis te maken?

“Zodra ik de boerderij van opa erfde en arriveerde in Stardew verdwenen mijn problemen als sneeuw voor de zon.”, schrijft een speler in zijn review.

 • Wat je doet in het spel: Je boerderij opknappen, zaaien, oogsten, vriendschappen onderhouden, in de mijn werken en vissen.
 • Rustgevend, want: Er is geen tijdsdruk in het spel. Doe zo veel of weinig als je wilt, je boerderij en de buurtbewoners gaan nergens heen. Er hangt een gezellige sfeer en je voelt je blij over je alles wat je bereikt op je boerderij. De graphics geven een nostalgisch gevoel.
 • Tip: Zoek tijdens het spelen zeker wat informatie op de vele wiki’s als je niet goed weet wat je moet doen of een vissoort niet kunt vinden.
 • Waar te spelen: PC, Mac, Linux, Xbox, Playstation, Nintendo Switch, iOS en Android. Ook beschikbaar voor online multiplayer.
 • Meer info over Stardew Valley.

2. Strange Horticulture

Welkom in Undermere, een schilderachtig stadje omringd door door heksen geteisterde bossen en ruige bergen. Jij bent de tuinbouwer en eigenaar van de plaatselijke plantenwinkel Strange Horticulture. Dit is een puzzelspel waarin je nieuwe planten zoekt en identificeert, je kat aait en met klanten spreekt. En eventueel aansluit bij een sekte. Gebruik je verzameling krachtige planten om het verhaal te beïnvloeden en de duistere mysteries van Undermere te ontrafelen.

 • Wat je doet in het spel: Planten verzamelen en kweken, de omgeving verkennen, mysteries oplossen.
 • Rustgevend, want: Je bent bezig met plantjes, puzzels en een mysterieus verhaal.
 • Waar te spelen: PC, Mac, Xbox, Playstation en Nintendo Switch.
 • Meer informatie over Strange Horticulture.

3. The Cosmic Wheel Sisterhood

The Cosmic Wheel Sisterhood is een verhalend spel met leuke personages, tarotachtige kaarten, en waarzeggerij. Je speelt als Fortuna, een heks die in ballingschap leeft op een asteroïde en een pact heeft gesloten met een verboden wezen om haar vrijheid terug te krijgen. Zoek na 200 jaar opnieuw contact met je heksenvrienden en gebruik je kaarten om hun verleden en toekomst te doorgronden. Hoe verder je komt, hoe meer je verstrikt raakt in een complex web van belangen rondom je heksenkring en een politiek complot dat het lot van de heksengemeenschap zal bepalen.

 • Wat je doet in het spel: Verhaal volgen, keuzes maken, kaarten ontwerpen, personages leren kennen, Zo’n 8 uur speeltijd.
 • Rustgevend, want: Het is alsof je een boek leest in de vorm van een game.
 • Waar te spelen: PC en Nintendo Switch.
 • Meer info over The Cosmic Wheel Sisterhood.
5x De beste cosy games om te ontstressen: A Short Hike

4. A Short Hike

A Short Hike is een feel-good zengame. Volg het gebaande pad of ga op verkenning uit in wildere gebieden op je weg naar de top. Ontmoet andere wandelaars, ontdek verborgen schatten en geniet van de wereld om je heen.

“Het is perfect voor nieuwe spelers die kort iets willen spelen, maar geeft ervaren spelers ook de vrijheid om het spel te spelen zoals zij dat willen.”, schrijft iemand in zijn review.

 • Wat je doet in het spel: Rondwandelen, verkennen, praten met andere wandelaars, vissen en verzamelen.
 • Rustgevend, want: Er is geen tijdsdruk, wandel in je eigen tempo en kies zelf of je tijd neemt om te zwemmen, te vissen of te kletsen met andere wandelaars.
 • Waar te spelen: PC, Mac, Linux, Xbox, Playstation en Nintendo Switch.
 • Meer info over A Short Hike.
5x De beste cosy games om te ontstressen: A Little to the Left

5. A Little to the Left

Sorteer, stapel en organiseer huishoudelijke voorwerpen op de juiste plek in A Little to the Left, een opgeruimde puzzelgame met een ondeugende kat die graag alles in de war gooit.

Zet de wijzers van de klok juist, orden de eieren en leg de juwelen in de correcte vakjes. Er zijn 75 verschillende puzzels die elk een paar minuten kosten om op te lossen. Langer wanneer de kat je puzzel verstoort.

 • Wat je doet in het spel: Je puzzelt door verschillende voorwerpen in de juiste vakjes te plaatsen.
 • Rustgevend, want: Organiseren en opruimen is ontspannend. En grappige katten, dat is altijd goed.
 • Waar te spelen: PC, Mac, Xbox, Playstation, Nintendo Switch en Android.
 • Meer info over A Little to the Left.

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

Met de financieel directeur in de lift

Volgend artikel

Stop met sorry zeggen op je werk

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.