6 manieren om als volwassene nieuwe vrienden te maken

Met tips uit eigen ervaring.

5 minuten
manieren om als volwassene nieuwe vrienden te maken

Ik verhuisde op mijn 27e vanuit Nederland naar Antwerpen voor de liefde, en moest dus helemaal from scratch opnieuw mijn sociale leven opbouwen. Inmiddels vijf jaar later heb ik een bruisend sociaal leven waaronder ook enkele hechte vriendschappen. Ik deel graag mijn 6 manieren om als volwassene nieuwe vrienden te maken.

Vrienden maken als volwassene is heel normaal

Het is normaal dat vriendschappen veranderen of vervagen met de tijd, maar hoe bouw je een diepe, betekenisvolle vriendschap op met iemand nieuw? Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker dit lijkt. We zijn allemaal druk en er lijkt vaak geen ruimte meer te zijn voor nieuwe vriendschappen. Uit onderzoek blijkt dat het 50 uur kost om een informele vriendschap op te bouwen, 90 uur om echte vrienden te worden, en 200 uur om iemand als een goede vriend te beschouwen.

Tegelijkertijd geven veel Belgen aan zich af en toe eenzaam te voelen, en zou een nieuwe vriendschap zeer welkom zijn. Ook ik heb mijn hechtste vriendschappen pas gevormd toen ik de 20 al was gepasseerd. Als kind heb je wellicht meer vrije tijd om vrienden te maken, als volwassene heb je het voordeel dat jij (en je potentiële vriendschap) meer gevormd zijn. Je bent zelfverzekerder, je kunt beter je grenzen aangeven en je weet beter wat je wil. Het is waarschijnlijk makkelijker om mensen aan te trekken die dezelfde waarden en interesses hebben als jij. Maar, zoals met alles in het leven: het kost wel wat extra moeite. Je zult uit de zetel moeten komen wil je nieuwe mensen leren kennen.

1. Maak van collega’s je vrienden

Als volwassenen spenderen we een groot deel van onze tijd op ons werk. Het kan er maar beter gezellig zijn! Heb je een collega waarvan je denkt dat je het leuk zou vinden om buiten het werk tijd mee door te brengen? Begin klein, en vraag om samen te gaan lunchen. Heb je het gevoel dat er een wederzijdse klik is? Kijk of je ook eens buiten werk om kan afspreken. Gezien jullie voor dezelfde werkgever of in dezelfde sector werken, is er een grote kans dat jullie al enkele gedeelde interesses hebben. Probeer te achterhalen wat jullie overeenstemt en zoek daar een passend uitje bij. Vraag je collega bijvoorbeeld mee naar een expo of die ene blockbuster die binnenkort uitkomt.

2. Zoek ‘soortgenoten’

Toen ik als Nederlander naar Antwerpen verhuisde, werd ik lid van Facebookgroepen als ‘Nederlanders in Antwerpen’. Zo kwam ik automatisch in contact met andere Nederlanders die naar Antwerpen waren verhuisd. We zaten allemaal in hetzelfde schuitje en dat verbindt. Natuurlijk wilde ik in Antwerpen niet enkel Nederlandse vriendinnen maken, maar het is wel fijn dat om een paar vriendinnen te hebben die exact weten hoe het voelt om je leven opnieuw op te moeten bouwen in het buitenland.

Tegenwoordig is er voor alles wel een Facebookgroep: vintage lovers, kattenliefhebbers, mensen die fan zijn van bordspelletjes of koffieliefhebbers. ‘Mee doen’ is heel laagdrempelig: word lid van de groepen ga actief delen. Reageer op anderen of stel zelf voor om met een groepje af te spreken. Ben je liever offline? Kijk of je favoriete plekken (bijvoorbeeld de boekhandel of het koffiebarretje op de hoek) misschien bijeenkomsten organiseren en meld je aan.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

manieren om als volwassene nieuwe vrienden te maken

3. Maak kennis met vrienden van vrienden

Heb je een paar goede vrienden, maar zou je je sociale netwerk graag wat uitbreiden? Grote kans dat de vrienden van jouw vrienden ook goed met jou klikken. Je bent immers niet voor niets allebei bevriend met dezelfde persoon. Hiervoor moet je een beetje assertief zijn: vraag aan je vrienden of je een keer mee mag wanneer zij iets leuks gaan doen met hun vriendengroep.

Misschien ben je net verhuisd naar een nieuwe stad en ken je nog niet zoveel mensen. Vraag eens rond binnen je vriendengroep of zij iemand in jouw stad kennen die open staat om een keer een koffie te gaan drinken? België is klein, er is altijd wel iemand die iemand kent. Bovendien kunnen je vrienden waarschijnlijk goed inschatten welke van hun vrienden een goede match zal zijn met jou!

Of neem het nog een stapje verder en organiseer een ‘friends of friends’ diner. Nodig een paar vrienden uit en vraag hen allemaal een +1 mee te nemen die de rest van de groep nog niet kent (dus niet hun partner of een andere vriendin uit de vriendengroep). Zet bekenden en onbekenden door elkaar aan tafel en bedenk (bijvoorbeeld met behulp van gespreksstarter kaartjes) enkele onderwerpen om samen over te praten. Ontstaat er onderling een klik? Stel dan voor om nog eens 1-op-1 af te spreken. Wanneer je geen keukenprinses bent kun je ook een andere activiteit bedenken, zoals een kledingruil of een cocktailworkshop.

4. Word lid van een club, zoek een hobby of ga naar de gym

Vaak wordt er over het maken van nieuwe vrienden als volwassene gezegd: ‘waar kom ik nog mensen tegen?!’. Wel, overal eigenlijk. Zolang je maar je huis uit komt. Ga naar de gym en zorg dat je altijd iets vroeger aanwezig bent, zodat je een praatje kan aanknopen voor (of na) de les. Of start een nieuwe hobby en zoek iets waarbij je in groepsverband aan de slag moet: keramieken, kleding (ver)maken, schilderen. Voer je al een bepaalde hobby of sport uit, maar zoek je maatjes om deze hobby mee uit te voeren? Ga op zoek naar lokale clubs: denk aan een leesclub, koersclub of een gameclub.

Het beste van deze manier van vrienden maken, is dat je sowieso al een gespreksonderwerp hebt: jullie gedeelde hobby. Vraag in de gym bijvoorbeeld naar wat de favoriete lessen zijn om te volgen en vraag iemand bij de schilderlessen naar haar favoriete artiest. Wat ook altijd werkt: geef een (oprecht!) compliment. Wie vindt het niet leuk om een compliment te krijgen over een skill? En voor je het weet doe je samen een drankje na de les!

5. Word vrijwilliger

Wanneer je geen geschikte kandidaten voor een nieuwe vriendschap op de werkvloer vindt, kun je overwegen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Zoek iets wat echt bij je past: ben je bijvoorbeeld een grote dierenvriend? Ga dan vrijwilligerswerk doen bij het asiel. Grote kans dat de andere vrijwilligers ook zeer gepassioneerd zijn op vlak van dieren (je doet dit werk immers vrijwillig in je vrije tijd) en zo heb je gelijk een raakvlak. Daarnaast zorg je er op die manier voor dat je ook echt onderdeel wordt van een community waardoor je gemakkelijker nieuwe mensen zult leren kennen.

6. Gebruik apps & social media

Datingapps werden ruim 10 jaar geleden geïntroduceerd en de eerste ‘Tinderbaby’s’ zitten inmiddels al op de lagere school. Anno 2024 rust er écht geen taboe meer op het gebruik van apps om nieuwe mensen te leren kennen. Wist je dat er ook heel wat apps zijn ontwikkeld met als doel nieuwe vriendschappen te vinden? De meest bekende app is ongetwijfeld Bumble Friends, maar ook met de app Hey VINA! heb ik wel eens succes gehad.

Daarnaast vind ik Instagram ook een goede app om iemand een berichtje te sturen om eens een wat te gaan drinken. Zorg dat je profiel openbaar is en een duidelijk beeld geeft over wie jij bent en wat jouw interesses zijn (met andere woorden: zorg dat je niet overkomt als een anonieme creep). Ik heb meerdere vriendschappen overgehouden aan een DM met een tekst als ‘Hey, ik volg je al een tijdje en volgens mij hebben we veel gedeelde interesses! Heb je zin om een keer een koffie te gaan drinken?’.

TL;DR: ga actief op zoek naar vrienden

Al deze tips hebben een ding gemeen: je moet actief op zoek gaan naar nieuwe vrienden. Laat aan iedereen weten dat je graag nieuwe mensen leert kennen. Dat is helemaal niet raar of iets om je voor te schamen. Wanneer je introvert bent vergt dit mogelijk iets meer energie, anderzijds zijn er ook genoeg andere introverten op zoek naar nieuwe vrienden.

Kies uit bovenstaande tips de manier die het beste bij jou past en begin daar eens mee. En wees eerlijk: niet iedereen die op je pad komt hoeft uiteindelijk een nieuwe vriend de worden. Soms is de klik er ook niet, en dat geeft niet. Net als daten moet je elkaar een beetje aftasten en dan door naar de volgende!

Beeld: Koolshooters

Marlous

Marlous (31) haar tweede natuur is delen. Wat zij leuk, mooi of inspirerend vindt, deelt ze vol enthousiasme op Salut, Instagram en haar blog. Van een nieuwe koffiebar in de stad tot gezellige date-ideeën. En van duurzame interieuroplossingen tot handige tips voor loononderhandelingen. Alles wat Marlous deelt maakt het leven leuker en groener.

Vorig artikel

5 tips om stress te verminderen

Volgend artikel

Eerste hulp bij kunst kiezen

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.