//

6 manieren om duurzamere kerstcadeaus te geven deze kerst

Doe dit jaar aan 'conscious gifting'.

3 minuten
6 manieren om duurzamere kerstcadeaus te geven deze kerst

Kerstmis is natuurlijk een tijd van geven, maar ook een periode van verspilling. Alleen al in België worden jaarlijks naar schatting ruim 30.000 kerstcadeaus teruggestuurd, waarvan vele uiteindelijk op de vuilnisbelt belanden.

Logisch dus dat we meer nadenken over de cadeaus die we kopen. “We moeten echt stilstaan bij de impact van de items die we kiezen om cadeau te doen en de ecologische voetafdruk die ze nalaten,” zegt Laura Van De Woestyne, eco-influencer en PR manager voor duurzame merken bij Two is a Crowd. “Ik geloof sterk in een positieve impact door betekenisvolle cadeaus, maar ook negatieve wanneer we roekeloos shoppen.”

We vroegen enkele experts om tips voor duurzamere kerstcadeaus.

1. Doe wat extra moeite

Geef jezelf wat tijd om na te denken over wat elke persoon eigenlijk zou willen, in plaats van op het laatste moment iets overhaast te kopen. “Het is verleidelijk om onze geliefden te overladen met cadeaus tijdens de feestdagen, maar dit leidt ons vaak tot het kopen van items die snel worden vergeten of weggegooid,” zegt Cleo, redacteur Salut magazine met expertise in tweedehands winkelen.

“Heel cliché, maar het gaat uiteindelijk meer om het gebaar dan om hoeveel het cadeau gekost heeft. Een vriendin van mij had een klassieke Benneton-trui die ze als tiener met al haar spaargeld had gekocht; ze droeg hem totdat hij uit elkaar viel. Ik heb precies dezelfde voor haar gevonden op Vinted en ze was heel blij met haar cadeau.”

2. Geef een ervaring cadeau

Een manier om te voorkomen dat producten op de vuilnisbelt belanden, is door een ervaring te geven. Bijvoorbeeld een cadeaubon voor het favoriete restaurant of een Museumpas. Katrien Voet, inspirator bij De Transformisten, is fan: “Ik geef heel graag ervaringen cadeau, spullen hebben mensen toch al genoeg. Ik zoek het niet te ver: een wandeling op mooie plekken in mijn buurt (West-Vlaanderen), een gidsbeurt door mijn voedseltuin met koffie en taart, een massage of saunabeurt…”

Je hoeft niet gelijk groots uit te pakken: een daguitstap naar een andere stad (met de trein!) waarbij jij vooraf al het regelwerk hebt gedaan en de leuke plekjes hebt opgezocht is een geweldig cadeau!

3. Koop tweedehands

Het is gelukkig steeds meer geaccepteerd om bij de kringwinkel je kerstinkopen te doen. “Als je twijfelt of iemand een tweedehands cadeau kan waarderen, kan het geven van een antiek stuk een veiligere plek zijn om te beginnen, omdat dit op de een of andere manier minder gestigmatiseerd en luxueuzer lijkt,” suggereert Linde, woordvoerder van De Kringwinkel. “Voor liefhebbers van interieur kun je geweldige dingen vinden op 2dehands.be en Vinted – ik heb net een marmeren bijzettafel gekocht voor €35 en ik kan niet wachten om het cadeau te geven aan mijn schoonzus!”

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

4. Kies voor duurzame merken

Als je iets nieuws koopt, zoek dan naar merken die hun best doen om hun ecologische voetafdruk te verminderen. “Duurzame cadeaus shoppen is helemaal niet zo ingewikkeld wanneer je bij duurzame merken shopt, omdat deze merken al het werk voor je hebben gedaan,” merkt Laura op. “Zo kocht ik enkele WondR shampoobars bij Juttu voor mijn nichtje. Hun verpakking is al minimaal en zo duurzaam mogelijk, en ze zijn heel serieus bezig met hun impact op de aarde.”

Geef je graag kleding cadeau? Check dan via Goodonyou welke merken ecologisch verantwoord produceren. Heb je nog eco-cheques liggen? Ook daar kun je heel wat mooie duurzame cadeaus mee aanschaffen.

5. Koop lokaal

Het overwegen van de sociale impact van je cadeaus is ook belangrijk – de feestdagen is een geweldige tijd om lokale bedrijven te ondersteunen. Niet alleen zorg je zo voor een korte keten van productie van het kerstcadeau tot aan het geven van de cadeaus, met elke aankoop maak je ook een lokale ondernemer blij. Extra leuk wanneer je de feestdagen doorbrengt met mensen buiten jouw woonplaats: trakteer ze op een lokale lekkernij!

6. Kies voor een donatie aan een goed doel

Voor iemand die alles al heeft, of gewoon omdat het past bij de kerstgedachte: geef een donatie gemaakt in iemands naam cadeau. Kijk of je de donatie extra persoonlijk kan maken, door te schenken aan een goed doel dat aansluit bij de hobby’s en interesses uit wiens naam je doneert. Zo kun je bij het WWF een wild dier ‘adopteren’, perfect cadeau voor dierenliefhebbers.

“Vraag je af wat echt telt”, concludeert Katrien. “Gezellig samen zijn en tijd maken voor elkaar is toch veel belangrijker dan de hoeveelheid cadeaus?” En vier je de feestdagen alleen? Dan hebben we daar ook nog tips voor.

Beeld: Anastasia Shuraeva

Marlous

Marlous (31) haar tweede natuur is delen. Wat zij leuk, mooi of inspirerend vindt, deelt ze vol enthousiasme op Salut, Instagram en haar blog. Van een nieuwe koffiebar in de stad tot gezellige date-ideeën. En van duurzame interieuroplossingen tot handige tips voor loononderhandelingen. Alles wat Marlous deelt maakt het leven leuker en groener.

Vorig artikel

De 5 leukste kerstboeken

Volgend artikel

Last minute duurzame kerstcadeaus

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.