/

‘Afblijven, dit is de koelkast van sales’

Op de koelkast zat een briefje waarop met zwarte stift 'Afblijven, dit is de koelkast van sales' was geschreven. Ik heb nooit durven opbiechten dat ik de laatste patekes heb opgegeten.

2 minuten
Afblijven, dit is de koelkast van sales

Onhandige ontmoetingen met oude vlammen, pijnlijke vergaderblunders en onduidelijke dresscodes op de bruiloft van de baas. In deze rubriek: sociaal ongemak op de werkvloer om van te genieten, uiteraard omdat iemand anders het meemaakt. Dit is het verhaal van Samira, die door haar gulzigheid het relatiegeschenk voor haar baas opat.

“Werken is een stuk leuker als je voor een bedrijf werkt waar je achterstaat, zeker als je op de salesafdeling werkt en anderen moet overtuigen om jullie producten te kopen. Een paar jaar geleden werkte ik voor een bedrijf in de gezondheidssector. Als medewerkers gaven we graag het goede voorbeeld. Zo gingen we, weer of geen weer, iedere pauze naar buiten voor een wandeling. De lift was zo goed als verboden terrein en als we een teambuilding hadden, was het standaard een sportieve activiteit die niet zou misstaan in een legermissie. Zeker onze baas was een geval van ‘practice what you preach’.

Calorieën verbranden door te bevriezen tijdens vergaderingen

In zijn bureau was het standaard zo’n tien graden kouder dan in de rest van de kantoortuin. Het raam stond er altijd wagenwijd open. Juist als het buiten ijskoud was. Als je een beetje in de gezondheidshoek zit, heb je vast wel eens gehoord van goed vet en slecht vet. Als je goede vet, het bruine vet, actief is, verbrand je calorieën. Ik weet er het fijne niet van, maar mijn baas is er in ieder geval vol van overtuigd dat je meer calorieën verbrandt als je lichaam hard aan het werk is om zich op te warmen. Voor iedere vergadering in zijn bureau werden de sjaals bovengehaald voor we ons rillend over de kwartaalcijfers bogen.

Ik betwijfel of die paar verbrandde calorieën het koukleumen waard zijn.

Niet honderd procent heilig

Natuurlijk werd er ook gezondigd op kantoor. We ontvingen regelmatig relatiegeschenken van partners en klanten. Vooral partners stuurden echt prachtige taarten. Die gingen er prima in terwijl we bibberend zaten te vergaderen. Ik was de zoetebek onder mijn collega’s en het laatste stuk taart werd meestal vanzelf mijn kant opgeschoven. Op een dag bracht de koerier een pakket op onze afdeling. Op het etiket prijkte de naam van mijn baas. Hij was er niet, dus ik opende de doos om te checken of het gekoeld bewaard moest worden. Er stonden een paar prachtige pateekes in. De collega’s op kantoor hingen meteen verlekkerd boven de doos en we besloten dat het geen kwaad kon om er alvast een te nemen. Die avond werkte ik lang door en ik kon de verleiding voor nog een zoet pateeke niet weerstaan.

Gulzigheid kent geen grenzen

De volgende dag werkten al mijn collega’s thuis. De doos in de frigo riep mijn naam. ‘Hoe lang blijven zulke pateekes eigenlijk goed?’ vroeg ik me af. Die met slagroom waarschijnlijk niet heel lang. Zonde om weg te gooien, dus ik besloot dat het geen kwaad kon om er nog een te nemen. Voor ik het wist, waren de laatste twee gebakjes verdwenen. Ik schaamde me meteen voor mijn actie. Ik propte de doos onder een stapel oud papier, in de hoop dat naast die paar collega’s niemand zou ontdekken dat het pakket ooit bestaan had. Zeker mijn baas niet. De meeste cadeaus worden onaangekondigd opgestuurd, dus ik schatte de situatie positief in.

Passief-agressief notitie op de frigo

Uitgerekend was precies dit pakket van een leverancier die wél een bericht naar mijn baas stuurde. Hij ging meteen driftig op zoek naar de vermiste doos. Ik was opeens geconcentreerd bezig met een ingewikkelde, maar zeer interessante spreadsheet. ‘Dinsdag hebben we die doos gezien, daarna niet meer,’ zei een van mijn collega’s. Met mijn gezicht in de plooi bevestigde ik dat ik ook niets gezien had. En nee, ik had niemand van een andere afdeling bij onze koelkast gezien. Mijn baas raakte steeds geïrriteerder en mopperde op collega’s van andere afdelingen ‘die altijd alles uit onze koelkast pakken wat niet van hen is’. Toen hij eindelijk terugging naar zijn ijskoude kantoor durfde ik pas op te kijken van mijn spreadsheet. Op de koelkast zat een briefje waarop met zwarte stift geschreven stond: ‘Afblijven, dit is de koelkast van sales’. Toen ik anderhalf jaar later uit dienst ging, hing het briefje er nog steeds. Ik heb nooit durven opbiechten dat ik die pateekes heb opgegeten.”

Heb jij ook een ongemakkelijke situatie op de werkvloer meegemaakt?

Deel je ervaring via dit formulier.

Ontdek hier alle ongemakkelijke werkdagen.

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

6 x Belgische films voor een filmavondje

Volgend artikel

Zo zorg je dat je vintage kleding een leven lang mee gaat

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.