1 januari staat voor de deur: de tijd van goede voornemens en bij uitstek hét moment om een nieuw dagboek te starten. Maar een dagboek is niet voor iedereen weggelegd: de een vergeet om het dagboek dagelijks bij te houden, de ander is simpelweg niet zo’n fan van schrijven. Gelukkig zijn er een heleboel alternatieven voor een dagboek om je leven vast te leggen of je gedachten op een rij te zetten. Salut redacteurs Shirley, Cleo en Marlous zetten hun favorieten op een rij.
Als een traditioneel dagboek bijhouden niet lukt
“Mijn allereerste dagboek startte ik in het jaar 2000. Het was een Spice Girls notitieboekje waarin ik zo nu en dan updates gaf over mijn leven als achtjarige”, vertelt Marlous, ooit een trouw dagboekschrijfster. “Ik heb tot mijn 16e fervent dagboeken geschreven, daarna is het een beetje verwaterd. Ik durf niet met zekerheid de smartphone de schuld te geven, maar die kwam wel in diezelfde periode in mijn leven…”
Nostalgisch herinneringen ophalen met een oud dagboek, dat vind ik eigenlijk het leukste aan het bijhouden van een dagboek
Redacteur Marlous
“Ik heb later nog vaak pogingen gedaan om een nieuw dagboek te starten, want je gedachtes op papier zetten: dat is toch goed? Maar ik heb er geen geduld voor. Zo’n dagboek vergeet ik simpelweg en zelfs als ik mijn telefoon zou gebruiken als dagboek ben ik te lui om elke dag te vertellen wat ik heb meegemaakt. Hoe leuk ik het ook zou vinden om later terug te lezen.”
Planners en invuldagboeken
Wat dan wel werkt voor Marlous? Planners of journals waarin al vragen staan om te beantwoorden. Het voordeel is dat je bij deze journals niet per se gebonden bent aan een dagelijkse update. Je gaat er gewoon voor zitten wanneer je tijd hebt, dat kan ook een keer per maand. Zo heb je wel dat reflectiemomentje én kan je later alsnog teruglezen hoe je je op een bepaald moment in mijn leven voelde.
De beste planners en invuldagboeken volgens Marlous
One line a day
“Je maakt iedere dag wel iets mee waar je ooit aan terug wilt denken”, zegt Cleo. Zij raadt aan om een dagboek met ‘One line a day‘ te gebruiken. “Je schrijft iedere dag – of wanneer je er zin in hebt – een mooi moment in je dagboek. Er is maar ruimte voor 1 zin, dus je hoeft geen grote uitleg of context te geven. Als je dit meerdere jaren volhoudt, kun je op een leuke manier herinneringen ophalen die je anders zou vergeten. Ik vind het bijhouden van toevalligheden het leukst. Zo lees ik terug dat ik op 10 juni 2017 een koordanser zag en op 5 oktober 2019 appelfrietjes op straat kreeg van een theatergezelschap.”
Zorgendagboek of Anxiety journal
“Wanneer ik overspoeld word door negatieve en angstige gedachten en ik het geen plaats kan geven, helpt het me om dit neer te schrijven”, vertelt Cleo. Ze gebruikt een mooi notitieboekje om haar zorgen van zich af te schrijven. “Ik word er rustig van als ik ruimte maak voor deze gedachtestroom. Als ik het neerschrijf kan ik het beter relativeren en lijkt het minder groots als toen het enkel in mijn hoofd zat.” Het boekje hoeft niets bijzonders te zijn. Geef jezelf vooral de vrijheid om zonder regels of beperkingen te schrijven. Je kunt hier ook een kladblok voor gebruiken, zo kun je je zorgen meteen afscheuren en weggooien.
Een dagboek dat je altijd bij de hand hebt
Een dagboek dat je altijd bij de hand hebt, maakt het laagdrempeliger om te schrijven. Je dagboek in je handtas meenemen, voelt misschien niet echt fijn. De notitieapp in je telefoon is een prima alternatief. Of pak het serieuzer aan met dagboekapp Day One. Door de uitgebreide functies is het een aanrader. Er is ook een betaalde versie, daarmee schrijf je zowel vanaf je telefoon als je laptop.
Heb je een iPhone met de laatste update? Vanaf nu vind je de app Dagboek automatisch terug op je teleofon. Met een simpele klik op de + open je een lege bladzijde waar je alles van je af kunt schrijven. Als je de app toestemming geeft, krijg je daarnaast slimme suggesties. De app herkent bijvoorbeeld je laatste foto’s, een restaurantbezoek of een wandeling. Door erop te klikken vul je de herinnering zelf verder aan. Schrijf je net als Marlous liever aan de hand van een reflectievraag? Die geeft Apple’s dagboekapp ook. Een paar voorbeelden:
- Beschrijf het beste deel van je week
- Wat kun je vandaag doen om de dag van iemand anders op te fleuren?
- Is er iemand in je leven die specialer voor je is dan deze persoon beseft?
Videodagboek met One Second Everyday
Is schrijven niet je ding of zoek je een manier om je herinneringen in beeld vast te leggen? Dan is de app One Second Everyday misschien iets voor jou. De naam verraadt het al: in deze app leg je één seconde per dag vast, een korte video dus.
“Deze app is mijn favoriete manier om herinneringen te bewaren en terug te kijken,” vertelt Salut’s redacteur Shirley. “Grappig eigenlijk, want ik heb weinig gevoel voor mooie beelden. Maar juist de alledaagse dingen zijn leuk om later terug te zien, details in je huis, je werkplek, hoe je planten groeien… Als je je video afspeelt en er een muziekje onder zet, ziet het er veel beter uit dan je dacht.” Voeg gewoon je video’s toe en de app doet al het werk voor je. Een dag gemist? Maakt niet uit, in het eindresultaat merk je daar niks van. Geen video gemaakt? Je kunt ook foto’s of livefoto’s gebruiken én je kunt zelfs de app je kalender zelfs automatisch laten vullen.
Lees ook: Zo leg je in een handomdraai herinneringen vast met de app One Second Everyday