Klimaatverandering staat (gelukkig) steeds prominenter op de agenda. We weten waarmee we ons steentje kunnen bijdragen: minder vlees eten en de trein verkiezen boven het vliegtuig. Wil je meer doen? In dit artikel geven we je inspiratie hoe je met je job – subtiel en niet subtiel – de grootste klimaatactie kunt voeren: climate quitting.
Wat is climate quitting?
Climate quitters zijn mensen die hun job opzeggen, omdat ze vinden dat hun werkgever niet genoeg doet voor het klimaat en de planeet. Ze nemen ontslag omdat ze liever willen werken voor een bedrijf dat oplossingen biedt in plaats van problemen veroorzaakt. Ze zijn zelfs bereid een deel van hun inkomen op te geven voor een job die bijdraagt aan een positieve impact op de samenleving en het milieu.
De impact van climate quitting
Afgelopen jaar zagen we meerdere nieuwsberichten over o.a. Shell-medewerkers die ontslag namen, omdat ze geen onderdeel meer wilden zijn van een vervuilend bedrijf. Het wordt voor dit soort bedrijven steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden. Met deze ‘kleine’ actie zetten we hen aan ambitieuzer te zijn in hun vergroening en klimaatuitdagingen serieuzer te nemen.
Kiezen voor een duurzame job geeft voldoening en draagt bij aan het verbeteren van leefkwaliteit van mensen wereldwijd. En niet onbelangrijk, in dit domein is veel ruimte voor persoonlijke groei. In de duurzame sector liggen nieuwe leer- en jobmogelijkheden. Dus niet enkel het klimaat heeft er baat bij.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
![](https://salutmagazine.be/wp-content/uploads/2023/09/pexels-markus-spiske-3039036-1024x682.webp)
7x impact maken met je huidige job
Climate quiting is vooral een inspirerende beweging die de norm aan het veranderen is en laat zien dat betrokkenheid bij het klimaat het nieuwe normaal is. Wees gerust, ontslag nemen is niet (altijd) nodig als klimaatactie. Je kunt je vanuit iedere jobfunctie inzetten voor verduurzaming. Jouw stem telt en inspireert wellicht anderen om hetzelfde standpunt te verdedigen.
- Wordt er op je werk lunch geregeld, maar zijn hier weinig tot geen vegetarische opties? Maak je hier dan hard voor!
- Komt iedereen met de auto naar kantoor? Kijk of er vanuit je werkgever extra vergoedingen kunnen worden geregeld voor iedereen die met de fiets of het openbaar vervoer komt.
- Werk je in een financiële functie? Zoek of jullie geld door een duurzame bank beheerd wordt en geen vervuilende fondsen steunt.
- Heb jij invloed op de inkoop van meubels, uniformen of ICT-benodigdheden? Zorg dat je milieuvriendelijke samenwerkingen aangaat en stimuleer hergebruik.
- Herbekijk jullie relatiegeschenken en promotiemateriaal: zijn totebags écht nodig? Voor brochures bestaan er innovatieve hybride alternatieven die meer opvallen en minder papier kosten.
- Zoek samen alternatieven voor de hoeveelheid buitenlandse congressen, opleidingen en beurzen.
- Lopen contracten met leveranciers af? Doe onderzoek of er duurzamere mogelijkheden zijn bijgekomen op de markt.
Het lijken misschien kleine stappen, maar wanneer alle medewerkers binnen jouw organisatie 1 dag per week vegetarisch eten, maak je wel degelijk impact.
Inspirerende initiatieven
Ieder initiatief begint bij 1 persoon en kan een wereld in beweging zetten. Inspiratie vind je alvast bij:
- Medewerkers van kledingmerk Xandres repareerden kleding op Black Friday en sloten hun winkels voor een dag.
- Arenberg, M HKA en Opera Ballet Vlaanderen hergebruiken affiches en banners en laten ze omvormen tot notitieblokken en fietstassen door Redopapers.
- Essentiel Antwerp laat oude collecties herontwerpen tot nieuwe kleding door Studio Circulaire.
Vind een nieuwe job met impact
Wil jij het radicaler aanpakken en ben je enthousiast om zelf ook een climate quitter te worden? Via deze vacaturesites vind je duurzame jobs:
Daarnaast kun je ook kijken naar bedrijven die gecertificeerd zijn als B Corp. Dit zijn bedrijven die voldoen aan de hoogste normen op het gebied van duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid en transparantie. Ze streven ernaar niet alleen winst te maken, maar ook positieve impact te maken op het klimaat en op sociaal vlak. Als je solliciteert bij een van deze bedrijven weet je zeker dat je een job met impact zult krijgen. Staat er geen vacature open? Stuur dan een spontane sollicitatie. B Corps staan er altijd voor open om hun netwerk te vergroten.
Je werkt ruim 70.000 uur in je leven: je grootste impact op het klimaat begint bij je beroepskeuze. Voor welke impactvolle job ga jij?
Beeld: Markus Spiske