Je koopt een gekleurde broek, bijvoorbeeld een koraalrode, kobaltblauwe of iets gewaagder: een fuchsiaroze exemplaar. Op Instagram en Pinterest kom je steeds vrouwen tegen die hiermee stijlvolle looks creëren. Maar met welke kleur combineer je zo’n opvallende kleur? Blijf jij hangen bij zwart, wit of grijs? Tijd om in de color theory te duiken en jouw outfits naar een hoger niveau te tillen.
Wat is de kleurtheorie?
De kleurtheorie of color theory wordt gebruikt in alle kunstvormen en helpt je te begrijpen welke kleuren goed samenwerken. Ideaal voor interieurstylisten, grafisch ontwerpers en kunstenaars. Ook jij kunt er gebruik van maken bij het samenstellen van gekleurde outfits. Met het kleurenwiel en de meest gebruikte kleurschema’s is de kleurtheorie makkelijk toe te passen. Denk aan tegenovergestelde kleuren, monochrome en complementaire kleurcombinaties.
Het kleurenwiel
Het kleurenwiel herken je wellicht nog uit de kleuterklas. Het is een essentieel hulpmiddel bij het begrijpen van de kleurentheorie. Het is een cirkel die de volgorde van de kleuren op een logische manier weergeeft.
De kleurtheorie kent verschillende schema’s, waarbij kleuren tegenover of naast elkaar gematcht worden. De meest bruikbare schema’s om te gebruiken in je kledingkeuze, staan hieronder.
Voor het matchen van kleuren kun je het kleurwiel van sessionscollege gebruiken. Je geeft 1 kleur in, kiest een schema en krijgt bijpassende kleuren.
Weten welke kleuren goed bij jou passen? Doe een kleuranalyse met ChatGPT: ontdek je seizoen met AI.
Analoge kleuren
Analoge kleuren liggen naast elkaar op het kleurwiel. De kleuren zijn gelijkwaardig en combineren heel goed met elkaar. Met analoge kleurcombinaties creëer je zachte en harmonieuze outfits. Ga net als @tinvcb voor neongeel met gedempt groen. Of kies voor zachte pastelkleuren zoals @jozefienweyns. Je maakt het zelf zo zacht of fel als je zelf wilt. Met accessoires uit dezelfde kleurgroepen maak je je outfit helemaal af.
Complementaire kleuren
Kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurcirkel zijn complementaire kleuren. Deze kleurcombinaties geven een levendig contrast en maken opvallende outfits. Met deze combinaties spring je er echt uit. @anais.closet combineert barbieroze met felgroen en werkt het geheel af met lila accessoires. Ook hier kies je zelf of je voor opvallende of gedempte kleuren gaat. De complementaire combinatie van de juiste roestkleur met appelblauwzeegroen is bijvoorbeeld ook prachtig.
Triadische kleuren
Het vormen van een triadische kleurcombinatie is uitdagender. Je gebruikt drie kleuren die als een driehoek met elkaar in verbinding staan op de kleurcirkel. Deze combinaties zijn gewaagd en opvallend, maar als je het goed doet, creëer je een uitgebalanceerde look. Probeer combinaties uit met kleding uit je kast en gebruik het kleurwiel voor inspiratie om tot een geheel te komen.
Tonale kleuren
Tonale kleuren zijn verschillende tinten en verzadigingen van dezelfde kleur. Het dragen van een tonale outfit in één kleurenpalet geeft een verfijnde en elegante uitstraling. Denk aan een outfit met verschillende tinten blauw of pastelroze met magentaroze. Wanneer je favoriete kleur groen is, zul je wellicht meerdere tinten hiervan in je kast hebben hangen. Heb je die al eens gecombineerd?
Monochrome kleuren
Bij een monochrome outfit wordt één kleur gebruikt in verschillende tinten, verzadigingen en helderheidsniveaus. Hierbij ben je nog selectiever in kleurkeuze dan bij een tonale outfit. Dit creëert een verfijnde, klassieke look. Je ziet hiervan vaak outfits in verschillende tinten grijs, beige of blauw. Je kunt je outfit nog interessanter maken door verschillende texturen en patronen te gebruiken.
Meer inspiratie
Het toepassen van kleurtheorie in jouw outfits is een geweldige manier om je stijl naar een hoger niveau te tillen. En dat weet Nathalia (aka Yo’homegirl op youtube) als een van de beste. Doe vooral meer inspiratie op door het bekijken van haar video waarin ze haar kleurrijke kleding gemakkelijk combineert: the easy way to wear color: using color theory
Ook lezen: