De beste openingszinnen voor online dating

Zo open je gegarandeerd een goed gesprek.

3 minuten
beste openingszinnen

Je hebt een goede collectie foto’s gekozen en zelfs een originele profieltekst bedacht. Je bent klaar om te swipen en *pling*: je hebt een match. Maar wat nu? Een simpele ‘hey’ opent niet direct een interessant gesprek en laten we alsjeblieft niet meer naar elkaars weekend vragen. Welke openingszinnen leveren dan wel gegarandeerd succes op? We vroegen het de experten (a.k.a. onze single vrienden) en zo kwam de lijst met de beste openingszinnen tot stand.

De beste openingszinnen

Een goede openingszin is een vraag die een reactie uitlokt. Ofwel omdat hij grappig is, ofwel omdat je vraagt naar iets waar iemand graag over vertelt. Vraag je dus vooral af op welke vraag jij direct antwoord zou geven. Praat jij graag over de reizen die je hebt gemaakt? Of kan jij eindeloos over sterrenbeelden en horoscopen babbelen? Vraag hier ook naar bij je match. Wellicht blijkt dan dat ze een hekel hebben aan alles wat met sterrenbeelden te maken heeft, maar dan weet je dat liever maar meteen.

Sommige mensen tasten eerst graag even af voordat ze gelijk hele persoonlijke vragen gaan antwoorden. Vraag dan naar hun aanraders op Netflix of hun favoriete gerecht om te koken. Vragen waarop de meeste mensen wel een antwoord kunnen bedenken.

10 vragen om het gesprek te starten

 1. Ik zoek een nieuwe serie om te bingewatchen, heb je een aanrader?
 2. Wat was als kind je droomjob?
 3. Wat is het beste concert waar je ooit naartoe bent geweest?
 4. Wat is je favoriete restaurant in <woonplaats match>?
 5. Welk boek ben je op dit moment aan het lezen?
 6. Wanneer deed je voor het laatst iets voor de eerste keer? Wat was het en hoe ging het?
 7. Wat is de beste film die je de afgelopen tijd zag?
 8. Wat is jouw signature dish als je voor een date kookt en waarom?
 9. Wat is jouw favoriete karaoke-nummer?
 10. Wat zijn jouw green flags?

Kies uiteraard een vraag waarvan je het antwoord echt wil weten. Als je niet geïnteresseerd bent in boeken heeft het niet zoveel zin om aan je match te vragen welk boek hij of zij aan het lezen is. Ga je liever meteen de diepte in? Kies dan voor een openingsvraag waarbij je gemakkelijk kunt doorvragen.

5 openingszinnen als je wat meer verdieping zoekt

 1. Wat was het hoogtepunt en wat was het dieptepunt van afgelopen week?
 2. Vertel me iets waar mensen meestal verbaasd over zijn als ze het over jou te weten komen.
 3. Als geld geen rol zou spelen, welke job zou je dan het liefst doen? (of: welke reis zou je nog graag maken?)
 4. Waarover ben je het afgelopen jaar van gedachten veranderd en waarom?
 5. Wat stond er als kind altijd bovenaan je verlanglijstje maar heb je nooit gekregen?
Lees ook: onze favoriete gespreksstarter kaartjes

Vind je humor belangrijk en wil je vooral het ijs breken? Gebruik dan een van onderstaande oneliners. Let op: ze zijn heel flauw, maar lokken meestal wel een reactie uit.

5 one liners om het ijs te breken

 1. Kom je hier vaker?
 2. Kan ik je interesseren in een middelmatig gesprek?
 3. Ik ben onderweg naar <supermarkt naar keuze>, kan ik iets voor je meenemen?
 4. Welk verhaal gaan we bedenken om aan onze vrienden uit te leggen hoe we elkaar hebben ontmoet?
 5. Het eerste rondje is van mij als jij de plek kiest!

Lees verder onder de afbeelding

Maak er een spelletje van

 • Wil je iemand beter leren kennen en houd je van een spelletje? Daag ze dan uit om ‘2 leugens en 1 waarheid’ te spelen. Hierbij moeten jullie allebei 2 leugens en 1 waarheid over jezelf vertellen en moet de ander raden welk verhaal waar is. Het vergt wat creativiteit en levert meestal direct een leuk gesprek op, bij Bumble is deze functie zelfs ingebouwd.
 • Wat ook goed werkt is een ’this or that’ spelletje: geef telkens 2 opties om uit te kiezen (en probeer wat origineler uit de hoek te komen dan ‘koffie of thee’) en laat de ander vragen terug stellen. Wellicht springt een van de antwoorden er zo tussenuit dat het weer leidt tot een gesprek over dat onderwerp.
 • Ben je uit op een date? Open dan met: ‘Raad mijn favoriete film aller tijden en ik raad de jouwe. Degene die verliest trakteert!’
 • Daag je match uit: ‘Stuur me de laatste vijf dingen die je hebt gegoogled zonder uitleg’, of vraag ze een screenshot te sturen van hun Spotify-wrapped.

Schets een situatie

Benieuwd hoe iemand zou reageren in een bepaalde situatie? Hoe iemand op een hypothetische situatieschets antwoordt vertelt je vaak heel veel over die persoon. Bovendien geeft het genoeg gespreksstof. Probeer je match een van de volgende situaties voor te schotelen:

 • Stel je voor dat je een boek krijgt met alles wat iedereen ooit over je heeft gezegd. Zou je het lezen of liever niet weten wat er over je gezegd werd?
 • Als je een superkracht (tijdreizen, onzichtbaar zijn, elke taal spreken – noem er een paar) kon hebben, welke zou je kiezen en waarom?
 • Stel je voor dat je naar een willekeurig filmuniversum zou kunnen worden getransporteerd: In welke film zou jij willen leven?

Beeld: GoodFaces

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

Hoe je met kleine aanpassingen je garderobe duurzamer maakt

Volgend artikel

#LisaintheCity: het jaar van de draak en de trouwe Gibbon

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.