Pak je agenda erbij, want er staat weer een sterk cultureel jaar voor ons klaar. Deze tentoonstellingen in België wil je niet missen. De expo’s openen doorheen heel het jaar en er is écht voor ieder wat wils: van surrealistische schilderkunst in Brussel tot historische poolfoto’s in Antwerpen. Tijd om leuke uitstapjes te plannen met je vriendinnen, partner of familie.
Histoire de ne pas rire. Het surrealisme in België
Van 21 februari tot en met 16 juni in BOZAR, Paleis voor Schone Kunsten in Brussel
Dit wil je zien: Surrealistische, bizarre kunstwerken van grote kunstenaars in een mooie omgeving.
Meer info: Bozar viert 100 jaar surrealisme met een tentoonstelling rond de beroemde avant-gardestroming in België over een periode van maar liefst 60 jaar. In Histoire de ne pas rire wordt extra aandacht geschonken aan hun internationale contacten, de politiek-historische achtergrond en belangrijke vrouwelijke kunstenaars. Met werk van o.a. Paul Nougé, René Magritte, Jane Graverol, Marcel Mariën, Rachel Baes, Leo Dohmen, Paul Delvaux en ook Max Ernst, Yves Tanguy, Salvador Dalí, Giorgio De Chirico en vele anderen.
Bezoek met een duo-ticket ook de andere surrealistische expo IMAGINE! 100 Years of International Surrealism in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Meer info bij BOZAR.
Rebel Garden
Van 13 april tot en met 1 september in het Groeningemuseum, het Gruuthusemuseum en het Museum Sint-Janhospitaal in Brugge
Dit wil je zien: Drie museumlocaties, tuinen, oude en actuele kunst met klimaatverandering als centraal thema.
Meer info: Drie musea in Brugge zetten de meest urgente kunsttentoonstelling van het moment neer: Rebel Garden. Wat is de impact van de mens op de natuur, en wat zijn de gevolgen hiervan op onze omgeving? De ambitieuze expo breekt uit de traditionele museummuren. Oude en actuele kunst nemen de tumultueuze relatie tussen mens en natuur onder de loep en leggen de vinger op de pijnlijke wonde die klimaatcrisis heet. Meer info bij Musea Brugge.
Ensorjaar 2024
- James Ensor en het stilleven in België, van 16 december 2023 tot en met 14 april in Mu.ZEE in Oostende
- James Ensor. Inspired by Brussels, van 22 februari tot en met 2 juni in KBR museum in Brussel
- ‘James Ensor. Maestro, van 29 februari tot en met 23 juni in BOZAR in Brussel
- Meerdere expo’s rond Ensor vanaf 21 maart in het Ensorhuis in Oostende
- Ensors stoutste dromen, van 28 september tot 18 januari 2025 in KMSKA in Antwerpen
Dit wil je zien: De grootste Belgische modernistische schilder in tentoonstellingen doorheen heel België.
Meer info: In 2024 is het 75 jaar geleden dat James Ensor overleed. Het Ensorjaar brengt een eerbetoon aan de Belgische grootmeester – vernieuwer, gamechanger, inspirator en …complexe persoonlijkheid. Het Ensorjaar is al begonnen in Oostende met een expo rond zijn stillevens in Mu.ZEE en met een bijhorend stadsfestival. Later dit voorjaar volgen ook het James Ensorhuis (Oostende), Bozar en KBR museum (Brussel), en sluit in het najaar af in het KMSKA in Antwerpen met één van de grootste Belgische Ensortentoonstellingen sinds 1999.
Naar Antartica – De poolpioniers van de Belgica
Van 21 juni tot en met 3 november 2024 in het MAS in Antwerpen
Dit wil je zien: Historische beelden en erfgoedstukken van een onvoorstelbare reis naar de zuidpool.
Meer info: De expo Naar Antarctica gaat over de avontuurlijke reis van de Belgica. Dit schip vertrok zo’n 125 jaar geleden uit Antwerpen op expeditie naar de Zuidpool. De bemanning wist niet dat zij de eersten waren die moesten overwinteren in het poolijs. Het MAS vertelt het verhaal van hun levensgevaarlijke reis onder leiding van de Belg Adrien de Gerlache. Hij en zijn bemanning zijn als pioniers de geschiedenis ingegaan. Tegelijk sta je in deze expo ook stil bij dat prachtige gebied vandaag, waar de klimaatopwarming zeer voelbaar is. Meer info bij het MAS.
Josef en Anni Albers, legendarisch koppel van het modernisme
Van 10 april tot 8 september in Villa Empain in Brussel
Dit wil je zien: Dé pioniers van het modernisme in textielkunst en kleurstudies: Josef en Anni Albers, in een indrukwekkende Art Deco omgeving.
Meer info: Voor de eerste keer in België presenteert Villa Empain een tentoonstelling van Josef en Anni Albers. Dit kunstenaarskoppel staat bekend als pioniers van het modernisme en speelden een grote rol in de geschiedenis van de twintigste-eeuwse kunst. Aan de hand van bijna 100 werken (schilderijen, textiel, foto’s, meubels, …) toont de tentoonstelling niet alleen hun creaties, ook hun intieme en zeer hechte relatie, die hen in staat stelde elkaar te steunen en te versterken. De tentoonstelling vindt plaats in Villa Empain, een meesterwerk van Art Deco architectuur waarvan de zuivere lijnen het modernisme aankondigden. Het is de ideale omgeving om de internationale en bij uitstek moderne visie van de Albers te laten zien, en in het bijzonder de artistieke en educatieve waarden die ze tot op de dag van vandaag belichamen. Meer info bij Villa Empain.
Meer lezen: 6 x Belgische films voor een filmavondje
De Cirkel van Vrouwelijke Schilders, featuring Kikie Crêvecoeur
Van 13 april tot en met 8 september in Félicien Rops Museum in Namen
Dit wil je zien: Kunstwerken van vrouwelijke schilders uit de 19e eeuw in een herenhuis in het oude Namen.
Meer info: Ontmoet in deze tentoonstelling het eerste vrouwelijke artistieke collectief “Le Cercle des Femmes peintres”. Verken de wereld van de 19e-eeuwse Belgische kunst en krijg een geactualiseerde kijk door de invalshoek van een hedendaagse kunstenaar Kikie Crêvecoeur. Van bloemenschilderkunst tot de kijk op de samenleving. En van traditionele portretkunst tot landschapsschilderkunst. Meer info bij Félicien Rops Museum.
Cindy Sherman: Anti-Fashion
Van 28 september tot en met 2 februari 2025 in Fotomuseum in Antwerpen
Dit wil je zien: Anti-Fashion foto’s die allesbehalve aantrekkelijk zijn en conventies van haute couture en de gebruikelijke voorstellingen van schoonheid tegenspreken.
Meer info: Al bijna vijftig jaar loopt het thema mode als een rode draad door het werk van de Amerikaanse kunstenaar Cindy Sherman (US, 1954). De tentoonstelling Anti-Fashion focust hierop en belicht haar fotografisch werk vanuit een nieuw perspectief, waarbij de wisselwerking tussen mode en kunst tot uiting komt. Sherman gebruikt haar vele opdrachten voor magazines als Vogue en Harper’s Bazaar en haar nauwe samenwerking met beroemde ontwerpers als een voortdurende bron van inspiratie. Maar ook omgekeerd beïnvloedt de kunstenaar de modewereld en geeft ze er belangrijke impulsen aan. Meer info bij het Fomu.
Beeld bovenaan via Musea Brugge, gemaakt door Helmut Wimmer