De beste tips tegen de winterdip

Zo kom jij de donkere dagen door.

2 minuten
winterdip

Vandaag is de kortste dag van het jaar. Het goede nieuws is dat vanaf nu de dagen alleen maar langer worden. Maar wanneer je gevoelig bent voor een winterdip is dat waarschijnlijk niet jouw beste periode. Daarom geven we graag enkele tips voor je mentale welzijn tijdens deze donkere dagen.

Breng licht in de duisternis

De grootste oorzaak van een winterdepressie is een gebrek aan licht. Een gebrek aan zonlicht tijdens de donkere winterdagen kan je biologische klok verstoren, wat leidt tot een vroegere productie van het slaaphormoon melatonine. De langere duisternis in de ochtend en snellere duisternis in de avond zorgen ervoor dat je meer moeite hebt met wakker worden en een sneller slaperig bent. Belangrijk dus om licht in huis te halen!

Ruim je binnenkort de kerstboom op? Laat de kerstlampjes dan nog even hangen, of steek extra kaarsen aan. Heb je ’s ochtends moeite met opstaan? Een wake-up light doet wonderen. Probeer elke dag even naar buiten te gaan, ook als het grauw en donker is. Heb je echt last van een winterdepressie, gebruik dan een daglichtlamp.

Rust, net zoals de natuur

In de winter doet de natuur een stapje terug: bomen laten hun bladeren los, dieren gaan in hun winterslaap. Het is niet gek dat je in de zomer na een lange werkdag nog een hele avond met collega’s op café kan gaan terwijl je in de winter om 18:00 al begint te knikkebollen. Dat heeft allemaal te maken met het gebrek aan licht. Maar net zoals de natuur het even rustiger aan doet, mag jij dat ook doen.

Je hoeft niet het hele jaar rond, dag na dag productief te zijn en elke sociale gelegenheid af te gaan. Gebruik je verminderde energie verstandig, en focus op de dingen die er echt toe doen. Een winterslaap zit er wellicht niet in, maar af en toe een extra dutje kan geen kwaad.

Eet gezond

Koude winterdagen vragen om comfort food, maar pas op dat je niet te ongezond gaat eten. Waar we in de zomer vaak door de hitte lichte maaltijden eten en er meer frisse groentjes en fruit beschikbaar zijn uit het seizoen, neigen we in de winter meer naar zwaardere maaltijden. Bovendien bestellen we sneller een pizza omdat we minder energie hebben om te koken.

Maar: ongezond eten zorgt alleen maar voor nog meer gebrek aan energie. Zorg dus dat je juist in de winter gezond blijft eten. En dat kan nog steeds comfort food zijn: denk aan een stoofpotje met wintergroenten, een pompoencurry of warme havermoutpap.

Ga naar buiten

In Zweden zeggen ze: ‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.’ 2023 gaat waarschijnlijk de boeken in als een van de natste jaren ooit. Maar laat dat je niet weerhouden om naar buiten te gaan. Schaf een goede regenjas aan, kies een leuk paar regenbotten om je outfit compleet te maken en stap de deur uit!

De beste tip om het niet koud te krijgen is het dragen van laagjes. Een bodywarmer is ideaal om elke regenjas of dunne mantel van een extra warm laagje te voorzien. Met een wollen trui zit je ook altijd goed. Maak je lange dagen op kantoor? Kijk of je je collega’s kan motiveren om tijdens de lunchpauze een korte wandeling te maken. Heb je veel videocalls in je agenda staan? Bedenk of het echt noodzakelijk is om achter je scherm te zitten – anders kun je net zo goed via je telefoon bellen terwijl je een blokje om gaat. Want hoe meer daglicht je ziet, hoe meer energie je hebt!

Voel je je somber en geraak je er niet zelf uit? Zoek hulp! Je huisarts kan je verder helpen of bel gratis en anoniem met Tele-onthaal (ben je een millennial die niet van bellen houdt: je kunt ook anoniem chatten).

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

Last minute duurzame kerstcadeaus

Volgend artikel

Reflecteren op het afgelopen jaar en intenties voor het nieuwe jaar bepalen

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.