De eerste keer op solotrip: zo doe je dat

Doen waar je zelf zin in hebt: zalig!

2 minuten
solotrip

Wat doe je wanneer niemand met je mee op reis wil of kan? Dan ga je gewoon op solotrip. Het lijkt misschien wat gek of spannend, in je eentje op reis gaan, maar het is juist hartstikke leuk. Je hoeft met niemand rekening te houden en kan dus precies doen waar je zelf zin in hebt. We delen onze beste tips voor een solotrip.

Alleen is niet zielig

De wereld is zo erg ingericht op koppels, dat het soms gek voelt om iets in je eentje doen. Alleen uit eten gaan, in je eentje naar een concert of alleen gaan fietsen. Dat kan gewoon. Vind je het spannend om in je eentje op solotrip te gaan? Begin dan klein, en oefen met ‘solodates’ in je eigen woonplaats. Ga bijvoorbeeld een keer in je eentje naar de cinema of picknicken in het park. Op die manier kun je wennen aan het idee om alleen te zijn zonder de druk van een hele reis. Het zal je ook helpen om te ontdekken dat mensen niet zo veel aandacht aan je besteden als je misschien denkt. Sterker nog: alleen op reis gaan heeft vele voordelen. Je hoeft met niemand rekening te houden, je staat meer open voor ontmoetingen met nieuwe mensen én het is een boost voor je zelfvertrouwen.

Tip: zoek op solodate op TikTok voor honderden filmpjes van mensen die in hun eentje iets leuks doen. Goede inspiratie voor je eigen solodate!

Kies de juiste bestemming voor je solotrip

Goed, nu we de juiste mindset hebben (‘alleen is niet zielig!’), kunnen we een bestemming gaan kiezen. Voor je allereerste solotrip is het belangrijk om een bestemming te kiezen die niet te ver van huis is en gemakkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer. Zo ben je niet te veel tijd kwijt aan het reizen zelf én mocht het toch tegenvallen ben je ook zo weer thuis. Wij zijn groot fan van reizen met de trein. Steden zoals Amsterdam, Parijs, Berlijn of Londen zijn goede keuzes voor een eerste internationale solotrip. Deze steden hebben een goede verbinding vanaf Brussel én er is genoeg te doen voor solo-reizigers.

Tip: De website Chronotrains laat je in één oogopslag zien welke bestemmingen allemaal te bereiken zijn per trein vanaf Brussel en hoelang je daarover doet.

Plan je activiteiten

Maak een lijst van bezienswaardigheden die je wilt zien en activiteiten die je wilt doen. Dit kan variëren van het bezoeken van musea en galerijen tot het maken van stadswandelingen of het bijwonen van lokale evenementen. Door een plan te hebben, zul je je minder snel verloren of eenzaam voelen. Uiteraard hoef je niet alles van je lijstje te doen, sterker nog: ga ook eens met een boek op een terras zitten om te genieten van het nietsdoen. Maar het hebben van een lijst met opties voorkomt dat je je gaat vervelen of zelfs eenzaam gaat voelen. Onthoud dat een solotrip niet betekent dat je alles maar alleen moet doen. Er zijn genoeg activiteiten waarbij je je kan aansluiten bij een groep, zoals stadstours, spelletjesavonden in bordspellencafes of kookworkshops.

Tip: Schaf hiervoor een mooi notitieboekje aan, dat tijdens je reis meteen kan fungeren als reisdagboek. Zo heb je ook meteen een activiteit om te doen: je reisdagboek bijhouden!

Wat als ik me toch eenzaam voel?

Ondanks al je voorbereidingen en inspanningen, kunnen er momenten zijn waarop je je eenzaam voelt tijdens je solo avontuur. Wanneer je je eenzaam voelt, wees dan niet bang om hulp te vragen. Zoek naar lokale evenementen of groepsactiviteiten waar je aan kunt deelnemen. Als je je nog steeds eenzaam voelt, bel dan een vriend of familielid om te ventileren. Onthoud altijd dat eenzaamheid een normaal onderdeel is van solo reizen en dat het meestal van voorbijgaande aard is. Ben je het echt beu? Boek dan je treinreis om en ga lekker naar huis.

Alleen reizen kan in het begin intimiderend lijken, maar het kan ook een van de meest toffe ervaringen zijn die je ooit zult hebben. Dus wees niet bang om uit je comfortzone te stappen, nieuwe plaatsen te verkennen en jezelf uit te dagen.

Marlous

Marlous (31) haar tweede natuur is delen. Wat zij leuk, mooi of inspirerend vindt, deelt ze vol enthousiasme op Salut, Instagram en haar blog. Van een nieuwe koffiebar in de stad tot gezellige date-ideeën. En van duurzame interieuroplossingen tot handige tips voor loononderhandelingen. Alles wat Marlous deelt maakt het leven leuker en groener.

Vorig artikel

Kelly (32): ‘Ik wist niet hoe ik onder deze leugen uit kon komen’

Volgend artikel

Oververmoeid en overprikkeld: waar gaat jouw energie naartoe?

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.