/

Deze 3 zinnen zeg je beter niet meer op je werk

Verander je taal, versterk je zelfbeeld.

2 minuten
zelfvertrouwen op het werk

We praten de hele dag door met collega’s, leidinggevenden én met onszelf. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe deze gesprekken onze werkhouding beïnvloeden? Je woordkeuze kan een positieve werkdag maken of breken en een enorme impact hebben op hoe je je voelt. Het schrappen van bepaalde zinnen uit je vocabulaire kan je meters vooruit helpen.

Innerlijke strijd tussen angst en ambitie

Vorige week kwam mijn leidinggevende met een onverwachts verzoek: of ik ons bedrijf wil vertegenwoordigen op een groot event bij een panelgesprek. Mijn baas doet dit altijd op indrukwekkende wijze, maar kan deze keer niet. Haar back-up is zwanger en is dan net met verlof. De eerst volgende in lijn blijk ik dus te zijn.

Een hele eer, maar het eerste wat ik dacht was: ‘ik weet het niet..’ en ‘dit goed voorbereiden kost wel heel veel tijd’ en ‘wat verwachten ze dan precies van mij?’. Kortom: mijn eerste gevoel was weerstand.

Waarom je deze 3 zinnen beter niet meer zegt op je werk

Het is een natuurlijke reactie van je brein om op zoek te gaan naar alle mogelijke zaken die fout zouden kunnen gaan. Je bent het liefst op het ergste voorbereid, zodat het uiteindelijk allemaal wel meevalt. Maar dat zorgt er vaak ook voor dat je jezelf kleiner maakt dan je werkelijk bent, en dat is zonde. Vooral vrouwen hebben hier last van. Dus laten we afspreken dat we vanaf nu de volgende zinnen niet meer uitspreken op ons werk.

Kleine disclaimer: flirt je met een burn-out, dan is dit artikel minder geschikt voor jou 😉

1. ‘Ik weet het niet’

Het vermijden van de zin ‘ik weet het niet’ gaat niet alleen over wat je zegt, maar ook over hoe je denkt. Je onderbewustzijn hoort namelijk ‘dit is moeilijk’, ‘ik kan dit niet’ of ‘ik ben niet goed genoeg’. Door deze zin uit je vocabulaire te schrappen, geef je jezelf ruimte om te groeien en te leren. Zeg in plaats daarvan dingen als:

  • Ik ben nieuwsgierig naar hoe dit werkt.
  • Alles is uit te zoeken.
  • Ik heb zin om dit te leren!

Zo creëer je een sfeer van zelfvertrouwen en empowerment, waarin je gelooft in je eigen capaciteiten en open staat voor nieuwe kansen.

2. ‘Dit kost heel veel tijd’

Het uiten van de gedachte dat een taak *heel veel tijd kost* kan leiden tot uitstelgedrag en een gebrek aan motivatie. De oplossing: breek je project op in kleinere, haalbare taken. Pak het stapsgewijs aan zodat je het overzicht behoudt. Dit zorgt voor instant minder stress. Je boekt gestaag vooruitgang en bereikt je doelen zonder jezelf te overbelasten, win-win-win. Hoe?

  • Begin met het identificeren van de verschillende stappen die nodig zijn om de taak te volbrengen.
  • Stel realistische deadlines voor jezelf.
  • Wacht niet tot het laatste moment om aan de taak te beginnen, want vaak is het begin het allermoeilijkste.

3. ‘Ik kan nog niet beginnen want..’

Het is heel verleidelijk om externe factoren de schuld te geven wanneer dingen niet gaan zoals gepland (been there, done that), maar het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen succes. Wacht niet op de ideale omstandigheden, maar neem gewoon het initiatief en ga proactief aan de slag. Zoek naar manieren om je vaardigheden te ontwikkelen en je zelfvertrouwen te vergroten, zelfs als dat betekent dat je uit je comfortzone moet stappen. Wacht niet op anderen, wees ze juist een stap voor.

  • Wacht je op input van een externe? Misschien kun je zelf op zoek gaan naar antwoorden.
  • Heb je de feedback van die collega écht nodig? Misschien is je kennis voldoende om de volgende stap voor te bereiden.
  • En: schrijf je gewoon in voor die cursus om je kennis en expertise uit te breiden.

You’ve got this!

Nadat bovenstaande zinnen in mijn hoofd de revue gepasseerd waren, glimlachte ik naar mijn baas en bedankte ik haar voor deze kans. Natuurlijk zal ik deelnemen aan dat panelgesprek. Ik heb nog een dikke maand om mij voor te bereiden, tijd zat dus. En de social butterfly die ik ben, houd ik juist van bijeenkomsten en groepsgesprekken. Dus ik weet dat ik dit kan. Door een duidelijke planning te maken en daar volgende week al mee te beginnen, weet ik zeker dat dit goed moet komen. I’ve got this.

Lees ook: stop met sorry zeggen op het werk

Beeld: kaboompics

Marlous

Marlous (31) haar tweede natuur is delen. Wat zij leuk, mooi of inspirerend vindt, deelt ze vol enthousiasme op Salut, Instagram en haar blog. Van een nieuwe koffiebar in de stad tot gezellige date-ideeën. En van duurzame interieuroplossingen tot handige tips voor loononderhandelingen. Alles wat Marlous deelt maakt het leven leuker en groener.

Vorig artikel

Hoe organiseer je een zero waste picknick?

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.