/

Een feestelijke solo kerst: alleen tijdens de feestdagen

De lichtjes fonkelen, de kerstmuziek klinkt. Jij viert kerst in stijl, helemaal solo.

2 minuten
Een feestelijke solo kerst: alleen tijdens de feestdagen

Niet iedereen viert kerst met familie of vrienden. Misschien is je familie ver weg, ben je ziek of is de drukte rondom de feestdagen niets voor jou. Op Insta zie je de grote gezelligheid die anderen hebben. Laat je niet gek maken, kerst alleen vieren kan ook heerlijk zijn. Geen familiebanket of vriendenkring, maak er een feest van dat om jou draait.

Planning is key: jouw persoonlijke feestagenda

Een succesvolle solokerst begint met een goede planning. Bedenk van te voren wat jij fijn zou vinden om te doen (of niet te doen). Stel je persoonlijke feestagenda op en zorg dat je alles wat je nodig hebt op tijd in huis haalt. Hou het zo klein of maak het zo groot als je zelf wilt. Wat maakt jou blij? Lekker eten en snacks, een filmvond, een opgeruimd huis (kan ook) of thuis-wellness? Maak een lijstje en verwen jezelf een beetje.

Creëer jouw eigen kerstsfeer

Maak je huis sfeervol en aangenaam voor jezelf. Zet een playlist op met jouw favoriete muziek, steek een paar kaarsen aan en geniet van de ontspannen sfeer. Je hoeft vandaag niets te doen en nergens heen. Kleed je comfortabel of besteed juist extra veel tijd aan je kleding en make-up, gewoon omdat het kan.

Wat te doen als je kerst alleen viert

Nu je er tijd op overschot is, weet je misschien niet wat je er mee moet doen. Dit zijn een paar suggesties voor jouw kerstentertainment:

 • Kijk een goede (kerst)film.
 • Luister naar boeiende podcasts die al lang op je luisterlijst staan.
 • Lees eindelijk dat boek dat al maanden op je nachtkastje ligt.
 • Of ga voor een feelgood kerstboek.
 • Gebruik de tijd om iets te maken, je naaimachine te gebruiken, te borduren, iets met hout te fabriceren.
 • Verbouw iets in je huis, schilder een muur, de plinten of bouw een kast.
 • Huur een lego-set, leen een puzzel of bestel een paint-by-numbers schilderset.
 • Ga gamen. Zoek een nieuwe game voor je console uit of installeer een nostalgische van vroeger.
 • Geef jezelf een spa-ervaring: ga in bad, neem een haar- en gezichtsmasker en verzorg je nagels.
 • Ruim je kledingkast op (met luisterboek op de achtergrond) en creëer leuke nieuwe outfits. Misschien een goed moment om met een kledingapp te starten?

Bonustip: blijf weg van social media. Tenzij je écht meegeniet van andermans plezier, benadrukken feestelijke stories en posts jouw alleen zijn en die pret wil je niet bederven.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Beeld: Thirdman

Kerstdiner met jezelf

Of je nu met plezier uitgebreid kookt of gewoon wilt relaxen, kersteten mag net wat extra zijn. Jij verdient het beste, ook op je bord.

 • Kook jouw favoriete gerecht(en).
 • Of laat je verwennen met een culinair hoogstandje via take-away.
 • Haal vooral al het eten in huis waar jij zin in hebt: kaasplankje, speciale wijn, verschillende soorten dips en smeersels voor toastjes, ovenhapjes, chocolade, lekker fruit…

Reflecteer op het jaar

Neem een moment om terug te blikken op het jaar, bijvoorbeeld met deze gratis werkboeken. Maak en lijstje met jouw hoogtepunten, geleerde lessen die je niet mag vergeten, dingen waar je door verrast werd en welke nieuwe dingen je hebt gedaan. Het stelt je in staat om met een positieve blik terug te kijken en vol goede moed het nieuwe jaar in te gaan.

Vul de feestdagen precies zoals jij wilt, ook als je kerst alleen viert. Maak grootse plannen of lig de hele dag in bed; allemaal prima. You’ve got this!

Beeld bovenaan: ROMAN ODINTSOV

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

Cluttercore: esthetische rommel in huis

Volgend artikel

Win: de Salut kerstbox!

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.