Je hebt een eenzame lege muur boven de zetel of een slaapkamer die iets extra’s kan gebruiken. Beter gezegd: je bent op zoek naar een goed kunstwerk om je interieur nog meer charme te geven. Maar waar begin je? Hoe moet je kunst kiezen? De experts van kunstuitleen Kunst in Huis geven 7 tips voor het vinden van een kunstwerk dat past bij jouw interieur, smaak en budget.
Tip 1: Maak van kunst kiezen een (tijdelijke) hobby
Trek er op uit, ga met je partner of vriendinnen langs bij musea, galerijen en de kringwinkel. Of bezoek eindejaarsexposities van kunstacademies en laat je inspireren. Volg kunstenaars op Instagram en maak een Pinterestbord aan. Door veel kunst te zien, zul je gemakkelijker een keuze kunnen maken. Zo leer je je eigen smaak kennen en weet je beter wat je zoekt. Hou je van natuurlandschappen, abstracte schilderijen, spreken vurige kleuren je aan of word je vooral geraakt door activistische werken? Ga in eerste instantie op pad zonder koopintentie zodat je vrij kunt rondkijken. Neem er de tijd voor. En geen zorgen, je hoeft geen kunstkennis te hebben om naar kunst te mogen kijken.
Tip 2: Kies kunst voor jezelf
Een kunstwerk in je interieur wordt deel van je leven. Jij bent degene die er elke dag naar zult kijken. Kies daarom niet voor een kunstwerk waarvan je denkt dat anderen het mooi zullen vinden of op basis van de mogelijke toekomstige waarde. Denk na over welke thema’s en stijlen jij zelf mooi en belangrijk vindt en kies kunst die past bij je persoonlijkheid en de sfeer die je wil creëren in jouw interieur.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
![](https://salutmagazine.be/wp-content/uploads/2024/01/Kunst-In-Huis-2021-Hannelore-Veelaert-DSC00823-lo-res-683x1024.webp)
Tip 3: Ken je ruimte
Voor welke ruimte zoek je een kunstwerk? Kunst maakt de ruimte, maar de ruimte maakt ook de kunst. Bekijk vooraf waar je een kunstwerk wilt plaatsen. Wil je een pronkstuk voor boven de zetel of een bescheiden werkje boven het nachtkastje in je slaapkamer? Deze vragen helpen je bij het kiezen van kunst:
- De grootte van de muur: wil je één eye catcher of een gallery wall? Wil je dat het veel of weinig aandacht trekt?
- De vorm van de ruimte: vanaf welke plaats kan je het kunstwerk bewonderen?
- De kleuren van je interieur: wil je dat je kunstwerk er goed bij past? Of net niet?
- Hangen of staan er andere kunstwerken in de buurt?
Hou rekening met reflecties en denk aan welk effect verschillende lichtbronnen kunnen hebben op het werk. Verder is het voor de levensduur van je kunstwerk belangrijk om het niet boven een radiator of vlak naast de friteuse te hangen.
Tip 4: Neerzetten of ophangen?
Kies je voor een klassieke plaatsing aan de muur of mag het wat specialer zijn? Experimenteer eens met het plaatsen van je kunstwerk op de grond, op een stapel boeken of op je nachtkastje. Geef kleur aan een vergeten hoekje in de ruimte met een kleurrijke foto of kalmeer een rommelige hoek met een landschap met een sober schilderij. Denk vooral out of the box en durf!
Tekst gaat verder onder de afbeelding
![Eerste hulp bij kunst kiezen](https://salutmagazine.be/wp-content/uploads/2024/01/Kunst-In-Huis-2021-Hannelore-Veelaert-DSC00272-ig-819x1024.webp)
Tip 5: Het hoeft niet altijd een schilderij te zijn
Kunst bestaat in alle vormen, kleuren, materialen en technieken. Denk eens aan een thema wat je interesseert, zoals duurzaamheid, katten, natuur, … Wie weet wordt het beter vertaald in een sculptuur, een kunstwerk in textiel of mixed media. Wees niet bang om verschillende kunstsoorten te combineren. Meerdere kleine werken tonen, door bijvoorbeeld een schilderijtje op een boekenplank te plaatsen naast een beeldje, kan soms interessanter zijn dan één groot werk.
Ook lezen: Een structured wall art maken: zo doe je dat
Tip 6: Meer dan een mooi plaatje
Hedendaagse kunst gaat over meer dan alleen schoonheid. Veel kunstenaars vertellen met hun werk een verhaal, geven emoties weer of linken naar de maatschappij waarin we leven. Neem de tijd om te bekijken wat een kunstwerk met je doet. Zit er een dieperliggende boodschap achter? Is dit een boodschap waar je achterstaat?
Tekst gaat verder onder de afbeelding
![Eerste hulp bij kunst kiezen](https://salutmagazine.be/wp-content/uploads/2024/01/KIH-20210705-hannelore-veelaert-lo-res-DSC00048kl-682x1024.webp)
Tip 7: Experimenteer!
Kunst kan ons verrijken, inspireren en uitdagen, maar misschien heb je niet meteen het budget voor het kunstwerk dat je op het oog hebt. Of misschien twijfel je nog te veel. De oplossing: leen kunst bij Kunst in Huis. Dit is een soort bibliotheek waar iedereen kunstwerken kan lenen. En blijf je twijfelen? Met een abonnement (€15 per maand) wissel je zo vaak als je wilt van kunstwerk. Zo leer je je eigen smaak kennen en kan je op een eenvoudige manier je interieur veranderen.
Bonustip: geef een feestje om je nieuwe kunstwerk in te huldigen
Kunst gekozen en opgehangen of neergezet? Tijd voor een feestje. Nodig een paar (of veel) vrienden uit en vier je nieuwe aanwinst!
![Eerste hulp bij kunst kiezen](https://salutmagazine.be/wp-content/uploads/2024/01/KIH-20210705-hannelore-veelaert-DSC00793kl-682x1024.webp)
Beeld bovenaan: Origami in a mirror van Mulugeta Tafesse – Foto door Hannelore Veelaert
Alle beelden via Kunst in Huis