//

Oververmoeid en overprikkeld: waar gaat jouw energie naartoe?

Als je altijd moe bent, vraag je je misschien af wáár je energie naartoe gaat. Het boek 'Oververmoeid & overprikkeld' helpt je de antwoorden te vinden.

3 minuten
Oververmoeid en overprikkeld: waar gaat jouw energie naartoe?

Karina Antram was jarenlang oververmoeid. Toen haar vermoeidheid het ergst was, sliep ze zeven maanden lang overdag zes uur. De reactie ‘Iedereen is wel eens moe’ komt je misschien bekend voor, maar is heel frustrerend als je naast vermoeidheid meer symptomen hebt. Iedere dag een paniekaanval is niet normaal. Karina wist voor zichzelf het tij te keren. Ze gelooft dat energie het geheim is achter geluk. Inmiddels helpt ze via haar eigen voedingskliniek en -platform NOCO Health andere mensen met hun vermoeidheidsproblemen en burn-out. Ook schreef ze het boek Oververmoeid & overprikkeld, met als ondertitel: Hoe verander je je leven als je er de energie niet voor hebt?

Energie is het geheim achter geluk.

Karina Antram, schrijfster van het boek Oververmoeid & overprikkeld

Een boek over hoe ze meer energie had gekregen, had ze op het moment dat ze zelf uitgeput was zéker niet uitgelezen. Het boek is daarom zo opgebouwd dat je makkelijk heen en weer kunt springen tussen de hoofdstukken die voor jou relevant zijn om ze te lezen wanneer jij er de energie voor hebt. Aan het eind van ieder hoofdstuk vind je het kopje TMNG (te moe, niet gelezen) met een samenvatting. Verder zijn er handige vragen, actiepunten, stappenplannen en verwijzingen naar onderzoek. Ook de huisarts speelt een rol bij het aanpakken van je vermoeidheid. Zo vind je met aan de hand van dit boek stap voor stap jouw sleutel naar meer energie.

Waarom ben ik zo moe? Een voorsmaakje van het boek

Het antwoord op de vraag ‘Waarom ben ik zo moe?’ is niet makkelijk te vinden en niet voor iedereen hetzelfde. Toch is een belangrijke eerste stap om jouw energielekken te ontdekken. Met Salut magazine deelt Karina Antram alvast enkele energielekken.

1. Een ongemerkt mentaal energielek

Je denkt misschien al snel aan grote levensgebeurtenissen, zoals een break-up, ontslag of verlies van een dierbare. Maar er zijn kleinere, verraderlijke bronnen van stress, zoals onzekerheid, informatiegebrek en controleverlies. Aanhoudende stress kan bijna ongemerkt blijven. Denk aan te hard werken, veel beslissingen moeten nemen, zorgtaken of een sociaal isolement.

2. Te veel piekeren

Je brein is slechts 2% van je lichaamsgewicht, toch gebruikt het 20% van al je energie. En dat is nog maar je brein in rust. Als je een taak uitvoert, zoals een examen doen, neemt het energieverbruik toe met 5%. Stel je voor dat je je leven leeft en vecht tegen negatieve gedachten of zelfs een angststoornis of depressie. Je kunt je voorstellen dat dat zorgt voor fysieke uitputting.

3. Je krijgt niet de juiste voedingsstoffen binnen

Als je niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, functioneert je lichaam niet optimaal. De balans tussen vetten, koolhydraten, eiwitten en micronutriënten is belangrijk. Te veel suiker, alcohol en additieven hebben een negatieve invloed. Ook al ben je niet te zwaar, wat je wel en niet eet, kan je gezondheid en energieniveau beïnvloeden.

4. Je ademhaling is te oppervlakkig of zit te hoog

Je ademhaling is superbelangrijk. Als je stress ervaart, ga je snel meer vanuit je borst dan vanuit je buik ademen. Misschien stokt je adem soms zelfs even. Als je vaak te snel of te oppervlakkig ademt, kan dat je angst- of stressgevoelens versterken.

5. Je slaapt regelmatig te kort

Slaap is cruciaal voor het herstel van cellen dat mensen slechts twee weken zonder slaap overleven. Gebrek aan slaap kan voor tal van symptomen zorgen. Dat kan redelijk ongemerkt gebeuren, want regelmatig iets te weinig slapen, kan al een energielek worden.

6. Introvert vs. extravert

Het grote verschil tussen introverten en extraverten is waar ze hun energie uithalen. Introverten laden op door alleen te zijn, terwijl extraverten hun energie halen uit groepen mensen. Als je niet weet welk type jij bent en je je energie niet op de juiste manier doseert, kan dat ervoor zorgen dat je moe bent.

7. Je kropt je emoties op

Misschien voel jij emoties intenser dan sommige anderen om je heen. Verdriet, blijdschap of het wereldnieuws kunnen harder binnenkomen. Als je door het gebrek aan controle over je emoties eindeloos bezig bent met piekeren en doemdenken, kun je je snel moe voelen. Het kan heilzaam zijn voor je energie om emoties toe te laten, zowel de positieve als de negatieve.

Meer weten over energielekken en hoe je je vermoeidheid aan wil pakken?

Lees het boek Overvemoeid & overprikkeld van Karina Antram.

Wat leer je van dit boek?

  • Wat de mogelijke oorzaak is van je vermoeidheid en alle factoren die eraan bijdragen.
  • Hoe je de hoofdoorzaak van je energietekort kunt achterhalen.
  • Waarom de functionele geneeskunde de aangewezen weg vooruit is.
  • Welke voedingsmiddelen, kruiden, supplementen en leefstijlaanpassingen meer energie geven.
  • Hoe je in actie kunt komen als je al heel erg moe bent.
  • Praktische strategieën, oefeningen, gereedschappen en overwegingen.
  • Een vijfstappenplan om je energie op te krikken.

€22,50 | Uitgeverij Noordboek

Foto bovenaan: Pexels / Keenan Constance

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

De eerste keer op solotrip: zo doe je dat

Volgend artikel

De ultieme gids: hoe stel je een persoonlijke Capsule Wardrobe samen?

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.