Dankzij het groenblauwpeil kunnen Vlamingen nagaan met welke maatregelen ze in hun tuin aan beter regenwaterbeheer en groenbeheer kunnen doen. Want steeds meer burgers krijgen te maken met periodes van wateroverlast én periodes van droogte. Hadden we in juni nog last van extreme droogte, nu lijkt er geen eind te komen aan de regenbuien.
Te nat en te droog
De zomerse regenbuien zijn vaak te intens om het grondwater op peil te houden, terwijl tijdens periodes van droogte de bodem snel raakt uitgeput, wat leidt tot verdorde planten. Oppervlakkig water geven is dan zinloos, omdat het water niet diep genoeg kan doordringen. Dit creëert een uitdaging waarbij de bodem zowel té nat als té droog is, wat enorme druk uitoefent op ons ecosysteem.
Van A naar F
Met het blauwgroenpeil ontvang je na het beantwoorden van enkele vragen een score tussen A en F op het gebied van wateropvang, biodiversiteit en CO²-opslag. Nadien krijg je suggesties om je score te verbeteren. Een A-score betekent dat je perceel klaar is voor toekomstige uitdagingen, terwijl een F-score aangeeft dat er nog ruimte is voor verbetering. De suggesties zijn vaak eenvoudige aanpassingen die aanzienlijke verbeteringen kunnen opleveren.
“Op dit moment is de gemiddelde score C. We streven naar een score A. Dan ben je voorbereid op de klimaatuitdagingen van morgen. Een duurzame waterhuishouding wordt dan gecombineerd met kwaliteitsvolle bomen, struiken en planten”
Wendy Francken, directeur van VLARIO
Elke bijdrage telt
De inzet van meer dan 6 miljoen Vlamingen in de strijd tegen klimaatverandering mag niet worden onderschat. Huizen en tuinen beslaan ongeveer 12,8% of meer dan 170.000 hectare van Vlaanderen, en 72% van de Vlaamse huishoudens is eigenaar van hun woning. Elke maatregel die gezinnen nemen om hun woning en tuin klimaatbestendiger te maken, heeft een positieve impact. Om dit aan te moedigen, lanceerde de Vlaamse overheid in maart 2023 het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen, dat tot en met 31 oktober 2023 loopt en elke Vlaming aanspoort om zoveel mogelijk ’tegels te wippen’ en te ontharden.