/

Hoe begin je een boekenclub?

Geen boekenclub gevonden waar je je bij kan aansluiten? Begin er zelf één.

2 minuten

Een boekenclub is ideaal om meer te lezen, nieuwe mensen te ontmoeten en samen over boeken te praten. Is er geen boekenclub in de buurt waar je je bij kunt aansluiten? Dan begin je met deze tips gewoon je eigen boekenclub.

1. Vind mensen die ook bij een boekenclub willen

Dat is niet zo moeilijk als het klinkt. De kans is groot dat je je medelezers in je eigen vriendenkring, straat of onder je collega’s vindt. Misschien kent één van hen ook iemand die zich graag wil aansluiten. Vind je niemand in je directe omgeving of via via, plaats dan een oproepje op Instagram of Facebook. Een groepje van vijf of zes personen is ideaal en die heb je ongetwijfeld bij elkaar voor je het weet.

2. Kies een locatie voor je boekenclub

Met een kleine groep is het mogelijk om bij iemand thuis af te spreken. Liever ergens anders? Informeer eens bij de bibliotheek of een buurthuis of ga voor een rustig restaurant of een gezellig boekencafé. Het is handig als de locatie rustig genoeg is om er een gesprek te voeren. Laat rumoerige restaurants of een café met live-muziek dus liever links liggen. Er zijn ook cafés helemaal in boekenthema, extra toepasselijk.

3. Bepaal welke boeken jullie lezen

Lezen jullie alleen boeken binnen een bepaald thema? Alleen debuten? Alleen Nederlandstalig? Een boekenclub hoeft geen thema te hebben, maar het is wel handig om te bepalen hoe jullie de boeken kiezen. Bijvoorbeeld:

  • Maak van tevoren een poll met een paar boeken aan op WhatsApp en laat iedereen stemmen.
  • Iedere bijeenkomst pitcht een van de leden vier boeken. De rest stemt wat het volgende boek wordt.
  • Gebruik de nominaties van verschillende boekenprijzen, zoals de Libris Literatuurprijs, als inspiratie en stem daarop.
  • Moet het boek beschikbaar zijn in de bibliotheek of via Kobo Plus?

Door iedereen mee te laten kiezen, zorg je ervoor dat de boekenclub voor iedereen interessant blijft. Spreek ook af hoe jullie tegenover Engelse boeken staan. Sommigen lezen misschien alleen in het Nederlands, zorg dan dat het boek dat jullie kiezen vertaald is.

Op zoek naar goede boeken? Dit zijn de boekentips van Salut.

4. De bijeenkomst van de boekenclub

Voor sommige boeken vind je via Google vragen die je kunt bespreken tijdens een boekenclub. Zoek dus zeker eens op de titel van het boek in combinatie met ‘vragen boekenclub’. Verder zijn er vragen die voor bijna elk boek relevant zijn:

  • Is het boek geloofwaardig?
  • Zijn de personages sympathiek?
  • Zit er een dubbele betekenis in?
  • Wat heeft de titel met het boek te maken?
  • Zijn je verwachtingen over het boek uitgekomen?
  • Zou je het boek aanraden?

Je kunt voor de bespreking informatie op zoeken en recensies lezen. Eventueel kun je die taak om de beurt op je nemen. Maar geloof ons: als je elkaar eenmaal een beetje kent, is er niet veel voorbereiding nodig, het gesprek komt vanzelf op gang.

Het einde van de boekenclub is het ideale moment om het volgende boek te kiezen en een nieuwe datum te prikken. Hou rekening met hoe dik jullie volgende boek is en laat afhankelijk daarvan zo’n vier tot zes weken tussen iedere boekenclub zitten. Hou rekening met drukke periodes zoals vakanties of feestdagen.

Liever bij een bestaande boekenclub aansluiten?

Vraag eens rond in je omgeving of iemand al bij een boekenclub zit. Er worden ook online boekenclubs georganiseerd via platforms als MeetUp. Volg ook je lokale bibliotheek en boekwinkels, zij organiseren soms interessante lezingen over boeken, soms met de schrijver als spreker. Sommige steden hebben hun eigen leesinitiatief, zoals Leuven Leest, Gent Leest of Antwerpen Leest.

Door verschillende initiatieven in de gaten te houden, sluit je je aan wanneer het voor jou past en ontdek je op een laagdrempeligere manier of een boekenclub iets voor jou is.

Foto: Polina Zimmerman

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

“Ik heb spijt dat ik anderen mijn leven heb laten bepalen”

Volgend artikel

Nieuwe jas? Die leen je bij Dressr

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.