/

Hoe ga je om met slecht (wereld)nieuws?

Tips om je niet mee te laten slepen door slecht nieuws.

2 minuten

Soms lijkt er geen einde te komen aan de stroom slecht nieuws. Van oorlogen tot slecht nieuws over het klimaat. Hoe ga je daarmee om?

1. Beperk nieuws lezen en kijken

Even het nieuws lezen, mondt zomaar uit tot een half uur scrollen, verder klikken en Googlen. Door nog meer nieuws op te zoeken en te blijven lezen, probeer je jezelf een vals gevoel van controle te geven. Het echte effect is eerder het omgekeerd: je voelt je er alleen maar slechter door. Voorkom dat je eindeloos blijft doorklikken door de cirkel te doorbeken:

  • Bepaal hoeveel tijd je wil besteden aan het nieuws en hou je daaraan. Zet desnoods een timer om je bewust te maken van hoe snel de tijd gaat.
  • Beperk je tot een of twee betrouwbare media die je graag volgt.
  • Lees het nieuws niet meer dagelijks of meerdere keren per dag, maar volg alleen nog een wekelijks overzicht.

2. Of volg helemaal geen nieuws

Je mag er gewoon stoppen met nieuws volgen. Als je merkt dat het invloed heeft op je mentale gezondheid, je humeur of omdat je er geen zin in hebt: laat het nieuws links liggen. Je bent niemand een uitleg schuldig.

3. Jij bepaalt wat je leest

De tijd dat Instagram voor persoonlijke foto’s met een sepia filter was, is allang voorbij. Het wereldnieuws komt er volop voorbij. Zo ga je soms in een tik van een kattenvideo naar een heftige foto. Ook hier geldt: je mag accounts ontvolgen of tijdelijke dempen. Volg positieve media, inspirerende social media-accounts of wetenschappers die kadering aan een situatie geven.

4. Praat erover met anderen

Gaat het gesprek over het nieuws? Deel dan niet de laatste details, maar juist hoe je je voelt en je met het nieuws omgaat of hoe anderen ermee omgaan. Zo help je elkaar om het nieuws een plek te geven. En een vleugje humor werkt altijd.

5. Focus je op waar je wel invloed op hebt

Het nieuws kun je niet veranderen, dus het heeft geen zin om erover te blijven malen. Kom in actie waar je wel iets kunt doen. Teken een petitie, doe een donatie, doe mee aan inzameling. Denk niet altijd groot, maar kijk ook wat je lokaal kunt doen. Een praatje maken met je buren, iemand helpen via de buurtapp of milieubewuste keuzes maken in je leven.

6. Hou oog voor het positieve nieuws

Nieuws zou geen nieuws zijn als het niet opvallend was, maar er zijn ook berichten die in positieve zin opvallen. We vergeten daardoor bijna hoeveel aardige mensen er zijn, hoeveel vliegtuigen veilig hun bestemming bereiken en dat de politiek ook mooie dingen bereikt. Hou je ogen open voor de inspirerende verhalen en berichten die een glimlach op je gezicht toveren.

Boekentip: In het boek ‘Hoe overleef ik de moderne wereld’ geeft Alain de Botton onder andere tips over omgaan met nieuws in de moderne wereld.

7. Zorg voor jezelf

Eet gezond, slaap genoeg, ontspan, lees een boek. Niemand heeft er iets aan als jij ten onder gaat aan gepieker.

Foto: Cup of Couple

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

6 x Must-try rode outfits voor de winter

Volgend artikel

6 x Duurzame adventskalenders

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.