/

Hoe haal je het meeste uit de solden?

Checklist om minder te kopen en betere kledingstukken te scoren

2 minuten
Hoe haal je het meeste uit de solden?

Met de solden in volle gang is het heel verleidelijk om die flared legging met 50% korting, een afgeprijsde feestjurk met pailletjes (voor volgend nieuwjaar alvast!) of een vierde winterjas te kopen. Maar laten we eerlijk zijn, hoe vaak belanden dit soort aankopen niet ongedragen achter in de kast? Tijd om bewuster te winkelen en miskopen te vermijden.

Met deze checklist weet je zeker dat je soldenkoopjes duurzame en waardevolle aanwinsten zijn. Stel jezelf deze zes vragen voor je naar de kassa gaat.

1. Heb ik dit kledingstuk écht nodig?

Voordat je toegeeft door de flinke korting, stel jezelf de vraag: heb ik dit kledingstuk echt nodig? ‘Ik wil het’ en ‘ik heb het nodig’ zijn niet hetzelfde. Misschien heb je vooral zin in iets nieuws (het maakt je niet uit wat precies). Of is het een kledingstuk wat je al langer zocht? Check of het voldoet aan je eisen qua materiaal, kleur en vorm. Heb je het nodig voor een eenmalig event? Misschien kun je het lenen bij een kledingbibliotheek zoals Dressr of van een vriendin.

2. Kan ik het combineren met mijn andere kleding?

Een heel belangrijke vraag, past het bij de kleding die je vaak draagt? Past dit vest bij jouw basic shirts en kun je het combineren met je favoriete jeans? Als het niet bij je meest gedragen kleding past, is de kans groot dat je het weinig zult dragen. Gebruik eventueel een kledingapp om altijd overzicht van jouw kleding te hebben.

3. Is het kledingstuk goed gemaakt?

Kwaliteit is essentieel voor een duurzame garderobe. Controleer de naden, stof en algehele afwerking van het kledingstuk. Is de voering goed vastgezet en zal het niet loskomen of bewegen tijdens het dragen? Een coltruitje waarvan de mouwen niet zijn afgewerkt met een zoom ziet er in de winkel goed uit, maar na een keer wassen niet meer. En dat merinowollen pulletje die zo dun is dat het doorschijnt, staat misschien toch niet zo professioneel.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Foto door Tim Douglas

4. Past het me goed?

Een goed passend kledingstuk ziet er niet alleen beter uit, maar geeft je ook meer zelfvertrouwen. Waardoor je het vaker en met meer plezier zult dragen. Check altijd of je je armen nog kunt bewegen in blousjes en jassen. En gebruik het krukje in het pashokje om te testen of je met die broek wel kunt zitten. Kleding mag niet trekken bij de oksels, schouders of je kruis.

Lees ook: Hoe je met kleine aanpassingen je garderobe duurzamer maakt

5. Wat is de milieu-impact van het materiaal?

Duurzame mode gaat verder dan een zogenaamd eco-merk of groene beloftes. Bekijk altijd de labels om te zien van welk materiaal het gemaakt is. Kies voor natuurlijke vezels en vermijd synthetische stoffen die belastend kunnen zijn voor het milieu. Polyester en acetaat zijn niet biologisch afbreekbaar en heeft grote impact als het in de natuur beland (de oceaan, de kledingbergen in Chili). Pailletjes zijn helaas funest. Hoe fantastisch feestjurken van pailletten ook ogen, ze zijn gemaakt van plastic, raken snel los, je verliest ze in de wasmachine.

6. Wil en kan ik dit kledingstuk goed onderhouden?

Moet het kledingstuk naar de droogkuis of kun je het eenvoudig thuis wassen? Als je trui begint te pluizen, heb je dan een pluiskammetje of ontpiller om de pluisjes te verwijderen? Ben je bereid om een wollen trui (buiten) uit te hangen in plaats van te wassen? Heb je een witte blouse op het oog, maar heb je verder geen witte kleding waardoor je wasmachine straks draait voor één item? Als het onderhoud te complex is, overweeg dan of je bereid bent die inspanning te leveren.

Voldoet het kledingstuk aan deze lijst? Dan gaat het zeker een duurzame goede aankoop zijn. Zo niet, zoek verder. Er wordt zoveel kleding geproduceerd, er is altijd wel iets te vinden wat de checklist doorstaat.

Afbeelding bovenaan door Sam Lion

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

Een onbekende man maakte een website over mij

Volgend artikel

Climate quitting: maak positieve impact met jouw job

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.