/

Hoe organiseer je een kledingruil?

Breng je vriendinnen en mooie kleding samen.

2 minuten
Hoe organiseer je een kledingruil? Breng gezellig mensen en mooie kleding samen.

Dat mooie jurkje dat net te strak zit, die opvallende blouse die je een beetje beu bent gezien of de trui die je van je tante kreeg maar niet jouw stijl is. Wat doe je er mee? Organiseer een kledingruil. Gegarandeerd dat jouw vriendinnen (en hun vriendinnen) ook zulke items in hun kast hebben hangen, waar anderen wél blij mee zullen zijn.

Tips voor het organiseren van een kledingruil

Word je al enthousiast van het idee van nieuwe kleding zonder je portemonnee of het milieu te belasten? Met deze tips wordt het organiseren van een kledingruil een stuk makkelijker:

  • Tien personen is het ideale aantal voor een kledingruil. Als iedereen maximaal 10 items meebrengt, is er keuze uit 100 stuks.
  • Prik een datum met 2 of 3 vriendinnen die het belangrijkst voor je (kledingruil) zijn. Leg deze datum daarna pas voor bij de grote groep.
  • Zorg voor een groep waar iedereen ongeveer dezelfde maat heeft of dat iedereen sowieso iemand heeft qua maat om mee te ruilen.
  • Vraag vriendinnen of ze iemand meebrengen met wie je nog niet bevriend bent.
  • Maak ruimte in je living om alle kleding uit te kunnen stallen. Een kledingrek komt hierbij ook goed van pas. Zorg eveneens voor een spiegel zodat er gepast kan worden.
  • Spreek van te voren af of jullie naast kleding ook accessoires, tassen, schoenen en jassen meebrengen. Spreek meteen ook af dat kleding in goede staat moet zijn.

Kledingruilsystemen

Het ruilen van kleding kun je op verschillende manieren organiseren. Het ligt er een beetje aan hoe goed iedereen elkaar kent en of iedereen kleding van dezelfde waarde meebrengt. Het is rot als deelnemers teleurgesteld naar huis gaan omdat hun designer t-shirt geruild is voor een Primark pyamashortje. Kies een systeem waar jij je goed bij voelt, wellicht geldt dat ook voor jouw vriendinnen.

1. Het showsysteem

De kringverjaardag van de kledingruilsystemen: zet jullie in de living en show omstebeurt de kleding die je mee hebt gebracht. Iedereen kan direct items claimen. Als alles verdeelt is, passen jullie de kleding. Op deze manier heb je het meeste plezier met het zien wie waar blij mee is en wat past. Zo kun je ook bekijken of het ongeveer gelijk verdeeld is en iedereen tevreden is.

2. Het uithangsysteem

Zorg voor voldoende ruimte om alles uit te stallen, aan kledingrekken, de muur en op tafel. Iedereen komt (ongeveer) op hetzelfde moment binnen en stalt alles uit. Als alles klaar ligt kan er “geshopt” worden in jullie gezamenlijke winkel. Klets met elkaar over wat je vindt en prijs je eigen kleding aan. Als de groep niet groter is dan 10 personen, is het ook snel duidelijk als mensen dezelfde items willen. Pas de kleding en beslis samen wie het mee naar huis neemt.

3. Het bonnetjessysteem

Elk kledingstuk dat is meegebracht, wordt gelabeld met een bonnetje dat overeenkomt met het aantal items dat een deelnemer mag ruilen. Dit systeem houdt de ruil eerlijk en georganiseerd. Ideaal als niet iedereen elkaar goed kent of vertrouwd (of alles gunt) of als niet iedereen op hetzelfde moment komt.

Lees ook: Zo zorg je dat je vintage kleding een leven lang mee gaat

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Photo by PNW Production

Wat met overgebleven kleding?

Spreek van te voren af wat jullie met de overgebleven kleding doen. Het komt altijd voor dat een kledingstuk door niemand gekozen wordt. Ofwel neemt iedereen zijn eigen kleding terug mee naar huis. Of je brengt het binnen bij de kringwinkel of een kledingcontainer voor het goede doel. Voorkom dat één persoon dit alleen moet doen en maak er een gezamenlijke inspanning van.

Variant: de kledingtas

Kunnen jullie geen datum vinden of heeft niemand ruimte voor een kledingruil? Dan is het opzetten van een kledingtas een goed alternatief. Je verzamelt een groep vriendinnen, buren en kennissen. Samen vullen jullie een tas met kleding die van adres tot adres gaat. Wanneer je een tas ontvangt, krijg je 3-7 dagen om alles te bekijken en te passen. Kies de items waar je blij van wordt en voeg uit eigen kast toe wat je niet langer draagt. Daarna bezorg je de tas op het volgende adres. Via The Clothing Loop kun je bestaande kledingtassen bij jou ik de buurt vinden.

Afbeelding bovenaan van Arina Krasnikova

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

Deze nieuwe spannende boeken kun je niet wegleggen

Volgend artikel

Met deze apps houd je je goede voornemens wél vol

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.