/

Hoe organiseer je een zero waste picknick?

Tips voor een duurzame picknick.

1 minuut leestijd
Hoe organiseer je een zero waste picknick

Weg met die plastic borden en wegwerpbekers: met een paar simpele aanpassingen maak je van jouw picknick een zero waste avontuur. Want nu de wintermaanden voorbij zijn, de zon serieus lonkt, is er niets beters dan buiten eten. Vul je picknickmand, trek er met vriendinnen op uit en picknick zonder afvalzorgen. Met deze 5 tips maak je jouw picknick meteen duurzamer.

1. Vermijd servies voor eenmalig gebruik

Weg met die plastic borden en bekers die na één keer gebruiken bij het afval belanden. Ga voor herbruikbaar servies en vraag je picknickgasten om elk een bord, glas en bestek van thuis mee te nemen. Zo bespaar je niet alleen afval en worden het serviesgewicht gespreid over verschillende tassen. Bonuspunten als je servies gebruikt wat je al in huis hebt.

2. Kies voor eten dat bijna over datum zijn

Wees creatief met wat je nog in de koelkast hebt liggen – het bespaart je tijd in de keuken en een trip naar de supermarkt. Geef voorrang aan voedingsmiddelen of ingrediënten die snel opgegeten moeten worden of waarvan de houdbaarheidsdatum nadert.

  • Heb je nog wat gegrilde groenten over van de avond ervoor? Maak er hummus van of voeg ze toe aan een pastasalade.
  • Restjes droog brood? Maak er croutons van om je sla mee te garneren.
  • Overrijp fruit? Maak er een fruitsalade van.

3. Gebruik zero waste apps voor je picknick

Met apps zoals Too Good To Go kun je onverkocht voedsel kopen van verschillende supermarkten, bakkerijen, cateraars en restaurants. Of het nu gaat om vers gebakken brood, gebak of taarten, of producten van supermarkten en restaurants, je kunt een geweldige picknick samenstellen voor weinig geld terwijl je je steentje bijdraagt aan de planeet. Zoek gewoon bij jou in de buurt om te zien wat er beschikbaar is.

Ook lezen: Voedsel redden is hot, net als de zomer: zo voorkom je voedselverspilling

4. Plan het menu op basis van het aantal personen

Plan het menu van tevoren en spreek af wie welk eten meeneemt en voor hoeveel personen. Het heeft geen zin om eten mee te nemen voor 20 personen als er maar 6 gasten zijn. Je beperkt verspilling, hebt een goede variëteit aan opties en voldoende eten en drinken voor iedereen. Je kunt iedereen ook aanmoedigen om hun eigen bakjes en doosjes mee te nemen, zodat de restjes mee naar huis kunnen.

5. De koeltas is je beste bondgenoot

Hoe romantisch het ook is, een rieten picknickmand is niet de beste manier om je picknick te vervoeren. Kies in plaats daarvan voor een koeltas met voldoende koelelementen. Zo blijft alles fris en hoef je aan het einde van de picknick geen eten weg te gooien.

Foto bovenaan: KoolShooters

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

De beste kunstgalerieën van Antwerpen

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.