/

Je droomjob vinden: zo doe je dat

Start het nieuwe jaar met een nieuwe job.

2 minuten
Je droomjob vinden: zo doe je dat

Ben jij het type van ‘new year, new me’ en zou je 2024 graag starten met een nieuwe job? Met deze tips ontdek je wat jouw droomjob is.

Solliciteren is als daten: weet wat je wil

Het is enorm belangrijk om goed te weten wat je wil alvorens je begint met solliciteren. Als je solliciteert naar functies waarmee je jouw doelen kunt bereiken en bij organisaties die aansluiten bij jouw profiel, solliciteer je veel doelgerichter en vergroot je de kans op een goede match. Solliciteren kan zelfs plezierig zijn! Vergelijk het een beetje met daten: je moet jezelf op de markt brengen, maar het moet een wederzijdse match zijn.

Wanneer je solliciteert met als hoofddoel zo snel mogelijk een vast inkomen te krijgen, loop je het risico genoegen te nemen met jobs die eigenlijk niet zo goed bij je passen. Als je echter een duidelijke wensenlijst hebt, kun je veel selectiever solliciteren. Op Tinder veeg je immers ook niet zomaar iedereen naar rechts. Heb je per direct een inkomen nodig dan zul je natuurlijk wat minder selectief kunnen zijn, maar zoek dan vanuit die positie verder naar je droomjob. Ga niet akkoord met minder!

Bepaal je kernwaarden & drijfveren

droomjob

Het is belangrijk dat je vooraf eerst nagaat wat jouw kernwaarden en drijfveren zijn. Jouw kernwaarden kun je een beetje zien als jouw normen en waarden. Wat vind jij belangrijk in het leven? Vrijheid, rechtvaardigheid, veiligheid, groei… het zijn allemaal voorbeelden van verschillende kernwaarden. Het kan helpen om een test te doen om te achterhalen welke kernwaarden voor jou belangrijk zijn.

Jouw drijfveren geven inzicht in jouw motivatie en voorkeuren. Een nuttige test om je drijfveren te ontdekken, is de Carrièreankers van Schein. Via Google kun je online verschillende tests hierover vinden, of je kunt je laten testen bij een loopbaancoach.

Daarnaast is het zinvol om jezelf de volgende vragen te stellen: op welke momenten in je persoonlijke en professionele leven was jij gelukkig? Wat voor momenten waren dat? Waar was je? Met wie was je? Wat deed je? De antwoorden op deze vragen geven inzicht in wat jij belangrijk vindt in het leven. Probeer dat vervolgens te vertalen naar kernwaarden.

Lees ook: Stop met sorry zeggen op je werk

Ontdek je talenten

Iedereen bezit talenten. Het is echter vaak moeilijk om deze bij jezelf te herkennen, omdat iets waar je talent voor hebt vaak moeiteloos verloopt. Dus lijkt het in jouw ogen niets bijzonders. Vraag daarom eens aan familie en vrienden welke talenten zij in jou zien. Neem dan ook je lijst met kernwaarden en drijfveren erbij en onderzoek of er een connectie mogelijk is. Want wanneer talenten en drijfveren samenkomen, ontstaat er passie.

Focus op je sterke punten

Al vanaf jonge leeftijd leren we ons te concentreren op wat we minder goed kunnen. Als kind ben je bijvoorbeeld goed in talen, maar minder goed in rekenen. Dan krijg je extra opdrachten om je rekenvaardigheden te verbeteren. Natuurlijk is het belangrijk om een bepaald basisniveau te behalen, maar iets waar je talent of aanleg voor hebt zul je automatisch meer gemotiveerd voor zijn. Als je doet waar je goed in bent, dan krijg je daar energie van. Als je je alleen focust op waar je niet goed in bent, dan raak je gefrustreerd. Waarom alle energie steken in voldoendes op alle vlakken scoren, als je ook kunt excelleren in een specifiek onderwerp?

Hetzelfde principe geldt in je loopbaan: richt je meer op je talenten dan op je zwakke punten. Focus alle aandacht op wat je goed kan en leuk vindt om te doen, zodat je er nog beter in wordt. Op die manier word je vanzelf een expert en kun je je beter profileren naar potentiële werkgevers.

Loopbaanplan vs. go with the flow

Is het van belang om een loopbaandoel te hebben? Als je doelgericht wilt groeien, is het stellen van een doel zinvol. Toch kan dit ook beperkend werken. Vooral wanneer je net start op de arbeidsmarkt en nog niet van jongs af aan weet welk beroep je wil uitoefenen, kan het verstandig zijn om eerst je job te verkennen alvorens een langetermijndoel te bepalen. Bovendien verandert de wereld continu: 20 jaar geleden bestonden er nog geen social media managers, en wie weet wat de toekomst zal brengen nu Ai booming is.

Zorg dat je voor jezelf duidelijk hebt welke kaders belangrijk zijn voor jouw werkgeluk en durf te switchen wanneer je niet meer gelukkig bent op je job!

Beeld: Kaboompics

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

5 x De beste DIY-vlogs van YouTube

Volgend artikel

De 5 leukste kerstfilms van 2023

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.