Ben ik nu een zomer- of een lentetype? En draag ik beter gouden of zilveren oorbellen? Sinds de kleuranalyse met #colouranalysistok trending is (en de 30 jaar voordien eigenlijk ook) zijn het vragen die we onszelf regelmatig stellen. In TikToks zien we hoe kleurrijke doeken rond de hals worden gedrapeerd en hoe ogen oplichten of huidskleur dooft. Tijd om de hulp van AI in te schakelen en zelf onze eigen kleuren te bepalen. Kan ChatGPT een goede kleuranalyse geven?
Wat is een kleuranalyse?
Met een kleuranalyse bepaal je welke kleuren het beste bij jouw natuurlijke kleurenpalet passen, gebaseerd op je huidskleur, haarkleur en oogkleur. Door te weten welk kleurtype je bent, kun je gerichter keuzes maken in je kleding, make-up en accessoires. Met de kleuren die bij jouw seizoen passen begin je te stralen, zo zeggen ze.
Dit is waarom je een kleuranalyse wilt
In 1980 bracht Carole Jackson het wereldberoemde boek Color me Beautifull uit. Sindsdien kun je met een kleuranalyse – niet met een sorteerhoed, wel met kleurrijke kragen – ingedeeld worden bij een van de 4 seizoenen. Carole, en ieder ander die kleuranalyses uitvoeren, belooft dat je een betere uitstraling en meer zelfvertrouwen krijgt als je weet welke kleuren bij je passen. En dat je het makkelijker in kledingwinkels zult krijgen, je weet precies welke kleuren je goed staan en welke je kunt laten hangen.
Er bestaan vier primaire kleurtypes:
- Lente: Lichte, warme kleuren zoals perzik, abrikoos, koraal, beige en zachtgroen.
- Zomer: Koele, gedempte kleuren zoals babyblauw, lavendel, grijsblauw, roze en mintgroen.
- Herfst: Warme, diepe kleuren zoals roestbruin, oker, terracotta, amber en mosgroen.
- Winter: Koele, heldere kleuren zoals wit, zwart, marineblauw, fuchsia en ijsblauw.
Niet iedereen past precies binnen deze hokjes. Naast deze primaire types bestaan er ook combinatietypes, die kenmerken van twee types combineren.
Je persoonlijkheid telt ook mee
“Als het gaat om persoonlijke kleuranalyse, is het resultaat slechts voor dertig procent gebaseerd op de meetbare haar- en gelaatskleuren. Maar liefst zeventig procent is afhankelijk van de persoonlijkheid en voorkeuren van de klant. Kleuranalyse is dus geen exacte wetenschap.” zegt Lisa Maria Pippus, een gerenommeerde imagoconsulent uit Berlijn in Knack weekend. Blijf dus vooral ook trouw aan je eigen voorkeuren en gebruik de kleuranalyse voor een goede dosis inspiratie.
Ook lezen: 5 x Style hacks voor een instant stijlvolle outfit
Zelf een kleuranalyse doen met AI
Ben je al nieuwsgierig welk kleurtype jij bent? Het menselijk oog, aka een kleurexpert, ziet het uiteraard het best. Maar second best is AI. Met onderstaand stappenplan krijg je een uitgebreide kleuranalyse. Je kunt de prompts gewoon kopiëren naar ChatGPT.
- Maak of kies een foto van je gezicht in normaal daglicht.
- Selecteer met je fotoapp, imagecolorpicker of photoshop de kleur van je gezicht, ogen en haar. Kies een kleurpuntje die het meest voor komt, niet waar veel licht of schaduw op staat. Kopieer de HEX kleurcode.
- Geef de codes met deze vraag door aan ChatGPT, plaats jouw kleurcodes op de plaats van #…:
Ik wil graag dat je een kleuranalyse doet op basis van mijn HEX kleurcodes. Mijn huidskleur bestaat uit kleurtinten #..., #... en #.... Mijn haarkleur is #... en mijn oogkleur is #.... Welk van de 12 kleurtypes ben ik (zoals herfst, winter, lente of zomer, neem hierbij ook de combinatietypes mee en op ik een warm, zacht, diep, koud of heldere variant van het seizoen ben)? Ik draag zelf graag <favoriete kleuren>.
- Vraag door naar de beste kleuren voor jou:
Welke 10 kleuren passen het best bij mij? Kun je hierbij specifieke kleurtinten noemen en bijpassende hex-kleurcodes?
- Vraag door naar zachte kleurtinten:
Welke zachte kleuren passen goed bij mij? Kun je hierbij specifieke kleurtinten noemen
en de bijpassende hex-kleurcodes
? - Vraag door naar felle kleuren:
Welke felle kleuren passen bij mij?
Kun je hierbij specifieke kleurtinten noemen
en de bijpassende hex-kleurcodes
? - Maak een moodboard van de gesuggereerde kleuren (in Canva of Paint). Je kunt kleurcodes gewoon in Google ingeven om te zien welke kleur het is.
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen
Extra kleur- en stylingtips om te vragen aan ChatGPT
Ben je op dreef en wil je meer inspiratie, stel deze vragen:
- Welke kleuren passen niet bij mij en moet ik niet dragen?
- Welke kleur blush zou mij goed staan?
- Welke kleur lippenstift zou mij goed staan?
- Als ik mijn haar een andere kleur zou geven, welke kleur zou dan goed bij me passen?
- Met welke kleur kleding zorg ik dat mijn ogen goed uitkomen?
- Draag ik beter gouden of zilveren accessoires?
Nu je je kleurtype weet, kun je de Kleurtheorie gebruik om te weten welke kleuren goed bij jouw kleuren passen. Lees verder: Color theory: zo combineer je gekleurde kleding altijd goed
Foto bovenaan: Connor Wilkins on Unsplash