/

Leestips: hoe weet je of je een kind wilt?

6 boeken voor als je twijfelt over het moederschap.

4 minuten
Leestips: hoe weet je of je een kind wilt

Of je nu 23, 29 of 35 bent; je bent niet de enige die twijfelt of je wel of niet kinderen wilt. Iedereen in je omgeving lijkt zwanger te zijn of heeft al meerdere kinderen rondhuppelen. En jij vraagt jezelf af of je daar ook aan moet beginnen. Is het een foute keuze om het niet te doen?

Een duidelijke ‘nee, ik wil geen kinderen’ is maar voor weinig mensen weggelegd. In België wil ruim 1 op 10 mannen en vrouwen geen kinderen. 15% van de vrouwen heeft geen kinderen. En ook als je eerst denkt dat je het niet wilt en daarna toch wel (of andersom), is het goed om er over na te denken en je gevoelens te onderzoeken. Deze 6 boeken kunnen je hierbij helpen. Het zijn ervaringsverhalen, ze bieden inspiratie en maken vooral duidelijk: je bent niet de enige die het niet weet (of niet voelt).

1. Kinderen krijgen is optioneel – Marloes De Vries

Must-read voor alle vrouwen die worstelen met de keuze om al dan niet kinderen te krijgen.

Een broodnodig boek dat zorgt voor begrip, herkenning, beschouwing, een lach en een traan, en dat hopelijk het taboe dat rust op (geen) kinderen krijgen eindelijk openbreekt.

In deze geïllustreerde, narratieve non-fictie neemt Marloes de Vries je mee langs alle ongepaste opmerkingen, (voor)oordelen en maatschappelijke drempels waarmee je te maken krijgt als bewust kindvrije vrouw. Met humor, grappige statistieken, af en toe een stripje en vooral zonder oordeel laat ze zien hoe een leven eruit kan zien als je weloverwogen besluit om geen kinderen te krijgen. Je vindt het boek hier of in je lokale bibliotheek.

Kinderen krijgen is optioneel - Marloes De Vries
€22,50 | Blossem Books

2. Al mijn vrienden hebben kinderen – Nathalie De Graef

Humoristische handleiding voor de vriendschap tussen ouders en niet-ouders.

Dit boek heeft niets met kinderen te maken. Oké, of toch wel. Maar het gaat voor één keer eens expliciet NIET over hen. “Doordat al mijn vrienden kinderen hebben, lijkt het soms alsof ik ze ook heb. Afspreken doen we plots in de speeltuin, niet meer in een trendy restaurant. Rond 10 uur op zondagochtend, vragen ze? Jakkes. Ik ben een kindvrije dertiger. Ochtenden dienen toch om uit te slapen?”, schrijft Nathalie.

Dit boek is een humoristische handleiding voor de vriendschap tussen ouders en niet-ouders. Geen pleidooi voor een kindvrij leven, maar wel: hoe overleef je in een wereld VOL kinderen? Een feest van herkenning voor wie geen kinderen heeft, en een spiegel voor wie thuis wél koters heeft rondlopen. Het boek barst van de toptips: massa’s date-ideeën, maar ook: hoe doe je dat, NIET over kinderen praten? Je vindt het boek hier of in je lokale bibliotheek. Bekijk vooral ook Al mijn vrienden hebben kinderen op Instagram voor meer herkenning.

Al mijn vrienden hebben kinderen - Nathalie De Graef
€24,99 | Borgerhoff & Lamberigts

3. De twijfelmoeder – Patricia de Ryck

Praktische en nuchtere gids voor een gegronde beslissing over het moederschap.

Waarom is moeder worden de standaard en ervan afzien afwijkend? En wat kun je verwachten als je er zelf niet zo zeker van bent of je moeder wilt worden? Patricia de Ryck onderzoekt de twijfels die je als hedendaagse vrouw kunt ervaren rondom de vraag of je kinderen wilt. Ze beschrijft de druk van buitenaf, van ouders en schoonouders tot je partner en zelfs wildvreemden, en duikt diep in alle twijfels zodat je bewuster tot een weloverwogen besluit kunt komen.

De twijfelmoeder is een verfrissend boek dat durft te rebelleren tegen de norm dat elke vrouw moeder moet worden. Wars van enig vooroordeel, gebaseerd op de ervaringen van de auteur, diepgravend onderzoek en talrijke interviews, is dit het boek dat elke vrouw zou moeten lezen voordat ze besluit moeder te worden – of niet. Je vindt het boek hier of in je lokale bibliotheek.

In contact komen met andere twijfelaars? Bezoek ook de Twijfelmoeder-website of meld je aan bij de ‘Twijfel over kinderwens’ Facebookgroep.

De twijfelmoeder - Patricia de Ryck
€18,99 | HarperCollins

4. Soms wil ik een kind – Jantine Jongebloed

Voor als je kinderwens iedere dag anders is.

Ooit wist ze het zeker: ik wil moeder worden. Maar na een paar pogingen begint ineens de twijfel. Jantine Jongebloeds kinderwens verandert van een kabbelende constante in een fluctuerende onruststoker. Hoe kies je tussen ouderschap en een leven zonder kinderen? Kan een kind een verrijking en een verschraling tegelijk betekenen? Wat mist een vrouw die geen moeder wordt – en hoe groot is het offer van het krijgen van een kind? Hoe maak je een autonome keuze? Wat als je spijt krijgt? Wat als de tijd voor jou bepaalt?

Soms wil ik een kind is een intiem en doordringend verhaal over vruchtbaarheid, ouderschap, seksualiteit, lichamelijkheid, zingeving en verbinding. Jantine Jongebloed onderzoekt het conflict tussen verlangen naar vrijheid en onafhankelijkheid enerzijds, en naar intimiteit en nabijheid daar ogenschijnlijk lijnrecht tegenover. Het resultaat is een ontroerende en herkenbare zoektocht naar een leven dat klopt. Je vindt het boek hier of in je lokale bibliotheek.

€22,99 | De Bezige Bij

5. Geen kinderen, wel drie kippen – Sofie De Moor

Een eerlijk en humoristisch relaas over een kinderloos leven.

Sofie woont met haar partner Wouter in de buik van een huizenrij. Door de dunne muren horen ze wanneer de buurkinderen wakker worden en wanneer ze uitgelaten thuiskomen na een schooldag. In Sofies huis blijft het stil. Zachtjesaan neemt ze afscheid van haar kinderwens.

Aan de hand van herkenbare en geestige situaties beschrijft Sofie De Moor wat het betekent om zonder kinderen door het leven te gaan. Ze vertelt over haar vrienden en collega’s die wel kinderen hebben, over de vrijheid die ze koestert en het verdriet dat ze met zich meedraagt. Je vindt het boek hier of in je lokale bibliotheek.

Geen kinderen, wel drie kippen - Sofie De Moor
€21,99 | Horizon

6. Gelukkig zonder kinderen – Lisette Schuitemaker

Ervaringsverhalen van over de hele wereld over een kindvrij-bestaan.

Kun je gelukkig zijn zonder kinderen? Of ben je dat dan juist? En hoe kom je tot die keus, wel of geen kinderen? Over de hele wereld groeit het aantal mensen zonder eigen kinderen. Hun redenen hiervoor verschillen vaak net zoveel als hun levens, maar velen blijken opvallend blij met hun bestaan. Soms worden ze raar aangekeken en moeten ze op verjaardagen uitleg geven. Of het onderwerp is juist een taboe waar niemand naar durft te vragen.

Lisette Schuitemaker, zelf gelukkig zonder kinderen, vroeg vrouwen en mannen die geen ouders werden naar hun verhaal. Zonder een pleidooi te houden voor het een of het ander laat ze zien hoe kinderloos zijn doorwerkt in elk seizoen van het leven. Dit boek is voor iedereen die door omstandigheden of uit eigen keus niet de weg van ouderschap volgt – en voor wie nog zit te dubben over deze bepalende beslissing. Je vindt het boek hier of in je lokale bibliotheek.

€22,99 | Spectrum

Afbeelding bovenaan door Lina Kivaka

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

Onze favoriete koffiebars in Antwerpen

Volgend artikel

15 dates om in de lente te doen

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.