De lekkerste boter voor de apéro

Een goede knapperige baguette met een royale laag boter. Wat ons betreft de basis van een geslaagde apéro, meer moet dat niet zijn. Let op: ga wel voor een kwaliteitsboter. Het verschil proef je direct. Wat is de lekkerste boter? We vertellen je het graag.

2 minuten

Ga je voor gezouten of ongezouten boter? Voor de apéro verkiezen wij gezouten boter, want: smeren en klaar. Maar ongezouten boter is veelzijdiger en kun je ook tijdens het koken gebruiken. Bovendien kun je deze zelf op smaak brengen met zout (kies dan wederom weer voor kwaliteit in plaats van simpel keukenzout, maar dat is een ander verhaal).

De lekkerste boter: hoe bepaal je dat?

lekkerste boter
Goede boter, meer moet dat niet zijn.

Waar moet een goede boter aan voldoen? Hij moet vol en romig van smaak zijn, zacht maar niet te vettig. Hij mag geen gekke nasmaak hebben en het zoutgehalte moet precies goed zijn. Oh en noem ons snobs, maar een mooie verpakking is natuurlijk een pré. Staat zo leuk op de apéro plank.

De kwaliteit van een goede boter wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit van de melk die wordt gebruikt, en de manier waarop de boter gemaakt wordt. Melkerijboter wordt op industriële schaal gemaakt, boerenboter wordt – zoals de naam het zegt – op de boerderij gemaakt. Een artisanaal product, maar wel met een kortere houdbaarheidsdatum. De boters die we vandaag tippen zijn allemaal melkerijboters van zeer goede kwaliteit. Maar mocht je een boerderijwinkel in de buurt hebben, probeer dan zeker eens de boerenboter.

01. Lurpak room boter

Het Deense merk Lurpak veroverde enkele jaren geleden onze supermarkten en is sindsdien niet meer weg te denken. De boter van Lurpak heeft een volle, frisse smaak. Hij is goed stevig, dus laat de boter even op kamertemperatuur komen voordat je ‘m aan je gasten serveert.

lekkerste boter

02. Le Gall Gekarnde boter gezouten Guerande

Een hele mond vol, deze boter. Het is dan ook een hele speciale. De boters van Le Gall komen uit Bretagne. De natuurlijke voeding en het Bretonse klimaat zorgen voor een romige, nootachtige smaak. Op de verpakking staat ‘beurre de baratte’, ofwel karneboter. Dat wil zeggen dat deze gemaakt is van gefermenteerde melk en van room die langer gerijpt heeft. Ofwel: op de ouderwetse manier. Deze botersoort is iets zuurder dan gewone roomboter, wat ‘m extra fris maakt. Deze boter wordt nog op ambachtelijke wijze door echte ‘maitres beurriers’ gemaakt: een showstopper die niet mag ontbreken bij de apéro.

03. Rochefort boter

Een heerlijke, volle boter. Niet te plakkerig, laat zich perfect smeren. Hier blijf je van eten. Heeft een mooie traditionele verpakking en ook niet onbelangrijk: komt van eigen bodem, uit Rochefort in Wallonië.

Een plantaardig alternatief?

Het is de melk die de boter zo lekker romig en vol van smaak maakt. De voorwaarden waar boter aan moet voldoen, zijn wettelijk bepaald. Enkel boter die van dierlijke melk gemaakt wordt, mag onder de benaming boter verkocht worden. Wil je op zoek naar een plantaardig alternatief, dan moet je op zoek naar margarine. Maar let op: niet elke margarine is per definitie vegan. Hoewel de basis vaak een plantaardige olie is, worden er vaak melkzuurbacteriën of melkpoeder aan toegevoegd.

Het voordeel van plantaardige boter is dat deze lactose- en cholesterolvrij is. Margarine bevat minder verzadigd vet dan roomboter, wat ‘m een stuk gezonder maakt. Vrijwel alle plantaardige boters zijn perfect om mee te koken en te bakken, maar om zo te smeren op brood vinden we de smaak nog te flauw. Wij zijn nog op zoek naar de plantaardige variant van de lekkerste boter.

Beeld: Kaboompics

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Volgend artikel

Van ghostende droomvrouw tot nieuwe collega

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.