Het is geen geheim dat de mode-industrie een vervuilende sector is. Van het enorme waterverbruik bij de productie van spijkerbroeken tot de schadelijke effecten van de katoenteelt op arbeiders en het vrijkomen van broeikasgassen bij de fabricage van kleding. De ecologische voetafdruk van de kledingindustrie is enorm. En het ergste: gemiddeld belanden 3 op 5 kledingstukken binnen het jaar van productie op de vuilnisbelt. Dat kan beter. Met deze (kleine) aanpassingen maak je jouw garderobe duurzamer en stap je uit deze vervuilende cyclus. Want dat kan gewoon.
De duurzaamste kleding ligt al in je kast
Als je de keuze hebt uit alle kleding van de wereld en je wilt kiezen voor het duurzaamste, kom je sowieso uit in je eigen garderobe. Deze kleding is al geproduceerd en al de hele wereld over getransporteerd. Een gigantische open deur: je eigen kleding dragen is de duurzaamste keuze. Probeer de verleiding te weerstaan om jezelf telkens in het nieuw te steken en wees tevreden met wat je hebt.
Maar als echte kledingliefhebber doe je jezelf met “tevreden zijn met wat je hebt” wellicht te kort. Soms past iets niet meer, soms is de kleur vergaan, soms is het model eruit en soms wil je gewoon wat nieuws. Begrijpen we, hebben wij ook.
Verander je koopgewoonten
Een van de meest impactvolle manieren om de mode-industrie te verduurzamen, is door onze koopgewoonten te veranderen. Als je trends vermijdt die niet lang zullen meegaan (low rised jeans, we see you) en alleen koopt wat je echt leuk vindt en nodig hebt, is dit een duurzamere aanpak dan enkel te focussen op de (duurzame) merken.
- Koop minder, maar beter: Investeer in kwaliteitsstukken die lang meegaan, in plaats van fast fashion kleding die snel verslijt. Zo bespaar je geld op de lange termijn en vermindert je behoefte aan frequent shoppen.
- Weersta impulsaankopen: Neem de tijd te om doordachte aankopen te doen. Koop alleen wat je werkelijk nodig hebt en wat je met plezier zult dragen. Vermijd het volgen van kortstondige modetrends. Vraag jezelf bij iedere aankoop af of je het minimaal 10 keer zult dragen.
- Kies voor duurzame materialen: Katoen, linnen, viscose, tencel en modal zijn enkele voorbeelden van duurzame stoffen. Voel en bekijk of de stof van voldoende kwaliteit is. Vermijd synthetische stoffen zoals polyester, tenzij het om technische stoffen voor sportdoeleinden gaat.
- Tweedehands winkelen: Maak van tweedehands winkelen je eerste keuze. Gebruik Vinted om kleding te zoeken, bezoek tweedehandswinkels, vintage winkels, kringwinkel en leen kleding van vriendinnen of een kledingbibliotheek.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Hoe weet je wat duurzame kleding is?
Duurzaamheid is een spectrum. Geen enkel merk maakt het ultieme, schadevrije, zero-waste product – en dat zullen ze waarschijnlijk ook nooit doen. In plaats daarvan moet je op zoek gaan naar bedrijven die bewuste beslissingen nemen en hun klanten hierover voorlichten.
- Altijd goed: Tweedehands.
- Ook goed: Kleding met keurmerken zoals GOTS (Global Organic Textile Standard) voor biologische materialen en Fair Wear voor eerlijke arbeidsomstandigheden. Gebruik tools zoals Good on you om eerlijke en duurzame kledingmerken op te sporen. En niet vergeten: zelfs de duurzame merken of winkels geven je geen vrijbrief om roekeloos te consumeren.
- Met mate: Van de grote modeketens zoals H&M, Zara en Mango weten we dat ze het niet nauw nemen met klimaatimpact en sociale voorzieningen voor hun fabrieksmedewerkers. Wat dat betreft kun je de ketens beter vermijden. Tegelijkertijd: als je er iets koopt en het jaren draagt, is dat beter dan een kledingstuk van biologisch katoen van een fairfashion-merk wat je slechts een keer draagt. Wees kritisch op je aankopen en koop enkel als je zeker weet dat je het vaak wilt en kunt dragen.
- Altijd vermijden: Dit is simpel, koop gewoon niet bij winkels zoals Shein, Primark, Boohoo of Temu. Toch nieuwsgierig naar de kwaliteit? Bekijk deze video over Shein van Justine Leconte of zoek deze merken op Vinted om te zien hoe het er uitziet na een keer wassen. Dit is de kleding die te snel op de vuilnisbelt terecht komt.
Repareren, aanpassen en goed wassen
Draag zorg voor je kleding: het belangrijkste aspect voor een duurzame garderobe. Want als jij je kleding goed onderhoud, blijft het langer mooi en draag je het langere tijd met plezier.
- Was bewust: Was je kleding op lagere temperaturen en vermijd het gebruik van de droger. Dit vermindert slijtage en verlengt de levensduur van je kleding. Sorteer op kleur, was wol en zijde apart en sluit ritssluitingen altijd.
- Opbergen: Leg en hang je kleding op de juiste manier in je kast zodat het in model blijft. De meeste kleding kun je het best opvouwen en in je kast leggen. Geef ze wat ruimte en neem de tijd om netjes te vouwen om kreuken te voorkomen. Truien van wol hang je beter niet aan een kledinghanger, dan raken ze uit model.
- Repareer: Gaatje in je trui, uitgescheurde naad, kapotte rit of een scheur in je favoriete jeans? Geen paniek! Breng je kleding naar de lokale kleermaker, die kan wonderen verrichten, vaak voor een klein prijsje. Of leer zelf hoe je eenvoudige reparaties aan je kleding kunt uitvoeren.
- Aanpassen: Zit je kleding niet exact zoals je het wilt? Heb je het liever iets strakker, wijder, korter of langer? Wederom een vraag om aan de lokale kledingmaker voor te leggen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.
Beeld bovenaan: Arina Krasnikova