Deze week was ik op zoek naar nieuwe sandalen. Iets elegants, maar het liefst ook comfortabel. Verfijnd, maar ook trendy. Eigenlijk wil ik exact dezelfde sandalen als degene die ik al jaren draag. Waarom ik nieuwe zoek? Ik schaam me dat ik ruim 15 jaar met dezelfde sandalen rondwandel.
Zie daar, precies op tijd, een nieuwe trend op TikTok en Instagram die we allemaal nodig hebben: underconsumption-core. Hulde aan het dragen van kleding, schoenen en accessoires tot ze uit elkaar vallen en niet meer te repareren zijn.
Overconsumption vs. underconsumption
Shoplogs en uitgebreide video’s met shopping hauls, daar kijk ik graag naar. Het is leuk om te kijken wat iemand anders heeft gekocht, hoe het gecombineerd wordt en om inspiratie op te doen voor je eigen outfits. Mijn feed staat er vol mee. Maar sinds een tijdje word ik meegetrokken in een nieuwe trend: underconsumption-core. Dit zijn video’s over tweedehands kleding, het hergebruiken van (oude) spullen in plaats van wegwerpartikelen te kopen, en hoe je gemakkelijk geld kunt besparen door bepaalde spullen gewoon niet te kopen. Het zijn eigenlijk doodnormale video’s van normale mensen met normale spullen.
Lees verder onder de Instagram reels
Combinatie van minimalisme, zero waste en FIRE
Underconsumption-core is een combinatie van eerdere lifestyle trends, zoals minimalisme, zero-waste en FIRE.
- Minimalisten kopen zo min mogelijk spullen en leven met enkel de essentiële basisbenodigdheden. Mensen die minimalistisch leven gaan regelmatig door hun garderobe en huis om onnodige spullen op te sporen en weg te doen.
- De zero waste-beweging werd zo’n 10 jaar geleden groot. Boeken en blogs zagen het levenslicht over hoe je zo min mogelijk afval kunt produceren. Alles wordt gecomposteerd en gerecycleerd, niets wordt weggegooid.
- FIRE is iets relatief nieuws en staat voor financial independence, retire early. Mensen die FIRE volgen gaan extreem bewust om met hun inkomsten en uitgaven, kopen onroerend goed en beleggen hun geld zodat (ver) voor hun 67e met pensioen kunnen.
Combineer de drie, en je hebt een kern van underconsumption. En dat hoeft niet extreem te zijn, het is eerder het oude normaal waarderen en zorgzaam met je spullen omgaan. Deze trend is qua timing heel logisch: door inflatie is alles duurder en altijd maar het nieuwste van het nieuwste kopen is onmogelijk doordat collecties en trends elkaar te snel opvolgen. Om nog niet over de klimaatgevolgen van overconsumptie te spreken.
Lees ook: Hoe organiseer je een zero waste picknick?
Ode aan écht materialisme
Het mooie aan underconsumption is dat het normaal en toegankelijk is. Ik denk dat we dit allemaal al doen en hier veel trotser op mogen zijn. Hulde aan iedereen die zijn gsm langer dan 5 jaar gebruikt. Hulde aan iedereen die zijn schoenen laat repareren om ze opnieuw te kunnen dragen. En hulde aan iedereen met meubels die al een paar generaties mee gaan.
Het is tijd om trots te zijn op je ‘oude’ spullen. Uiteraard willen we allemaal graag de nieuwste iPhone en zijn misschien zoekende naar een 3e en 4e parfum voor parfum layering. Maar je kunt er ook voor kiezen dit niet te doen. Daag jezelf uit om het maximale te halen uit alles wat je bezit.
- Kijk eens tussen de vergeten kleding achter in je kast om ‘nieuwe’ outfits mee te maken.
- Kies voor tweedehands als je iets nieuws nodig hebt. Ga naar de kringwinkel, je familie/vrienden of zoek online naar ‘nieuwe’ meubels, kleding en huisraad.
- Kies – als je iets wel iets nieuws koopt – voor hoogwaardige materialen (liefst met een lagere milieuimpact) die lang mee kunnen gaan.
- Draag zorg voor je spullen: maak je sneakers schoon na dat festival, repareer het gat in je trui, berg je spullen netjes op zodat het niet verroest of per ongeluk kapot valt.
Ook lezen: Zo zorg je dat je vintage kleding een leven lang mee gaat
Toon je oude spullen met trots
En het belangrijkste: laat je geliefde spullen eens met trots (!) zien aan je vriendinnen. Toon je spullen op Instagram en TikTok. Ik wil geen reels meer zien met tassen vol nieuwe kleding, wel jouw versleten spijkerbroek die je sinds je 20e hebt en die ene zetel die je oma ooit voor haar eerste huis kocht.
Ik heb mijn sandalen ondertussen een grondige verzorgingsbeurt gegeven: het leer gevoed met specifieke conditioner, het voetbed goed schoongemaakt en de zool weer stevig laten verlijmen door de schoenmaker. Met deze trend durf ik ze nog eens 15 jaar aan te doen.