/

Naar de kringwinkel in het buitenland

Van Italiaanse aardewerk tot Deens design. Duurzame souvenirs vind je in buitenlandse kringwinkels.

4 minuten

Je wilt je interieur verrijken met unieke items. Je ziet op Instagram interieurplaatjes voorbij komen met prachtig Deens servies, strakke Italiaanse designstoelen en verfijnde Franse vazen. Jij wilt dit ook. Jij wilt zelf zulke items zoeken én vinden. Waar te beginnen? Ga naar de kringwinkel in het buitenland tijdens je vakantie. Lees in dit artikel hoe je deze winkels en goeie schatten vindt.

Unieke souvenirs zonder milieu-impact

Je bent in het buitenland voor rust, inspiratie, het leren kennen van nieuwe mensen en cultuur. Je hebt de plaatselijke bakker al ontdekt, weet waar je een échte cappuccino kunt drinken en hebt al aardig wat (halve) conversaties in een andere taal gevoerd. Nog meer uit je vakantie halen? Dit is waarom je plaatselijke kringwinkel wilt gaan:

  • Unieke vondsten: Kringwinkels in het buitenland hebben een ander aanbod dan thuis. Ze rekenen andere prijzen en vinden andere items waardevol. Je vindt hier spullen die je niet in reguliere winkels zult vinden.
  • Lokale cultuur: Je krijgt meer inzicht in de waarden en tradities die de lokale gemeenschappen koesteren. Je ziet wat voor spullen locals gebruiken en hoe deze onderhouden worden. In Italië kom je traditioneel handbeschilderde borden, schalen en vazen tegen. En de kans is groot dat je in Denenmarken minimalistische tafels en lampen vindt die functioneel en tijdloos zijn. Bonus: kringwinkels zijn een fijne plek om met locals te babbelen over de spullen die je ziet of hebt gevonden.
  • Duurzame souvenirs zonder milieu-impact: Een beter aandenken aan je vakantie vind je eigenlijk niet. Koop iets unieks zonder bij te dragen aan de productie van nieuwe spullen.
  • Steun lokale goede doelen: Veel kringloopwinkels zijn non-profitorganisaties die bijdragen aan een duurzame wereld. Kringloopwinkels bieden kansen aan mensen die, om uiteenlopende redenen, weinig of geen kansen krijgen op de gewone arbeidsmarkt. Door hier te winkelen, draag je direct bij aan sociale initiatieven en projecten.
Fantastische tweedehands meubels in Oostenrijk.

Hoe vind je een kringwinkel in het buitenland?

Met de juiste zoektermen vind je de meeste kringwinkels via Google Maps. In het algemeen kun je veel winkels vinden met de termen second hand, vintage, brocante en antique. Kringwinkel in het Frans in geen kringwinkel, maar dépot-vente. En zo heeft ieder land zijn eigen terminologie. Zoom in op jouw regio en gebruik onderstaande zoektermen:

Denemarken

Zoek naar Genbrug. Je vindt vooral hier kringwinkels van Blå Kors en Røde Kors. Op de website Kirkens Korhaer (in het Deens) vind je een kaart met kringwinkels in Denemarken.

Duitsland

Vind Duitse kringwinkels via de termen sozialkaufhaus, Wohltätigkeitsladen en An-und Verkaufläden. Je komt vooral winkels tegen van Humana, Re-Sales, Oxfam en Rotkreuz-Laden.

Frankrijk

Gebruik de zoektermen dépôt-vente, bric-a-brac en brocanterie. Grote kans dat je vestigingen van Emmaus en Troc tegenkomt. Zij hebben honderden winkels in Frankrijk. We raden je ook aan om te kijken op vide-greniers.org of brocabrac.fr, hier vind je een overzicht van rommelmarkten in Frankrijk. De website is in het Frans. Je zoekt je regio en vervolgens kun je met Google Maps bekijken of iets bij jou in de buurt is (en met Google Translate kun je lezen/begrijpen hoe groot en hoe laat de markt is en welke spullen je er kunt aantreffen).

Italië

De termen Affare Fatto en Mercato Dell’usato brengen veel kringwinkels in Italië in beeld.

Nederland

Zoek naar kringloopwinkel (niet kringwinkel). Een goed overzicht vind je op allekringloopwinkels.nl.

Noorwegen

Gjenbruken en brukthandel zijn termen waarmee je kringwinkels in Noorwegen vindt.

Oostenrijk

Gebruik zoektermen Second Hand en Brocante. Aanrader zijn de kringwinkels van Carla (waar je ook rechtstreeks naar kunt zoeken). Deze zijn goed georganiseerd, netjes en je vindt er een gevarieerd aanbod.

Spanje

Met de zoektermen Rastro, Charity Shop en Segundo Mano kom je uit op kringloopwinkels in Spanje.

Zweden

Gebruik de term Loppis op Maps om kringwinkels in Zweden te vinden. Soms staan er locaties tussen van mensen die eigen uitverkoop houden vanuit hun schuurtje of garage. Deze vind je vooral in het zomerseizoen. Via deze Facebookgroep vind je veel tijdelijke Loppis van particulieren.

Zwitserland

Met de termen Brocki, Brockenhaus en Brockenstube vind je kringwinkels in Zwitserland. De meeste worden uitgebaat door goede doelen zoals Emmaus, Heils-Armee en Blaues Kreuz. Je vindt hier vaak een goede mix van antiek, vintage, moderne meubels en huis-tuin-keuken gerief. Op Brockisearch vind je een fantastisch overzicht met bijna alle kringwinkels van Zwitserland.

Dozen vol fournituren in een kleine kringloopwinkel in Barcelona.

Essentiële tips voor je kringwinkelbezoek

We geven je nog enkele tips mee voor jouw kringwinkelbezoek:

  • Neem contant geld mee, omdat je niet in alle kringloopwinkels met bancontact kunt betalen.
  • Maak afspraken met je gezelschap over hoe lang jullie rondkijken en hoeveel spullen jullie maximaal kunnen/mogen meenemen in je bagage. Zo heb je meer vrijheid en duidelijkheid tijdens het rondneuzen en weet je partner ook hoe lang die zich moet bezighouden.
  • Twijfel je of je iets een buitenkansje is? Herken je iets, maar weet je niet meer waar van? Nieuwsgierig hoeveel het item online waard is? Gebruik Google Image Search. Installeer de Google app, maak een foto en zoek naar een soortgelijke meubelstuk/vaas/ding.
  • Controleer de openingsuren van de kringwinkel voordat je gaat. Soms zijn ze enkel ‘s ochtends of in het weekend open. Of sluiten ze voor een lunchpauze. Zo sta je in ieder geval niet teleurgesteld voor een gesloten deur.
  • Kijk overal tussen, onder en in, soms liggen de schatten niet direct voor het grijpen. Neem de tijd om goed te kijken en wie weet wat je zult ontdekken.
Kringwinkelvondsten in Oostenrijk, Nederland en Frankrijk.

Op schattenjacht!

Er is zo veel om naar te kijken in de kringwinkel. Trek zeker de tijd uit als je alles wilt bekijken. Volg vooral je nieuwsgierigheid en trek doosjes en kastjes open.

  • Kleding en accessoires: snuffel tussen de kledingrekken naar tweedehands bloesjes en jurken. Bij kringwinkels vind je vooral dagdagelijkse kleding. Grote kans dat je ook in het buitenland vooral items van H&M, Zara of Mango tegenkomt. Ideaal om een extra trui aan te schaffen als je het weer anders is dan voorspeld. Voor vintage kleding kun je beter naar gespecialiseerde vintage kledingwinkels gaan (en dus zoeken naar vintage op Google Maps).
  • Decoratie: vazen, lampen, beeldjes, schilderijen… Heel tof om tussen te neuzen en iets unieks voor je interieur te vinden. Of als cadeautje voor het thuisfront.
  • Serviesgoed en glas: een mooie mok, bijzondere schaal of een paar bordjes uit het buitenland zijn heel leuk om thuis te gebruiken.
  • Meubels: als je ruimte in de auto hebt voor meubels, kijk dan zeker tussen stoelen en kleine tafeltjes of kastjes. Sowieso is kijken zonder kopen leuk om te doen tussen meubelstukken. Het geeft je een idee waarmee mensen in jouw vakantieland hun huizen vullen.
  • Sieraden: wie weet kom je een mooie ring, kettinghangertje of uniek armbandje tegen.
Schat zoeken in een tijdelijke kringloopkerk in Nederland.

Beeld bovenaan: Charlotte May via Pexels

Cleo

Cleo (33) houdt van kleding. Van mooie stoffen, mooie kleuren, mooie patronen. Om te bekijken, om te dragen, om te maken en om te verzorgen. Voor Salut magazine zoekt ze stijlvolle kledingstukken van eerlijke merken voor kleurrijke combinaties. Verder spit ze graag tweedehandswinkels uit en kijkt ze naar andere makers op Youtube.

Vorig artikel

Mijn Instagram staat vol “underconsumption-core” en dat is geweldig

Volgend artikel

De leukste gezelschapsspellen voor kattenliefhebbers

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.