/

Netwerken als introvert: 9 tips voor succes

Ook voor extraverten die bruikbare netwerktips kunnen gebruiken.

4 minuten
Netwerken als introvert: 9 tips voor succes

Het werkleven brengt stressvolle momenten met zich mee: een paar dagen voor een belangrijke meeting horen dat je een presentatie moet geven; een mailtje aan het eind van de dag ontvangen met “we moeten morgen echt even praten”; plannen verdedigen tegenover een starre directie. Je armharen staan hiervan vast al overeind, maar er zijn werkdingen die nog erger zijn: netwerken als je een introvert bent.

Ik ga nooit meer naar een netwerkevent

Iedereen lijkt exact te weten wat ze moeten doen tijdens netwerkmomenten én het naar hun zin te hebben. Goed voor hun, maar hoe kun jij een fractie van dat plezier beleven?

Het doel van netwerken is het verbeteren van je werkrelaties en het uitbreiden van je netwerk. Extravert gedrag is slechts één manier om dat te bereiken. Naar een netwerkevent gaan met het idee dat je jezelf of je werk moet verkopen werkt vaak averechts. Ga voor gespreksonderwerpen waar jij enthousiast over bent. Gepassioneerd spreken (dat hoeft niet vol lyrisch enthousiasme, dat zit hem net zo goed in hoeverre jij het onderwerp beheerst) steekt mensen aan om ook vanuit hun ervaring terug te praten. En voila, een connectie is bereikt. Als introvert hoef je niet een extravert te worden om datzelfde doel te bereiken. Wees gerust, je kunt gewoon jezelf zijn. Graag zelfs.

Introvert vs. verlegenheid

Verlegenheid en introversie zijn twee verschillende kenmerken. Het belangrijkste verschil is dat introversie gaat over hoe je energie haalt uit sociale interacties en hiermee omgaat. Terwijl verlegenheid een emotionele reactie is op sociale situaties. Een introvert loopt leeg op veel sociale prikkels, terwijl een verlegen iemand niet weet welke houding ze moet aannemen als ze in een groep staat. Introverte mensen zijn niet per definitie verlegen, en verlegen mensen kunnen zowel introvert als extravert zijn. Een introvert ervaart eerder JOMO (joy of missing out) als ze een netwerkevent afzegt, een verlegen persoon FOMO (fear of missing out).

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Bron: @artmemescentral

Waarom netwerken wel de moeite is

Netwerken is een vaardigheid die je kunt leren, zelfs als je van nature introvert bent. Het hebben van een goed netwerk is van grote waarde voor je professionele groei.

  • Het opbouwen van professionele connecties stelt je in staat om kennis uit te wisselen.
  • Je vindt tijdens netwerkevents mogelijke nieuwe project- of zakenpartners.
  • Netwerken kan je carrière een boost geven als je ooit van baan wilt veranderen.

Online netwerken dan maar?

Contacten leggen op LinkedIn lijkt een stuk minder stressvol. Karthik Rajkumar van LinkedIn (en co-auteurs uit de academische wereld) publiceerde vorig jaar dat LinkedIn connectieverzoeken helpen bij carrières. Nieuwe connecties, hoe zwak ook, brengen nieuwe informatie. Posts en informatie die je verder kunnen helpen in je carrière. Meer zelfs: de meest waardevolle contacten op LinkedIn zijn niet je vrienden of familie, eerder de kennissen van kennissen. Nu niet direct connecten met iedereen die je op je tijdlijn tegenkomt en hen spammen met berichtjes. Ook hier heb je baat bij onderstaande tips om je netwerk-skills te versterken.

Tips om te netwerken als introvert

Met deze tips kun je de schroom tot netwerkevents en netwerken overwinnen en er zelfs plezier in vinden.

  1. Zoek een aangename plek op het event: Een plek die iets rustiger is, aan de rand van de zaal, dat voelt wellicht comfortabeler voor jou. Je hoeft niet in het midden van de reuring te gaan staan. Grote kans dat je aan de zijkant ook andere introverten vindt. Is er geen plek waar jij je goed voelt? Voel je niet schuldig om te vertrekken. Genoeg andere momenten om te netwerken.

  2. Wees selectief: Besteed je aandacht en energie aan mensen die waarschijnlijk het interessantst voor je zijn. Verspil je netwerkgoesting niet aan contacten waarvan je al weet dat jullie elkaar niet verder kunnen helpen. Op LinkedIn kun je daarentegen (bijna) ieder connectieverzoek accepteren. Hoe meer info hoe beter.

  3. Volg je gevoel qua gespreksdiepte: Vind je praten over koetjes en kalfjes moeilijk? Wees vooral jezelf en kies gespreksonderwerpen die jij prettig vindt. Benoem eventueel ook dat je koetjes-kalfjes lastig vindt en wilt babbelen over onderwerp X of Y. Aan de hand van naam en functiestickers kun je inschatten of dit gepast is bij je gesprekspartner. Vraag eventueel of deze persoon iemand kent die jij echt zou moeten ontmoeten en of die jou wilt introduceren.

  4. Of kies voor laagdrempelig contact: Hou losjes contact met je connecties, zowel degenen waar je al mee gewerkt hebt als nieuwe contacten. Dat levert je uiteindelijk veel op en het kost je weinig moeite. Denk aan even gedag zeggen, vriendelijk knikken, polsen hoe het gaat. Mocht het klikken, zal meer diepgang vanzelf gaan.

  5. Vraag anderen wie je moet ontmoeten: Vraag collega’s of gesprekspartners of zij mensen kennen die je echt zou moeten ontmoeten om over onderwerp X of Y te praten. Zij zullen je mogelijks al wat informatie geven, je introduceren en het ijs breken. De vraag wordt altijd geapprecieerd en het scheelt jou tijd en energie om “de juiste mensen” te vinden.

  6. Voorbereiding maakt je rustig: Bedenk wie of wat voor soort mensen er naar de bijeenkomst gaan en wie je zou willen spreken. Bedenk een paar gespreksonderwerpen en vragen die je kunt stellen. Hierdoor voel je je zekerder. Het zijn wellicht ook onderwerpen waar je zelf al iets gemakkelijker over praat.

  7. Luister vooral: Introverten blinken vaak uit in luisteren. Gebruik dit in je voordeel door aandachtig te luisteren naar anderen. Mensen vinden het vooral fijn als je interesse toont.

  8. Neem regelmatig pauzes en vertrek wanneer je wilt: Als de drukte je overweldigt, trek je dan even terug. Zo kun je opladen en jezelf klaarmaken voor meer interacties. Of vertrek. Jij bepaalt zelf hoe lang je blijft. Je hoeft niet iedereen te spreken voor je naar huis mag ;-).

  9. Gebruik social media: Klikt het tijdens het gesprek? Deel jullie LinkedIn of Instagram. Zo kun later 1-op-1 rustig afspreken en verder praten. Of low key zien waar jullie mee bezig zijn en inpikken op een post als het interessant is.

Omarm je introversie

Aka: wees jezelf en wees daar trots op. Als introvert is je netwerk misschien niet zo groot als sommige extraverte mensen. Maar je hebt mogelijks wel meer betekenisvolle contacten. Extraverten kunnen jou helpen bij het netwerken (laat hen jou voorstellen aan interessante mensen). Wees open over je netwerkstress. Ze weten in dat geval dan ook dat je wellicht niet lang blijft. Veel succes!

Afbeelding boven: Alexander Suhorucov via Pexels

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

Recept: Spicy crispy tofublokjes met Suzies chiliolie

Volgend artikel

6 x Herfstvakantie leestips

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.