/

One Second Everyday: in een handomdraai herinneringen vastleggen

Zo maak je een film over je eigen leven en het kost je nog geen minuut per dag.

2 minuten
1 Second Everyday tips

De kans is groot dat je telefoon vol staat met foto’s van herinneringen; een middag met vrienden, op bezoek bij je ouders, een goed dessert op restaurant. Een groot deel zal je fotoboek nooit halen. De app 1 Second Everyday biedt de uitkomst. De naam zegt het al: je filmt elke dag een seconde en de app maakt er een video van.

Laagdrempelig herinneringen bewaren

De gewoonte om af en toe iets te filmen, zit voor je het weet in je systeem. Misschien ben je bang dat je daardoor meer dan anders met je telefoon bezig bent, maar het tegenovergestelde is waar volgens de oprichter Cesar Kuriyama.

Door elke dag een seconde te filmen, ben je juist mínder met je telefoon bezig.

Cesar Kuriyama – oprichter 1 Second Everyday

Je ziet vast wel eens mensen die een heel concert, of een andere gebeurtenis, bijna alleen maar via het scherm van hun telefoon beleven door zo goed als alles te filmen. 1 Second Everyday zorgt er juist voor dat je bewust je telefoon weer wegstopt. Die ene seconde is namelijk genoeg om de herinnering voor altijd te bewaren. De TEDtalk van Cesar Kuriyama waarin hij hier meer over vertelt, is al een paar jaar oud, maar blijft de moeite waard.

‘Maar ik film helemaal nooit’

Als je geen video’s maakt of wil gaan maken, kun je ook foto’s gebruiken. Heeft je telefoon een functie om live-foto’s te nemen? Dan zet je die functie aan en heb je zonder extra moeite te doen toch video’s. De app 1 Second Everyday werkt heel gemakkelijk. Als je de app opent, beland je in een kalender. Vanaf daar neem je heel makkelijk een video op of je voegt een bestaande foto of video toe.

Je kan valsspelen en een video van een andere dag toevoegen. Heb je een dag niks toegevoegd? Laat je er niet door ontmoedigen, het eindresultaat blijft even tof. Voor creatieve ideeën kun je 1 Second Everyday op Instagram volgen. Ze delen er regelmatig inspiratie van andere appgebruikers. Zo zie je ook toffe ideeën voorbijkomen om vast te leggen hoe je kind (of huisdier) opgroeit, kleuren als thema te gebruiken of te spelen met bewegingen van je camera.

Een paar praktische tips voor je begint

 • Bepaal of je horizontaal of verticaal filmt. Met de komst van Instagram Reels en TikTok zie je steeds meer staande video’s. Mocht je je video’s op social media willen delen, is staand waarschijnlijk het aangewezen formaat. Wil je je video’s op YouTube zetten of op tv afspelen, kies je beter voor horizontaal.
 • Zet de app op een prominente plek, bijvoorbeeld op je bureaublad, zodat je er sneller aan denkt om te filmen. Je kunt eventueel de herinneringen aanzetten in de app voor een dagelijkse reminder.
 • Denk niet alleen aan vastleggen van bewegende beelden, maar speel ook eens met geluid. Al kun je achteraf ook heel makkelijk muziek achter je video zetten.

20 dingen om vast te leggen met 1 Second Everyday

Maak het jezelf niet te moeilijk. De herinnering hoeft niet altijd groots te zijn. Juist de kleine momenten, blijken later groot te zijn. Als je na een maand, een jaar of vijf jaar je oude herinneringen terugkijkt, zie je de  veranderingen in je leven als een tijdmachine voorbijkomen. Van je ochtendritueel tot de weg naar je werk en de plant die vorig jaar nog een stuk kleiner was. Zeker weten dat ook die momenten een glimlach op je gezicht toveren.

Geen inspiratie? 

 1. Je sport- of beweegmoment
 2. Je kledingkast
 3. De zonsondergang
 4. Vogels die overvliegen
 5. Flarden van je werk
 6. Een zelfgemaakt project
 7. Een tweedehands parel
 8. Je boek en de plek waar je leest
 9. Schrijven in je notitieboek of journal
 10. De trein die komt aanrijden
 11. Het gerecht dat je kookt
 12. Een groot nieuwsbericht van die dag
 13. De serie die je volgt
 14. Een spelletjesmiddag met vrienden
 15. Bloemen die in bloei staan
 16. Fruit kopen op de markt
 17. Een videocall
 18. De klok die verspringt
 19. Een familietraditie
 20. Een dier dat je tegenkomt

Meer inspiratie in deze blog van 1SE.

Foto door cottonbro studio

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

10 Belgische eco-influencers om te volgen voor duurzame inspiratie

Volgend artikel

Hallo, met de ex van de baas

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.