Goed op smaakgebrachte tofu geeft je gerecht iets extra’s. In dit recept van Suzie Lee (winnares van BBC’s Best Home Cook 2020) maakt de spicy chiliolie het helemaal af. Met het recept voor de chiliolie maak je meteen een hele pot. Ideaal als smaakmaker in andere recepten. Eet smakelijk!
Ingrediënten
Voor 4 personen
Voorbereiding: 15 minuten + bereiding: 30 minuten
- 400 g extra stevige tofu, in hapklare blokjes en goed uitgelekt op keukenpapier
- 80 g witte sesamzaadjes, plus extra voor het bestrooien
- plantaardige olie, voor het bakken
- bosuien, in ringetjes, voor het garneren
Marinade
- 1 tl geroosterde-sesamolie
- 1 tl donkere sojasaus
- 0,25 tl zout
- 0,5 tl witte peper
- 1 ei (S)
- 1 tl maizena
Saus
- 2 el Suzies chiliolie (zie hieronder)
- 4 el hoisinsaus
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt of geraspt
- 2 tl kristalsuiker
- gedroogde chilivlokken, naar smaak (optioneel)
Suzies chiliolie (1 grote pot of 2 of 3 kleinere potten)
- 250 ml arachideolie of plantaardige olie
- 4 el sesamzaadjes
- 1 flinke el gedroogde chilivlokken
- 1 tl chilipoeder
- 0,5 tl Chinees vijfkruidenpoeder
- 0,5 tl sesamolie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt of geraspt
- 0,5 tl witte peper
- 0,5 tl zout
- 3 el donkere sojasaus
1. Zo maak je het
1. Klop alle ingrediënten voor de marinade in een kom met een vork door elkaar. Voeg de blokjes tofu toe, schep om en laat minstens 5 minuten staan; of zet ze een nacht afgedekt in de koelkast.
2. Als je klaar bent om de tofu te bakken, verdeel je de sesamzaadjes over een bord met opstaande rand. Verhit 4 eetlepels plantaardige olie in een wok of koekenpan op hoog vuur en wentel de tofublokjes zorgvuldig door de sesamzaadjes; bak ze in delen. Zodra ze goudbruin zijn, haal je ze met een keukentang uit de olie; laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
3. Veeg de wok of koekenpan schoon met keukenpapier, voeg alle sausingrediënten en een scheutje water toe en laat de saus 3-5 minuten sudderen tot hij kleverig en dik is. Schep de tofu erdoor en laat nog een paar minuten zachtjes koken. Garneer met de bosuien, bestrooi met de extra sesamzaadjes en serveer.
2. Zo maak je Suzies chiliolie
1. Breng de arachide- of plantaardige olie aan de kook in een steelpan. Zet het vuur dan uit en laat de olie een paar minuten staan.
2. Terwijl de olie afkoelt, rooster je de sesamzaadjes in een droge koekenpan op hoog vuur een paar minuten tot ze licht goudbruin kleuren. Doe de geroosterde sesamzaadjes, chilivlokken, het chilipoeder, vijfkruidenpoeder, de sesamolie, knoflook, peper en het zout in een grote, schone pot en giet er dan voorzichtig de hete olie over.
3. Laat de olie volledig afkoelen en roer de sojasaus erdoor. De chiliolie is nu klaar voor gebruik en is in de koelkast tot 1 maand houdbaar.
Mijn chiliolie heb je zo gemaakt en voegt echt een ‘kick’ toe aan zoveel gerechten.
Suzie Lee
De chiliolie doet het ook goed in deze snelle wok met kip en pindasaus
Dit recept komt uit het boek Chinees! van Suzie Lee. Suzie Lee is de winnaar van BBC’s Best Home Cook 2020. Ze kreeg altijd al veel vragen om recepten en tips en nadat ze Best Home Cook won, werd dat niet minder. De recepten in haar boek Chinees! zijn allemaal gezinsfavorieten. Geschikt voor iedereen, ongeacht je kookervaring. De meeste ingrediënten vind je dan ook gewoon in de supermarkt.
Chinees! (€26,99, uitgeverij Becht)
Foto bovenaan: ©Lizzie Mayson