/

Reflecteren op het afgelopen jaar en intenties voor het nieuwe jaar bepalen

Het hoeft hier geen 1 januari voor te zijn, maar het mag wel.

3 minuten
reflecteren

Het hoeft geen december of januari te zijn om terug te blikken. Dat neemt niet weg dat het een mooi moment kan zijn om dat wel te doen. Wat heb je gedaan? Waar ben je trots op? Wat heb je geleerd? En misschien word je nog wel enthousiaster van nadenken over je plannen voor het nieuwe jaar.

Vind je het moeilijk om zonder handvaten na te denken over je jaar? We’ve got you covered, er zijn namelijk een heleboel contentmakers die challenges organiseren of werkboeken beschikbaar stellen die je hierbij helpen. Eén daarvan is Susannah Conway, een schrijfster en docent die mensen helpt om hun creatieve kant naar boven te halen. Al veertien jaar lang maakt ze in december twee gratis werkboeken die mensen helpen om vooruit- en terug te blikken op hun jaar.

Download gratis de twee werkboeken op de website van Susannah Conway.

Reflecteren op je jaar met het werkboek Unravel Your Year

Wat was het afgelopen jaar belangrijk voor jou? Pak je foto’s en agenda erbij en blader terug door het afgelopen jaar. Het (Engelstalige) werkboek Unravel Your Year helpt je hierbij aan de hand van vragen zoals:

 • Wanneer kwam je in 2023 voor jezelf op? (En wanneer niet?)
 • Wat heeft je het meest gesteund dit jaar?
 • Wat heb je losgelaten? Hoe voel je je daarbij?
 • Welke nieuwe prioriteiten (groot of klein) heb je ontdekt afgelopen jaar?
 • Wanneer voelde je je dit jaar het meest jezelf?

Daarnaast zijn er pagina’s om per maand terug te blikken op je jaar. Het werkboek heeft 60 pagina’s, maar het is zo ingedeeld dat je alleen de pagina’s die jou aanspreken hoeft te gebruiken. De antwoorden op de vragen helpen je om inzicht te krijgen in jezelf en wat belangrijk voor je is.

Als je het oude jaar hebt afgesloten, is het tijd om over 2024 na te denken

Ook hier doe je dat aan de hand van verschillende vragen. Hieronder vind je een paar voorbeelden. Pik er zelf de vragen uit die je aanspreken.

 • Waar kijk je naar uit in 2024?
 • Op welke vlakken ben je klaar voor verandering of groei?
 • Dit jaar zeg ik ja tegen…
 • Dit jaar zeg ik nee tegen…
 • Deze tijd volgend jaar voel ik me…

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Kies een woord voor het nieuwe jaar met het werkboek Find Your Word

Goede voornemens werken niet voor iedereen. Meer sporten is te vaag of te dwingend. En Gezonder leven… Wat houdt dat precies in? Susannah Conway is een van de mensen voor wie goede voornemens averechts werken, maar ze heeft een manier ontdekt die wel werkt voor haar. Ze vat al haar intenties samen in een woord.

Zou jij je goede voornemens ook graag versimpelen tot één woord?

In haar tweede werkboek Find Your Word helpt Susannah je daarbij. Je woord vat de kern en intenties van het komende jaar samen, het inspireert en motiveert je op de moment dat je het nodig hebt. Het helpt je om betere keuzes te maken. Klinkt het nog vaag of misschien zelfs ingewikkeld? Geloof ons, dat valt echt mee. Het werkboek Find Your Word helpt je stap voor stap naar jouw woord van het jaar aan de hand van vragen en oefeningen. Het mooie is dat je een woord op verschillende manieren kunt interpreteren en toepassen op je leven. Het werkboek helpt je om je gevoel te volgen en zo het woord te kiezen dat jouw jaar zal samenvatten. Ook hier moet het vooral leuk blijven, schroom dus niet om drie woorden te kiezen als jij vindt dat er drie woorden bij jouw jaar passen.

Heb je nog geen idee aan welke woorden je zou kunnen denken? Dit zijn een paar woorden die Susannah als voorbeeld noemt in haar werkboek:

Open
Dit woord kan je inspireren om open te staan voor nieuwe ervaringen.

Groei
Inspireert je om te groeien, dat kan op persoonlijk of zakelijk vlak zijn. Misschien ben je van plan opleidingen te volgen of je op spiritueel vlak te verbreden.

Thuis
Als je gaat verhuizen of net verhuisd bent, voelt je huis misschien nog niet als een thuis. Dit woord legt de focus op het maken van een thuis. Al kun je het nog breder zien; jij bent je eigen thuisbasis en jij verdient dus ook de nodige aandacht.

Creëren
We leven in een wereld die consumeren heel makkelijk maakt, maar misschien leg jij het komende jaar je focus wel op zelf creëren, bijvoorbeeld met een creatieve hobby, een verbouwing in huis, het schrijven van je eigen boek of het opzetten van een eigen bedrijf.

Dankbaarheid
Het is makkelijk om van alles te willen dat je (nog) niet hebt. Het woord dankbaarheid verlegt de focus naar dankbaar zijn voor wat er al wel is en wat er op je pad komt.

Zo begin je met reflecteren

 1. Vraag de twee werkboeken gratis aan op de website van Susannah Conway.
 2. Zorg dat je een moment kiest om na te denken zonder dat je gestoord wordt. Een avond of een vrije dag tussen de feestdagen is ideaal.
 3. Je kunt het werkboek afdrukken of gebruik je journal of een papier.
 4. Begin bij het begin, het einde of de pagina die meteen je aandacht pakt. Er is geen manier om het goed of fout te doen.
 5. Wees eerlijk en neem het zeker niet té serieus.

Beeld: Kaboompics

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

De beste tips tegen de winterdip

Volgend artikel

Onze favoriete alternatieven voor een dagboek

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.