Zin in een zomerse gerecht vol smaak en kleur? Maak dan deze salade met rode biet, vegetarische kip, feta en sinaasappelvinaigrette.
To biet or not to biet
Rode bieten zijn niet bij iedereen geliefd. Misschien komt het omdat we ze vroeger vooral als smakeloze winterkost kregen voorgeschoteld. Voor deze salade gebruiken we rauwe bietjes, die zijn een stuk knapperiger en mooi dieproze van kleur. Wil je helemaal uitpakken, ga dan op zoek naar de gestreepte chioggia biet. Deze ziet er niet alleen leuk uit, hij heeft ook een iets zoetere smaak.
Ingrediënten
Dit recept is op basis van 2 personen. Pas de hoeveelheden aan wanneer je voor meer mensen kookt.
Benodigdheden voor de salade:
- 1 sinaasappel, geschild en in partjes gesneden
- 100 g (vegan) feta, verkruimeld
- 2 middelgrote rode bieten, gewassen en in dunne plakjes gesneden (of deze van HAK voor de luie kok)
- 150 g plantaardige kipstukjes (bijv. op basis van soja of seitan), gekruid en gebakken
- 1 kropsla, gewassen en in stukken gescheurd
- Een bussel platte peterselie
Tip: koop plantaardige kipfilet (zoals deze van de Vegetarische Slager) en snijd er dunne plakken van.
Voor de sinaasappelvinaigrette:
- 3 eetlepels sinaasappelsap (vers geperst)
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 eetlepel appelazijn
- 1 theelepel Dijon-mosterd
- 1 theelepel honing (of ahornsiroop voor een veganistische optie)
- Zout en peper naar smaak
Lees verder onder de foto
Zo maak je de salade
Begin met het bereiden van de sinaasappelvinaigrette. In een kleine kom meng je het sinaasappelsap, olijfolie, appelazijn, Dijon-mosterd en honing (of ahornsiroop). Roer goed door elkaar tot alle ingrediënten goed zijn gemengd. Breng op smaak met een snufje zout en zwarte peper. Zet de vinaigrette opzij terwijl je de salade bereidt.
Bereid de ingrediënten voor de salade voor. Schil de sinaasappel en snijd deze in partjes. Kruimel de (vegan) feta en snijd de rode biet in plakjes. Bak de plantaardige kipstukjes in een beetje olie tot ze goudbruin en knapperig zijn. Hak ondertussen de peterselie fijn.
Plaats de stukken kropsla in een grote saladekom en voeg vervolgens de sinaasappelpartjes, feta, rode biet en gebakken plantaardige kipstukjes toe aan de saladekom. Schenk de sinaasappelvinaigrette over de salade en hussel voorzichtig alles door elkaar, zodat de dressing zich goed verspreidt. Maak af door de peterselie over de salade te strooien.
Serveer de salade eventueel met wat brood om er een hoofdmaaltijd van te maken, of serveer de salade als bijgerecht bij een barbecue.
Beeld: Kaboompics