Een gourmet, fondue of raclette is gezellig, maar de geur die in huis blijft hangen, is minder aangenaam. Met deze tips is de gourmetgeur zo uit je huis verdwenen.
1. Ventileer tijdens het gourmetten
Voorkomen is beter dan genezen. Zorg daarom voor de juiste voorbereiding, zodat je gourmetgeurtjes zoveel mogelijk voorkomt.
- Zet tijdens het gourmetten of fonduen al een raam open.
- Te koud om een heel raam open te zetten? Zet dan zeker de ventilatieroosters boven de ramen open.
- Heb je een stille dampkap? Zet hem tijdens het gourmetten op de laagste stand aan om de geur meteen op te nemen.
2. Maak zo snel mogelijk schoon
Genoeg gegeten? Maak het gourmetstel na het afkoelen meteen schoon. Zo blijven de restjes geen geuren verspreiden. Textiel neemt ook geur op, dus doe je kleding meteen na de gezellige avond in de was.
3. Neutraliseer de gourmetgeur
Kook wat water met azijn in een kleine pot en laat dit staan. Azijn neutraliseert geuren en zal zo de gourmetgeur verminderen. Ook koffie staat bekend om de neutraliserende eigenschappen. Laat als iedereen genoeg heeft gegeten de koffie alvast lopen.
4. Maskeer de gourmetgeur
Krijg je de geur niet meteen weg, verbloem hem dan met geuren die je wel lekker vindt.
- Bereid het dessert of iets lekkers voor bij de koffie in de oven. Denk aan appeltaart, apfelstrudel of verse koekjes.
- Steek een stokje wierrook of een geurkaars aan.
- Zet een kleine pot met water en een scheutje wasverzachter op het vuur om een frisse geur te verspreiden.
Foto: Matheus Bertelli