Zo hou je het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast

Eindeloze zomeravonden, apero's en het gevoel dat niets moet en alles mag. September valt daarna best rauw op je dak. De dagen worden korter, het is weer druk op de weg. Jij trekt je daar niets van aan, want met deze tips hou je het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast.

2 minuten
Vakantiegevoel vasthouden

Bestaat de aftervakantiedip echt?

Sip zijn doordat je de vakantie mist, is geen officiële diagnose. Maar je kunt je inderdaad somber voelen als iets goeds ten einde komt – zoals je vakantie. Dat is helemaal niet zo vreemd. Na een week zit je vaak alweer in het dagelijkse ritme alsof je er nooit tussenuit bent geweest. Aan de ene kant fijn, want dat sombere gevoel verdwijnt snel naar de achtergrond. Helaas is dat laatste restje vakantiegevoel ook nergens meer te bekennen. Met deze tips kun je het vakantiegevoel vasthouden.

1. Doe meer van wat je op vakantie ook doet

Vraag je af waar jij het ultieme vakantiegevoel van krijgt. Een inkoppertje is dat je op vakantie waarschijnlijk veel meer tijd in de buitenlucht doorbrengt. De switch naar je werk – zeker als je de hele dag binnen werkt – is dan groot. Gelukkig kun je bepaalde gewoontes thuis perfect invoeren:

  • Begin de dag met een wandeling of pik na het werk de laatste zonnestralen mee zolang het nog kan.
  • Zet de ramen open, droog je was buiten. Op die manier haal je het buitenleven toch een beetje naar binnen.
  • De kans is groot dat je schermtijd op vakantie een stuk minder is. Voer eens een schermvrije dag in om helemaal los te komen van de dagelijkse informatie- en berichtenstroom.
  • Ga op de fiets naar je werk om beweging in je dagelijkse routine in te voeren.
  • Maak tijd vrij om meer te lezen. Je met een boek in een andere wereld wanen, is dat niet ook een beetje vakantie?

2. Haal je vakantiebestemming naar huis

Organiseer een avond volledig in thema van je vorige of volgende vakantiebestemming. Wat dacht je van Spaanse tapas, een Zwitserse kaasfondue of Aziatisch streetfood? Maak het helemaal af met een bijpassend drankje en een playlist voor tijdens het koken. Kies alvast een goede film bij uit die zich afspeelt op de bestemming in kwestie en je avond ‘op reis’ is compleet.

3. Vakantiegevoel vasthouden? Rek de napret

Zoek die berg foto’s van de zomer uit. Grijp het moment meteen aan om een fotoboek te maken of laat een paar foto’s afdrukken om thuis op te hangen. In een creatieve bui? Leg je herinneringen vast in een scrapbook.

Mislukt je plan om je schermtijd te beperken? Zorg dan in ieder geval voor je favoriete zomerfoto op de achtergrond.

4. Go with the flow

Op vakantie lijkt alles wat minder uit te maken. Het loopt hoe het loopt en je maakt er wel wat van. Het vergt enige oefening, maar die relaxtere levenshouding is niet alleen bestemd voor in het buitenland of in de zonnige maanden. Probeert het gevoel vast te houden nu de dagen korter worden.

5. Plan leuke dingen in je agenda

Iets om naar uit te kijken geeft je humeur ongemerkt een boost. Een avond met vrienden, een spelletjesmiddag, een date met jezelf of quality time met vrienden zijn ook momenten om naar uit te kijken. Ben je in de gelegenheid om je volgende vakantie al vast te leggen? Doen! De voorpret is bijna net zo goed voor je gemoed als de vakantie zelf.

6. Doe iets met de frisse inspiratie die de vakantie je gaf

Op vakantie komen er vaak allerlei ideeën in je op: zin in een cursus, inspiratie om een blog te starten, kriebels om na tien jaar je schilderspullen weer boven te halen, het wilde idee om een side hustle te beginnen… Laat de ideeën niet in de schuif liggen, maar kom na je vakantie in actie. Zet minstens één van de ideeën die je te binnen schoot in gang.

Wat doe jij om het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden? Laat het ons weten via @salutmagazine_be.

Beeld: Kaboompics

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

Naar de kringwinkel in het buitenland

Volgend artikel

7 tips om je verhuisdozen in te pakken voor een zorgeloze verhuizing

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.