Vijf Franse stedentrips met de trein

Om dit voorjaar te plannen.

3 minuten
Franse stedentrips met de trein

Nog geen plannen voor het voorjaar? Plan een citytrip in Frankrijk. Het is er vaak al heerlijk weer en met de trein ben je er zo! Parijs ben je misschien al geweest, daarom delen we vijf originele Franse stedentrips met de trein.

Franse stedentrips met de trein
Beeld: Laurent Javoy

1. Lille

🚆 Reistijd: 35 minuten vanaf Brussel-Zuid

Lille is zo dichtbij dat het bijna voelt als een vakantie in eigen land. Toch is de Franse sfeer hier duidelijk merkbaar. Het oude centrum lijkt net een filmset, zo mooi is het. Niet voor niets werd de stad in 2004 uitgeroepen tot Culturele hoofdstad van Europa. Breng vooral een bezoek aan het Palais des Beaux-Arts, het museum voor moderne kunst LaM in Villeneuve d’Asq en het bijzondere museum La Piscine in Roubaix dat in een voormalig zwembad is gehuisvest. Doe mode-inspiratie op bij een van de vele boetieks (onze favoriet: Sézane) en houd standaard het eerste weekend van september vrij, want dan organiseert Lille de grootste braderie van Europa.

Beeld: Visit Rouen

2. Rouen

🚆 Reistijd: 3 uur en 15 minuten vanaf Brussel-Zuid, overstappen in Parijs

Rouen staat bekend om zijn gotische kathedraal, vaak geschilderd door Monet. Ook andere impressionistische kunstenaars als Pissarro en Sisley zijn gevallen voor de charme van Rouen; de ‘stad van 100 klokkentorens’ vanwege de vele kerken. In 2021 is de sfeervolle universiteitsstad door Unesco erkend als Creative City op het gebied van gastronomie vanwege het culinaire erfgoed en de innovatieve keuken. Om dit zelf te ervaren, kun je op 14 en 15 oktober naar het foodfestival ‘Fête du ventre et de la gastronomie’. Daarnaast kun je goed fietsen langs de oevers van de Seine. En wist je dat een derde van de metropool uit bos bestaat? Perfect als je van de combinatie stad en natuur houdt.

Beeld: Bertrand Jamot

3. Nancy

🚆 Reistijd: 3,5 uur vanaf Brussel-Zuid, overstappen in Parijs

Nancy, de historische hoofdstad van de hertogen van Lotharingen, is dynamisch met veel groen. Hoewel de stad uit de 11e eeuw dateert, voert art nouveau de boventoon in het straatbeeld. Het Musée de l’École de Nancy is zelfs volledig gewijd aan deze kunststroming. Ook kun je niet heen om de Place Stanislas: een van de mooiste pleinen ter wereld met smeedijzeren poorten versierd met bladgoud. Als je wilt ontspannen, dan kun je terecht bij het spiksplinternieuwe Nancy Thermal waar je kunt baden in heilzaam warm water van 35°C dat op 800 meter diepte wordt gewonnen. Om de omgeving te verkennen op de fiets, raden we het ‘Moezelrondje’ aan van 85 kilometer.

Liever naar Duitsland? Op 4 uur treinreizen ligt betoverend Heidelberg.

Beeld: Travel Insight

4. Orléans

🚆 Reistijd: 3,5 uur vanaf Brussel-Zuid, overstappen in Parijs

Orléans is onlosmakelijk verbonden met de heldin Jeanne d’Arc die hielp om Frankrijk te bevrijden van de Engelsen tijdens de Honderdjarige Oorlog. De stad ligt aan de Loire, de langste rivier van Frankrijk, wat ook een prachtig gebied is om te wandelen of te fietsen. Het hart van de stad vormt de Place du Martroi vanaf waar het niet ver lopen is naar de kathedraal Sainte-Croix, het Musée des Beaux-Arts, de Rue de Bourgogne voor winkeltjes, cafés en restaurants of naar de brug George V. Bovendien is een bezoek aan de Loirevallei niet compleet zonder kastelen, dus ga eens naar het kasteel van Meung-sur-Loire of dat van La Ferté Saint-Aubin in de bos- en waterrijke streek de Sologne. Verder staat Orléans bekend om z’n azijn, mosterd en kweeperenjam: leuk als souvenir! 

Beeld: Office de Tourisme de Dijon

5. Dijon

🚆 Reistijd: 3 uur en 45 minuten vanaf Brussel-Zuid, overstappen in Parijs

Een van de smakelijkste steden van Frankrijk! Je kent Dijon natuurlijk van de mosterd, maar het is ook de toegangspoort tot prestigieuze wijngaarden die je op de Route des Grands Crus kunt ontdekken. Om alles over wijn te leren, moet je naar de Cité internationale de la Gastronomie et du Vin met bars, restaurants, winkels, tentoonstellingen en workshops. Dijon vormt ook de noordelijke punt van de zogenaamde Vallei van de Gastronomie en je kunt er op verschillende dagen naar de markt in Les Halles. Tussen het eten en drinken door kun je de uilenroute (Parcours de la Chouette) volgen die je al wandelend langs leuke winkels, vakwerkhuizen en de belangrijkste monumenten van het historisch centrum leidt. Is het mooi weer? Geniet dan van het groen, bijvoorbeeld in de Jardin Darcy, de botanische tuin Jardin de l’Arquebuse of het Parc de la Colombière.

Beeld bovenaan bericht: Artem Avrysh

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

5 x zonnige terrassen in Antwerpen

Volgend artikel

Kleuranalyse door ChatGPT: ontdek je seizoen met AI

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.