Vriendschap beëindigen: zo maak je het uit met een vriendin

Het beëindigen van een vriendschap is moeilijk, maar het hoeft niet dramatisch te zijn.

3 minuten
vriendschap beëindigen

Als het gaat om algeheel welzijn en levensvreugde, zijn je vrienden heel belangrijk. Het doet goed om mensen om je heen te hebben om successen mee te vieren en elkaar te steunen als het moeilijk gaat.

Soms veranderen die vriendschappen. Je groeit uit elkaar door een verhuizing of de komst van een baby. Misschien staat er een onoplosbaar meningsverschil in de weg. Je wilt hier geen energie meer in steken, maar vindt het lastig om er een punt achter te zetten. Vriendschappen zijn net zo belangrijk als romantische relaties en kunnen daarom ook net zo moeilijk zijn om te beëindigen.

Een vriendschap onderhouden kost werk

Over liefdesrelaties wordt vaak gezegd ‘liefde is een werkwoord’: het onderhouden van een relatie vergt moeite en inzet van beide partijen. We weten dat er hobbels op de weg zullen zijn, (gezonde, veilige) ruzies horen nu eenmaal bij een relatie. Toch hebben we bij vriendschap het fantasiebeeld dat het leuk, recreatief en gemakkelijk moet zijn. Zodra dat niet meer zo is, beschouwen we dat als een teken dat de vriendschap voorbij is.

vriendschap beëindigen

Het beëindigen van een vriendschap is moeilijk, maar het hoeft niet dramatisch te zijn.

Kun je het nog repareren?

Hoewel je je hele leven nieuwe vrienden kan blijven maken, is het ook belangrijk om in huidige vriendschappen te investeren. Jullie zijn niet voor niets vrienden geworden, het is wellicht een waardevolle basis om te koesteren. Voel je spanning en overweeg je ermee te stoppen? Misschien is het nog niet te laat:

  • Benader je vriendschap vanuit nieuwsgierigheid in plaats van beschuldiging. Bijvoorbeeld wanneer een vriendin regelmatig jullie afspraken afzegt. Je kunt dan aannemen dat zij geen zin heeft om je te zien, maar misschien is er iets anders aan de hand wat niets met jou te maken heeft. Durf er zonder verwijten naar te vragen of laat het even rusten.
  • Probeer bij irritatie altijd open het gesprek aan te gaan. Waarschijnlijk is je vriendin zich niet bewust van je irritaties. Pas als je aangeeft waar je mee zit en hoe jij je voelt, kunnen jullie hier iets aan doen en elkaar beter begrijpen.
  • Conflicten en meningsverschillen zijn normaal in sociaal contact, ook in vriendschappen. Met collega’s ben je het ook niet altijd eens, en toch kun je tijdens de lunch een gezellig gesprek hebben over de laatste aflevering van Blind Getrouwd. Probeer onbelangrijke meningsverschillen (samen) los te laten, ze zijn het niet waard om vriendschappen op stuk te laten lopen.

Vriendschap uitmaken 101

Soms is het beter om je vriendschap te verbreken. De vriendschap laten vervagen is de makkelijke manier. Door minder berichtjes te sturen en af te spreken ontstaat er een wederzijds begrip dat deze vriendschap voorbij is. Als er van beide kanten geen contact meer wordt gezocht, is dat prima. Blijft zij wél contact zoeken, dan is ghosting pijnlijk en onduidelijk.

Vriendschappen waarbij het contact nog gaande is, hebben een nettere afsluiting nodig. Misschien vergt afspreken met haar jou veel energie. Dat je altijd een middag moet bijkomen van een gesprek met haar, omdat je je niet gerespecteerd voelt, of omdat je geen raad weet met haar ellelange negatieve verhalen over werk en familie. Dan kun je niet blijven zeggen dat je “het druk hebt” om haar uit de weg te gaan.

Ga het gesprek aan. In het beste geval doe je dit face-to-face, wellicht met een aankondiging via een berichtje zodat ze voorbereid is. Soms kan een brief beter zijn, omdat je kunt schrijven wat je kwijt wilt zonder onderbroken te worden. Hou de volgende adviezen in je achterhoofd:

  • Laat zien dat je bewust bent van deze beslissing. Zeg: “Ik heb er de laatste tijd veel over nagedacht…”
  • Hou het dicht bij jezelf, benadruk je behoeften zonder de andere persoon de schuld te geven: “Ik voel dat ik niet meer de tijd en energie heb om te investeren in onze vriendschap. Ik merk dat ik het contact vooral onderhoud uit beleefdheid en er niet zoveel plezier in heb en dat is niet eerlijk, naar ons beiden.”
  • Erken je waardering voor de vriendschap en ook je intentie. Of dat nu inhoudt dat je je terugtrekt of jezelf helemaal uit de vriendschap verwijdert: “Je weet dat ik om je geef en ik waardeer de tijd die we samen hebben gehad, maar in de toekomst zal ik niet in staat zijn om op dezelfde manier met deze vriendschap verder te gaan.”

Verloren vriendschappen horen erbij

Ja, dit is awkward. En er is kans dat ze je niet begrijpt, of boos op je gaat zijn. Geef haar tijd en ruimte om het te accepteren. Het is goed dat jij duidelijk en oprecht je grenzen hebt aangegeven. Hoe zij ermee om gaat is haar eigen keuze. Je bent niet gemeen, je bevrijdt elkaar van een mogelijk nog ongemakkelijkere situatie.

Hierna hoef je in ieder geval niet meer te doen alsof. Niemand wil in een vriendschap zitten waarbij de ander eigenlijk helemaal niet met jou wil afspreken, toch? Als jullie elkaar daarna nog eens tegen komen, kun je het best vriendelijk knikken of zwaaien en eventueel een korte babbel maken. Dan is het ongeveer eind goed, al goed.

Beeld: Cottonbro Studio

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

Een structured wall art maken: zo doe je dat

Volgend artikel

#LisaintheCity: gewoon gelukkig zijn

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.