/

Waarom heb ik niets om aan te trekken?

Een kast vol kleding, maar niets om aan te trekken. Hoe komt dat?

3 minuten

Typisch hoe iedere dag met een (kleine) kledingcrisis start. Je stelt in je hoofd een leuke outfit samen: een mooie pantalon, stoer t-shirt en dat nieuwe jasje. Eenmaal voor je kast begin je al te twijfelen “welke schoenen passen erbij”. Je trekt het toch aan en bent teleurgesteld door het resultaat. In je hoofd zag het er toch anders uit.

Je bent niet de enige waarbij het kiezen van een outfit een strijd is. Ook wij hebben regelmatig het idee dat we écht niets goeds in onze kast hebben hangen. Dit zijn 10 redenen waarom en hoe je dat kunt fixen.

1. Je streeft een fantasiebeeld na

Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal kledingstukken die we ooit kochten met een bepaald ideaalbeeld van onszelf. Mooie blouses die professioneel ogen, maar toch niet helemaal bij jou passen. Die nonchalante tuinbroek van TikTok waarin jij je niet jezelf voelt. Een belangrijke vraag bij het kopen of uitzoeken van je kleding is: “Zal ik dit vanavond of morgen dragen?” Is je antwoord nee? Koop het niet of overweeg het weg te doen.

2. Je hebt een rommelige kledingkast

Een rommelige kledingkast zorgt voor een gebrek aan overzicht. Je raakt erdoor overweldigd en kiest al snel hetzelfde als altijd. Ruim je kast op, maak nette stapeltjes en sorteer alle hangende kleding (op soort of kleur). Zorg ervoor dat al je kleding zichtbaar is. Berg seizoenskleding op. Dit maakt het samenstellen van outfits een stuk gemakkelijker en inspirerender.

3. Je hebt oncomfortabele kleding

Kleding hoort (in de meeste gevallen) gewoon comfortabel te zitten. Alles wat te strak, te warm, te ruw, te stijf, te kriebelig, te zweterig is, draag je niet met plezier. Ook in deze categorie: kleding die net niet mooi valt. Bekijk of kleding aangepast kan worden of doneer het. En ook: wees tijdens het kopen kritischer, thuis zal die mooie, maar kriebelende trui magischer wijze niet minder kriebelen.

4. Je doet niet genoeg moeite

Het kost tijd en moeite om leuke en doordachte of nonchalante outfits samen te stellen. Maak eens een paar uur vrij in het weekend of avond om door je kast te gaan en pas de combinaties die je in je hoofd heb. Ook leuk om samen met vriendinnen te doen. Maak foto’s van de outfits die je heel mooi vindt (inclusief jasje en schoenen).

Lees ook: Color theory: zo combineer je gekleurde kleding altijd goed

5. Je wilt alle dagen een andere outfit

Hier een geruststelling: je hoeft niet elke dag een compleet andere look na te streven. Het is prima om te spelen met details (oorbellen, sokken) en je eigen stijl te omarmen. Consistentie in je kleding maakt het gemakkelijker om outfits samen te stellen en je comfortabel te voelen in wat je draagt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Beeld: Kaboompics

6. Je winkelt te veel (online)

Ga je vaak winkelen op zoek naar iets nieuws en opvallends? Door het zien en kopen van nieuwe kleding (ook online!) waardeer je je eigen garderobe minder. Probeer bewuster te winkelen en te genieten van wat je al in je kast hebt.

Lees ook: Hoe je met kleine aanpassingen je garderobe duurzamer maakt

7. Je koopt te veel van hetzelfde

Tegelijk met bovenstaande reden, kun je het gevoel hebben dat je niets hebt om aan te trekken omdat alles in je kast hetzelfde is. En dat leidt tot verveling. Experimenteer met accessoires, schoenen, en materialen (wol, zijde, satijn) om subtiel wat leven in je kledingkast te brengen

8. Je wilt moderegels volgen

Focus niet te veel op moderegels. “Riem en schoenen moeten matchen”, “draag nooit zwart met blauw” en “panterprint is nu uit de mode”; laat het allemaal los. Combineer alles op je eigen manier en volg je gevoel. Dit zal helpen bij het creëren van je eigen stijl.

9. Je weet niet wat je wilt uitstralen

Denk na over wat je wilt uitstralen met je kleding. Het is prima als dit van dag tot dag verschilt. Je kunt er professioneel, relaxt, stoer, lief, creatief of onverschillig uitzien. Blijf trouw aan jezelf en schroom niet om dat uit te stralen. Neem de tijd om uit te zoeken wie je bent en hoe je er uit wilt zien.

10. Je hecht te veel waarde aan de mening van anderen

Dat jij je goed voelt in de kleding die je draagt, is het allerbelangrijkste. Uiteindelijk moet je kleden zoals jij dat wilt, ongeacht wat anderen denken. Als je opvallend en excentriek wilt zijn, ga ervoor. Als je liever eenvoudig en klassiek bent, is dat ook prima.

Neem de tijd en moeite om je stijl te vinden. En hierin te groeien en te veranderen, net zoals jij dat doet. Experimenteer, wees creatief en ontdek wat voor jou werkt. Neem de tijd om je outfits zorgvuldig samen te stellen en je zult merken dat je garderobe een bron van inspiratie en zelfexpressie wordt. En onthoud, kleding is een manier om jezelf uit te drukken, dus geniet ervan en wees trots op wie je bent.

Cleo

Cleo (33) houdt van kleding. Van mooie stoffen, mooie kleuren, mooie patronen. Om te bekijken, om te dragen, om te maken en om te verzorgen. Voor Salut magazine zoekt ze stijlvolle kledingstukken van eerlijke merken voor kleurrijke combinaties. Verder spit ze graag tweedehandswinkels uit en kijkt ze naar andere makers op Youtube.

Vorig artikel

Onze favoriete vegan restaurants in België

Volgend artikel

6 x Belgische films voor een filmavondje

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.