/

Echt of nep: Wat is de meest duurzame kerstboom?

Kies je voor een echte boom of een kunstkerstboom?

1 minuut leestijd

In the most wonderful time of the year mag een kerstboom niet ontbreken. De kleurrijke ornamenten, verlichting, cadeaus rond de boom… Kies jij tradititioneel ieder jaar de mooiste boom uit bij de kweker, of haal je je kunstboom uit de kelder? Als het gaat om duurzaamheid hebben beide voor- en nadelen.

Echte kerstboom

Een echte kerstboom heeft veel charme. Samen de mooiste boom uitkiezen, hem thuis zien te krijgen en daarna de heerlijke dennengeur die zich door je living verspreid. Een boom kopen die na kerst door de houtversnipperaar gaat, is niet de meest duurzame keuze.

Kies liefst voor een kerstboom met een kluit

Je vindt er bijvoorbeeld één bij de kweker, in een tuincentrum, bij lokale kerstboomverkopers of bij duurzame initiatieven, zoals Beter Boompje. Wil je echt rekening houden met duurzaamheid? Let er dan ook op waar de boom vandaan komt. Als hij een lange weg heeft afgelegd vanuit bijvoorbeeld Denemarken dan is dat iets minder duurzaam.

Laat de boom twee dagen acclimatiseren in de schuur of garage voor je hem naar binnen haalt. Geef de kerstboom genoeg water en zet hem niet te dicht bij de verwarming. Na de kerst plant je de boom in je tuin, daar wacht je boom met alle liefde tot het volgend jaar weer kerst is.

Kunstkerstboom

Een kunstkerstboom haal je jaar na jaar tevoorschijn, dat is een goede zaak. Natuurlijk zijn ze wel gemaakt van plastic, dus op het moment dat je hem wegdoet, heeft dat zeker impact op het milieu. Na hoeveel jaar is een kunstboom duurzamer dan een echte boom? Daarover bestaan meningsverschillen. De Nederlandse organisatie Milieu Centraal geeft aan dat dat na 6 tot 10 jaar het geval is, maar er circuleren ook antwoorden als 16 of 20 jaar.

Bij een kunstkerstboom is het belangrijk dat je kiest voor kwaliteit. Laat trends zoals witte bomen, roze bomen of bomen met sneeuw liever links liggen en kies voor een boom die je niet zat wordt. Ieder jaar dat je je kunstboom gebruik, is hij een beetje duurzamer.

Denk ook aan duurzame kerstversiering

De boom is één ding. Met de versiering die je in je boom hangt, maak je ook verschil.

  • Kies voor ledverlichting, dat verbruikt minder energie.
  • Gebruik de versiering die je al hebt, in plaats van elk jaar voor een nieuwe kleur of een nieuw thema te gaan.
  • Toch zin in iets nieuws? Maak zelf versiering, bijvoorbeeld door schijfjes sinaasappel te drogen in de oven of met linten strikken te maken in je boom.
  • Geen boom is het meest duurzaam. Wees creatief en kies eens voor alternatieve versiering. Hang slingers en kerstballen in je planten, maak een kerstboom van boeken…

Meer inspiratie voor kerst?

Ontdek hier al onze artikelen over kerst.

Foto: Element5 Digital

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

De leukste kerstmarkten in België in 2023

Volgend artikel

3 x kerst citytrip met de trein

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.