Steeds meer mensen maken de keuze voor een vegetarische levensstijl. Wil jij ook de switch maken? Het is ’t moment, want deze week is de eerste Belgische editie van de Week Zonder Vlees. Dit initiatief wil mensen aanmoedigen om een week lang veggie of vegan te eten. We delen graag tips voor wanneer het niet meteen van een leien dakje loopt, want no worries: niet iedereen kan van de een op andere dag stoppen met vlees eten.
Beter voor jou en de planeet
Inmiddels is wel bekend dat het verminderen van vleesconsumptie goed is voor onze gezondheid en de planeet. Maar laten we eerlijk zijn: het is gewoon erg lekker, en in de meeste gevallen ook gemakkelijk: je kookt zoals je met de paplepel is ingegoten.
Gelukkig is vegetarisch en plantaardig koken tegenwoordig een stuk meer ingeburgerd dan 10 jaar geleden. Veel mensen denken nog dat vegetarisch koken ingewikkeld is, terwijl dat absoluut niet het geval is. Maar, eerlijk is eerlijk: de overstap kan wel wat uitdagingen met zich meebrengen. Daarom helpen we je graag op weg met enkele tips.
5 tips voor iedereen die (vaker) vegetarisch wil eten
Om de overstap naar een vegetarisch dieet zo succesvol mogelijk te maken, hebben we enkele tips.
1. Begin niet overhaast
Veranderen is altijd makkelijker wanneer je een plan hebt. Ga niet cold turkey van de een op de andere dag jezelf allerlei dingen verbieden, dat werkt niet. Kijk of je het rustig op kan bouwen: begin met een meatless monday en kijk eens naar je favoriete recepten: kan je deze met kleine aanpassingen vegetarisch maken? Heb je inspiratie nodig, blader dan eens door onze recepten.
2. Plan voor succes
Het grootste gevaar is dat je ’s avonds thuiskomt na een lange werkdag met een knorrende maag en weinig tijd of zin om te koken. Dan is de verleiding groot om te grijpen naar ongezond voedsel of je oude favoriete vleesgerechten. Om dit te voorkomen, is planning cruciaal. Denk aan voldoende basisvoedingsmiddelen in huis halen, gezonde snacks zoals noten bij de hand hebben en zorg dat je in je vriezer een voorraadje van vegetarische maaltijden hebt. Restjes of maaltijden die je hebt gemealprept, of kant-en-klare maaltijden van de supermarkt. Tegenwoordig is het vegetarische aanbod daar ook flink uitgebreid.
3. Hou vol (en drink genoeg water)
Een nieuwe eetgewoonte kan zeker invloed hebben op je lichaam. Traditionele vegetarische recepten zitten boordevol vezels, met ingrediënten zoals peulvruchten, granen, groenten, noten en zaden. Dat is hartstikke gezond, maar je lichaam moet hieraan wennen. Vooral je darmen kunnen in het begin moeite hebben met het verteren van al die vezels, wat een opgeblazen gevoel kan veroorzaken. Maar geef niet op, want vezelrijk eten zorgt uiteindelijk juist voor een gezondere stoelgang. Vergeet alleen niet extra goed te drinken.
4. Omring je met bondgenoten
Het is veel makkelijker (en leuker!) om samen met anderen deze challenge aan te gaan. Denk aan recepten uitwisselen, samen nieuwe vega(n) hotspots testen maar ook je hart luchten wanneer het even tegenzit. Kijk daarom of je iemand kan vinden die samen met jou wil proberen om vaker vegetarisch te eten. Heb je al doorgewinterde vegetariërs in je vriendengroep? Vraag hen dan om tips en aanraders, maar ook naar hun tegenslagen. Zo zul je ontdekken dat vrijwel niemand meteen een perfecte vegetariër was (en dat dat ook helemaal niet hoeft).
5. En wat met voedingssupplementen?
Als je gewoon gezond en gevarieerd eet, heb je in principe geen voedingssupplementen nodig. Wist je dat het ruim 3 jaar duurt om door je voorraad vitamine B12 te geraken? Mocht je toch twijfelen of je voldoende vitamines binnenkrijgt, check dan met je huisarts. Sommige vegetariërs slikken vitamine B12 of D3 bij, maar doe dit nooit zonder eerst je huisarts geconsulteerd te hebben.
We hopen dat deze tips je helpen om vaker vegetarisch te eten. Mocht je een zwak hebben voor data en cijfers: via deze website kun je precies berekenen hoeveel impact je hebt gemaakt door vegetarisch te eten. Een kleine aanpassing, met grootse impact!