De echte planliefhebbers zien het moment van verre aankomen: de periode waarin de agenda’s en planners voor het nieuwe jaar verschijnen. Of je je agenda nu puur gebruikt als agenda, om doelen te stellen of notities te maken, er is voor iedereen een geschikte indeling. Deze checklist helpt je om jouw ideale agenda te vinden.
Digitaal of op papier?
Er zijn tegenwoordig zoveel apps waarmee je je leven kunt organiseren. Van de digitale agenda die je standaard op je telefoon of in je mailprogramma vindt tot apps voor to do-lijsten, zoals Todoist. Als jouw voorkeur uitgaat naar enkel digitaal, dan stopt je checklist hier.
Hoe groot mag je agenda zijn?
Heb je de agenda nodig voor je werk, privétaken of een combinatie ervan? Misschien wil je een nog veelzijdigere agenda waarin je ook je doelen voor het jaar noteert, notities maakt of een journal bijhoudt. Schat in hoeveel ruimte je nodig hebt om te schrijven, maar hou ook rekening met de handzaamheid. Als je je agenda als je de deur uitgaat meeneemt, is een compact formaat praktisch. Ligt de agenda standaard op je werkplek? Dan is een A4-formaat geen probleem.
Kies je voor gedateerd of ongedateerd?
Bij een agenda denk je meestal aan een gedateerde versie, waarbij het hele jaar in de agenda staat. Dat maakt het makkelijk om overzicht te krijgen over je jaar. Je bladert snel vooruit, je blikt terug wanneer nodig. In een ongedateerde agenda moet je zelf de datums nog invullen. Er zijn ook varianten met voorin een maandoverzicht, met daarachter lege pagina’s. Klinkt misschien gek, maar schrijf het idee niet meteen af. Het maandoverzicht laat in een oogopslag zien wat je die maand doet, de rest vul je vrij in. Als je niet het hele jaar door een agenda gebruikt, is een ongedateerde agenda ook nog eens extra duurzaam.
Plan je horizontaal of verticaal?
Er zijn agenda’s waarin de dagen horizontaal staan, meestal staan maandag, dinsdag en woensdag rechts en de rest van de week links. Bij een horizontale indeling heb je genoeg ruimte om lange taken of zinnen te noteren. Een verticale planning is handig voor kortere taken. Ook kun je makkelijk een tijdvak blokkeren om overzicht te krijgen over hoe lang een afspraak duurt en hoeveel vrije tijd je nog hebt. Gebruik je naast een papieren agenda ook Google Calender of een andere online agenda? Een verticale indeling lijkt meer op de indeling van een online agenda. Zo kun je je agenda’s makkelijker naast elkaar leggen en op elkaar afstemmen.
Heb je ruimte nodig voor notities?
In een agenda waarin iedere dag een pagina heeft, heb je een stuk meer schrijfruimte. Of kies voor een agenda waar je links een weekoverzicht hebt en rechts een pagina voor notities, zoals Moleskine. Soms zitten er achterin extra pagina’s voor notities. Heb je een ringbandagenda waar je losse pagina’s voor koopt? Dan kun je naar hartelust notitiepagina’s toevoegen. Handig om gelezen boeken, gekeken series en films toe te voegen, gewoontes te tracken of je weekmenu samen te stellen.
Stok achter de deur nodig om doelen te stellen?
Er bestaan tegenwoordig tientallen planners die vragen stellen over je doelen en projecten. Je vult ze aan het begin van de maand of het jaar in, zodat je er later op kunt terugblikken. Een voorbeeld is de Passion Planner. Handig: voordat je een planner aanschaft, kun je al gratis verschillende pagina’s downloaden en zo de verschillende pagina’s testen.
Alles-in-1 agenda
Voor wie niet kan kiezen en het niet erg vindt om een wat groter boek te gebruiken, heeft het Japanse merk Hobnichi een alles-in-1 planner. In de Hobonichi Cousin vind je pagina’s per maand, per week én per dag. Zo heb je alle soorten planningen in één boek. Handig voor je werk/privé, social media-kalender, co-ouderschapsplanning, dagboek… Het merk heeft trouwens ook compactere versies en is heel geliefd om een journal in bij te houden.
Meer vrijheid nodig?
Bij een bullet journal denk je misschien meteen aan versierde spreads, maar je maakt ervan wat je zelf wilt. Je hoeft niet met kleuren, stickers en waterverf te werken. Alleen met pen is prima. Als je meer vrijheid nodig hebt, is een bullet journal een handige vervanger voor een agenda en/of planner. De pagina’s hebben geen lijntjes of ruitjes, maar stipjes. Hiermee maak je zelf de indeling die je nodig hebt. Inspiratie vind je via Pinterest, Instagram of TikTok, maar laat je niet meteen afschrikken door de volop versierde pagina’s.
Foto: god picture