//

Zo zorg je dat je vintage kleding een leven lang mee gaat

7 tips om je tweedehands kleding lang mooi te houden.

2 minuten
Zo zorg je dat je vintage kleding voor het leven mee gaat.

Je hebt een absolute parel gescoord bij je lokale Kringwinkel of op Vinted. Een mooie zijden blouse, een trui met delicaat borduurwerk of een band t-shirt die al een beetje vaal ziet. Het onderhouden van je tweedehands kledij vraagt wat extra liefde en aandacht. Ze hebben er ten slotte al een heel leven opzitten. De experts van Ecover delen hun 7 beste tips om je vintage items te verzorgen.

1. Grondige inspectie

Voor je met je tweedehands item kunt paraderen, bekijk je deze eerst goed om mogelijke beschadigingen of vlekken te ontdekken. Heb je een vlek? Probeer te achterhalen wat voor soort vlek het is voordat je actie onderneemt. Sommige methoden kunnen bepaalde vlekken namelijk verergeren. Het nat maken van bijvoorbeeld een (oude) grasvlek kan deze juist moeilijker te verwijderen maken.

2. Vaarwel vlekken

Zelfs als oma niet beschikbaar is voor raad, kun je nog steeds de strijd aangaan met de meest hardnekkige vlekken. Vlekverwijderaar to the rescue. Kies bij voorkeur voor een variant op plantaardige basis, zoals die van Ecover, die helpen om je vintage items te beschermen. De natuurlijke formule, verrijkt met enzymen, helpt je om vlekken te laten verdwijnen nog vóór het (eventueel) wassen.

3. Goed laten weken

In plaats van te wassen kun je je item ook laten weken in water met een beetje wasmiddel. De ene stof heeft liever heet water, terwijl de andere stof vraagt om kouder water. Onderzoek goed welke techniek het beste past bij jouw item en let daarbij goed op welk middel je gebruikt. De wasmiddelen van Ecover bevatten bijvoorbeeld een speciaal op zuurstof gebaseerd bleekmiddel die helpen je tweedehands kleding in optimale staat te houden.

Lees ook: Zo vind je de mooiste parels op Vinted

4. Hoe kouder, hoe beter

Kledingstukken met een verleden hebben soms behoefte aan een zachtere aanpak. 20 graden is in sommige gevallen zelfs effectiever, zoals bij zweetvlekken. Delicate stoffen zoals wol en zijde hebben liever een mild wasmiddel. En ook daarvoor geldt: koud(er) wassen kan geen kwaad!

Lees verder onder de afbeelding.

Zo zorg je dat je vintage kleding voor het leven mee gaat.

5. Wasverzachter

Ga een stap verder om je tweedehands kledij te beschermen door een wasverzachter te gebruiken. Wasverzachter verzacht je kleding én verlengt de levensduur door de textielvezels extra te beschermen. In tegenstelling tot veel wasverzachters, bestaat de wasverzachter van Ecover voornamelijk uit plantaardige, biologisch afbreekbare ingrediënten: beter voor je kleding en voor de wereld!

6. Donkere kleding

Donkere kledingstukken kunnen door de jaren heen hun kleur verliezen. Door de juiste zorg toe te passen, kan je dit voorkomen. Kies daarbij specifiek voor een donker wasmiddel. Dit is perfect voor het behouden van de kleur van je donkere vintage items. Je kunt tweedehands items ook een grondige opfrisbeurt geven door ze in de douche te stomen. De stoom vernieuwt je kleding zonder schade of kreukels achter te laten, en daarmee verlaag je de kans op kleurverlies.

7. Vermijd de droger

Laat je tweedehands kledij aan de lucht drogen in plaats van de droger te gebruiken. Door je kledij binnen of buiten aan de waslijn te drogen bespaar je energie en geld, en bovendien zorgt het voor beter behoud van je kledij. Win-win!

Afbeeldingen via Pexels

Redactie

Salut Magazine is hét platform dat vrouwen in Vlaanderen inspireert, informeert en verbindt op het gebied van lifestyle, duurzaamheid en persoonlijke groei.

Vorig artikel

‘Afblijven, dit is de koelkast van sales’

Volgend artikel

6 x Must-try rode outfits voor de winter

Laatste van Blog

withemes on instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.